Φίλιππος Καραμέτος

To 2019 o Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος διέβη για πρώτη φορά στην πολιτική του σταδιοδρομία το κατώφλι του Ευρωκοινοβουλίου, εκπροσωπώντας το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος (Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ).

Έκτοτε η κοινοβουλευτική του δραστηριότητα ήταν έντονη συμμετέχοντας σε πλήθος επιτροπών, μεταξύ άλλων στην Επιτροπή Προϋπολογισμών, Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, ως μέλος.

Παράλληλα συμμετέχει στην Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Βόρειας Μακεδονίας, ενώ διατελεί αναπληρωτής στην Επιτροπή Αναφορών και στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση Εταιρικής Σχέσης ΕΕ – Ηνωμένου Βασιλείου.

Πρόκειται για ένα νέο και δραστήριο μέλος του Ευρωκοινοβουλίου που έχει θίξει πολλάκις επίκαιρα ζητήματα πολιτικής και κοινωνικής φύσεως, με επίκεντρο τα ανθρώπινα δικαιώματα, το διεθνές δίκαιο, φορολογικά και οικονομικά ζητήματα κτλ.

Στο πλαίσιο της πρόσφατης επίσκεψης του “B” στο Ευρωκοινοβούλιο, στο Στρασβούργο, ο κ. Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος μίλησε για τον πόλεμο στη Γάζα, το ενδεχόμενο νέας ύφεσης, τον δημοσιονομικό κίνδυνο που βιώνουν οι “ισχυροί” της Ευρώπης, το κύμα ακρίβειας στην Ελλάδα, την επιστολική ψήφο στις επερχόμενες ευρωεκλογές, κ.α. ενδιαφέροντα θέματα που απασχολούν.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Συμμετέχετε ενεργά στην Επιτροπή Προϋπολογισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η EKT προειδοποιεί για επερχόμενη ύφεση, ενώ ο πληθωρισμός πλανάται. Τι σημαίνει αυτό για την καθημερινότητα του Ευρωπαίου πολίτη και τι μπορεί να αλλάξει;

Τα θέματα με τα οποία ασχολείται η Επιτροπή Προϋπολογισμών, αλλά και η Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου που επίσης είμαι μέλος, φανερώνουν την ανάγκη να θωρακιστεί η κερδοφορία του κεφαλαίου μπροστά στο ενδεχόμενο νέας κρίσης, νέων γεωπολιτικών αναταραχών στο έδαφος των οξυμένων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, κυρίως μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας για την πρωτοκαθεδρία στην παγκόσμια οικονομία. Επίσης, φανερώνονται οι αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ, τόσο με τις συζητήσεις για τη διαμόρφωση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ), των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ). Αντιθέσεις που δεν αναιρούν την ενιαία στάση της ΕΕ ενάντια στους λαούς για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μονοπωλίων, όπως με την απαράδεκτη οδηγία για τα Μη Eξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ) που πρόσφατα υλοποίησε με νόμο η ΝΔ, παραχωρώντας με το αζημίωτο στα κοράκια των funds και των τραπεζών τα σπίτια του λαού, του οποίου τα συμφέροντα πλήττονται με την καθήλωση των μισθών, τις αλλεπάλληλες αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ. 

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με τις παρεμβάσεις μας αναδείξαμε την όξυνση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων για την θωράκιση της καπιταλιστικής κερδοφορίας, ειδικά σε συνθήκες υψηλού πληθωρισμού κι ακρίβειας, που είναι αποτελέσματα του πακτωλού επιδοτήσεων -που αποτελούν χρήματα των λαών της ΕΕ- σε οικονομικούς ομίλους, ιμπεριαλιστικών πολέμων. Αλλά και την ακρίβεια στα τρόφιμα, το υψηλό κόστος ζωής, τα πανάκριβα τιμολόγια ρεύματος, σε συνδυασμό με τα μνημόνια διαρκείας, όπως το υπερμνημόνιο του ΤΑΑ, αλλά και τις νέες ακόμα πιο αντιδραστικές αλλαγές στο λεγόμενο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ασφάλειας (ΣΣΑ). Ας θυμηθούμε τις απαράδεκτες εικόνες από όλη την ΕΕ με τα αντικλεπτικά στα λάδια, στα βρεφικά γάλατα… 

Πρόσφατα στοιχεία του ευρωβαρόμετρου μαρτυρούν την τραγική κατάσταση των νοικοκυριών: 36% των νοικοκυριών αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους σταθερά, και το 85% των νοικοκυριών στο τέλος του μήνα. Σχεδόν ένας στους 3 εργαζομένους αντιμετωπίζει πρόβλημα φτώχειας, 7 στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι το βιοτικό τους επίπεδο θα μειωθεί, ενώ και στην ΕΕ αυτό το ποσοστό φτάνει το 73%. Αυτά συμβαίνουν σε μία χώρα, όπου η κυβέρνηση μονότονα μας επαναλαμβάνει το θαύμα των “επενδύσεων” και των “υψηλών ρυθμών ανάπτυξης”, της απόκτησης της λεγόμενης “επενδυτικής βαθμίδας”, της υψηλής απορροφητικότητας του Ταμείου Ανάκαμψης όσο και του ΕΣΠΑ. Αποδεικνύεται ότι η άνοδος της καπιταλιστικής κερδοφορίας δεν αναιρεί τη φτώχεια, την ανέχεια, τα λαϊκά προβλήματα. Αντίθετα, τα επιτείνει.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους βιοπαλαιστές των πόλεων και της υπαίθρου, να οργανώσουν την πάλη τους και να διεκδικήσουν καλύτερους όρους ζωής, για ενίσχυση του λαϊκού εισοδήματος, ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων πάνω από τον πληθωρισμό, κατάργηση των αντιλαϊκών ειδικών φόρων κατανάλωσης, μείωση τιμολογίων Ενέργειας και πλαφόν στην τιμή τους, αύξηση της φορολογίας των κερδών των ομίλων στο 40% και μείωση της φορολογίας για τα λαϊκά στρώματα. Για να μην πληρώσουν την επερχόμενη καπιταλιστική κρίση, όπως πλήρωσαν και την καπιταλιστική ανάπτυξη. 

Ο Ευρωπαϊκός Νότος φαίνεται να βρίσκεται τουλάχιστον προσωρινά εκτός κάδρου, καθώς ο Βορράς απειλείται με… Μνημόνια… (καθ’ υπερβολή). Η Γαλλία κινδυνεύει να εκτροχιαστεί δημοσιονομικά, ενώ η Γερμανία δεν φαίνεται να συμμορφώνεται πλήρως, στους ενιαίους δημοσιονομικούς κανόνες του Ευρώ. Ποια είναι η εκτίμηση σας για αυτά τα δεδομένα;

Η καπιταλιστική κρίση δεν εκδηλώνεται μόνο στις “φτωχές” χώρες, αλλά σε όλα τα καπιταλιστικά κράτη, ενδεχομένως με διαφορετική ένταση και βάθος. Η Γερμανία με βάση τα επίσημα στοιχεία το 2023 κατέγραψε τροχιά ύφεσης. Αντίστοιχη τροχιά επιβράδυνσης καταγράφει η Ευρωζώνη, αλλά και οι ΗΠΑ. Αυτό που παρατηρείται τώρα προέρχεται ακριβώς από την δυσκολία του κεφαλαίου να βρει κερδοφόρα διέξοδο του υπερσυσσωρευμένου κεφαλαίου, κυρίως στους στρατηγικούς τομείς της λεγόμενης “πράσινης” και ψηφιακής μετάβασης, που η ΕΕ επιδοτεί με συντελεστές υπεραπόδοσης για τους ομίλους και θέτει σε προτεραιότητα λόγω του ισχυρού ανταγωνισμού με Κίνα, ΗΠΑ, κυνηγώντας την εξασφάλιση “ικανοποιητικού ποσοστού κέρδους”. Γι’ αυτό και από το “επεκτατικό μείγμα διαχείρισης” της ΕΚΤ, με τα επιτόκια υπό του μηδενός, έχουμε εδώ και ένα χρόνο περάσει σε “περιοριστική πολιτική”. Βεβαίως, το πρόβλημα βρίσκεται στον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής και κατανομής, γι’ αυτό και παρά τις “ρυθμίσεις” ΕΕ-ΕΚΤ, δεν γίνεται κατορθωτό να συγκρατηθούν οι αρνητικοί οικονομικοί δείκτες. Οι αρνητικές συνέπειες είναι δεδομένες και στην εφαρμογή επεκτατικού μείγματος, όπως μέχρι πρότινος, αλλά και του περιοριστικού, γιατί και τα δύο -όπως κάθε μείγμα διαχείρισης- αποσκοπούν στην κερδοφορία των ομίλων που προϋποθέτει την άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Αυτή η όξυνση των αντιθέσεων στις “ισχυρές” οικονομίες της ΕΕ και οι τραγικές συνέπειες για τους εργαζόμενους, αποτέλεσαν τον “πυροκροτητή” για μεγαλειώδεις απεργίες και διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα το προηγούμενο διάστημα σε πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ, και στη Γαλλία με ιδιαίτερη ένταση, σε σημαντικούς βιομηχανικούς κλάδους με αιτήματα τις αυξήσεις μισθών-συντάξεων, προστασία του ωραρίου από το ξεχαρβάλωμα, μαζική απόρριψη των αυξήσεων ορίου της ηλικίας συνταξιοδότησης. 

Όσο φουντώνουν τα σύννεφα για το ξέσπασμα νέας καπιταλιστικής κρίσης, είναι σίγουρο ότι θα οξύνονται τα αντιλαϊκά μέτρα από τις αστικές κυβερνήσεις για να φορτώσουν στα λαϊκά νοικοκυριά τα σπασμένα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι στη χώρα μας και ο σκληρά αντιλαϊκός προϋπολογισμός του 2024, με βασικό στοιχείο του τα “υπερπλεονάσματα” από το υστέρημα του λαού, τα 2 δισ. περισσότερα κρατικά έσοδα από τον ΦΠΑ, αλλά και ο νέος φορομπηχτικός νόμος σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων και επιστημόνων.

Η Ελλάδα, βρίσκεται στο top 5 των πιο εργατικών λαών του ΟΟΣΑ, παρ’ όλ’ αυτά οι Έλληνες εμφανίζονται από τους πιο χαμηλά αμειβόμενους. Την ώρα που η ακρίβεια σαρώνει, τα ενοίκια είναι πολύ υψηλά κτλ. Πώς αναλύετε με την δική σας οπτική αυτό το εκρηκτικό μείγμα; Υπάρχουν λύσεις;

Το πετσόκομμα των μισθών και των συντάξεων στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τις απλήρωτες και αδήλωτες υπερωρίες, τις ντε φάκτο πλέον 13 ώρες δουλειάς, το χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία, την τεράστια ανεργία, το πογκρόμ πλειστηριασμών, την εξατομίκευση και ιδιωτικοποίηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, είναι οι θυσίες που υποβάλλουν τον ελληνικό λαό όλες οι κυβερνήσεις της χώρας, κατ’ απαίτηση της μεγαλοεργοδοσίας. Είτε αυτές γίνονται υπό καθεστώς μνημονίων, είτε υπό “ενισχυμένη εποπτεία”, είτε με πρόσχημα το Ταμείο Ανάκαμψης, που το παρουσιάζουν ότι θα κάνει “να γεννάνε και τα κοκόρια”. Ο μέσος μισθός στην Ελλάδα είναι μικρότερος από εκείνον του 2008. Όλοι οι νόμοι του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ που καθήλωσαν τους μισθούς είναι σε πλήρη ισχύ. Το ξεζούμισμα που θα υποστεί ο ελληνικός λαός ώστε να αποπληρωθούν τα δισ. δανείων του ΤΑΑ και όλων των προαπαιτούμενων του για να χρηματοδοτηθούν οι επενδύσεις στους στρατηγικούς τομείς των πρασίνων και ψηφιακών κλάδων είναι εδώ. Σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι κοινή παραδοχή ότι “τώρα πεινάνε και όσοι εργάζονται”.

Το “εκρηκτικό μείγμα”, λοιπόν, έχει υπογραφή και αιτίες, δεν είναι φυσικό φαινόμενο. Ο λαός πρέπει να γυρίσει την πλάτη οριστικά σε εκείνα τα πολιτικά κόμματα που έταξαν “λαγούς με πετραχήλια” για την ΕΕ και το καπιταλιστικό σύστημα και στη συνέχεια τον χαντάκωσαν. Οι εργαζόμενοι με την οργανωμένη πάλη και δράση μέσα από τα σωματεία τους, με τις απεργίες και τις κινητοποιήσεις τους, μπορούν να πετύχουν την υλοποίηση αιτημάτων που βελτιώνουν τους όρους ζωής και εργασίας. Μπορούν να συναντηθούν και να συμπορευτούν αγωνιστικά με το ΚΚΕ, παρά τις όποιες διαφωνίες τους, με τις προτάσεις για την άμεση ανακούφιση που έχει καταθέσει και ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.

Ο πόλεμος στη Γάζα έχει προκαλέσει τεράστιες ανθρώπινες απώλειες. Η αλληλεγγύη που πρέπει να επιδείξει η ευρωπαϊκή οικογένεια είναι δεδομένη. Θεωρείτε ότι η Ευρώπη έχει παρέμβει καταλυτικά ώστε να αποτραπεί ένα ασταμάτητο αιματοκύλισμα και μία ατέρμονη ανθρωπιστική κρίση, με ορατό το ενδεχόμενο «διάχυσης» απελπισμένων ανθρώπων προς την Ευρώπη;

Αυτό που διαδραματίζεται σήμερα είναι η σφαγή του Παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. ΕΕ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, έχουν τεράστιες ευθύνες για την υποστήριξη της σφαγής του Παλαιστινιακού λαού και των παιδιών του από το Ισραήλ. Τόσο με διάφορα προσχήματα, όπως η αναγνώριση δήθεν “δικαιώματος αυτοάμυνας” στον κατακτητή Ισραήλ και η στρατιωτική, οικονομική, πολιτική στήριξή του. Όσο και απροσχημάτιστα, με την άρνηση της άμεσης κατάπαυσης πυρός, εκεχειρίας, αποχώρησης των κατοχικών δυνάμεων από τη Γάζα. Άλλωστε, το Ευρωκοινοβούλιο στο ψήφισμά του στην ολομέλεια του Οκτωβρίου 2023, αρνήθηκε να προσθέσει το αίτημα για εκεχειρία, ενώ τα 2/3 των κρατών μελών της ΕΕ απείχαν ή καταψήφισαν το πρώτο ψήφισμα του ΟΗΕ, ενώ στο μόλις πρόσφατο συμφωνήσαν… μόνο στο να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια! Δηλαδή, στην ουσία στήριξη στο κράτος του Ισραήλ και τη γενοκτονία που επιβάλλει. Μόνο στην πίεση των μεγαλειωδών λαϊκών κινητοποιήσεων, σε όλη την ΕΕ, καταδίκης της σφαγής του Ισραήλ στη Γάζα, αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό και την αντίστασή του υπάρχει ελπίδα. 

Οι “απελπισμένοι άνθρωποι” ξεριζώνονται από τον τόπο τους εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών πολέμων, για τους οποίους ευθύνεται και η ίδια η ΕΕ. Ενώ στη συνέχεια οι  μετανάστες και πρόσφυγες είτε αφήνονται στην τύχη τους  να πνιγούν στο Αιγαίο, λόγω των εγκληματικών πολιτικών της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Άσυλο της ΕΕ, με τη διαχρονική συνενοχή των ελληνικών αστικών κυβερνήσεων, είτε “αξιολογούνται με το κεφάλι”, ανάλογα με τις ανάγκες των ομίλων για φθηνό εργατικό δυναμικό.

Όποιος υπηρετεί πιστά το σύστημα που γεννά τους πολέμους, την προσφυγιά, την εκμετάλλευση, δεν μπορεί να εμφανίζεται ως υποστηρικτής των “αμάχων”. Κράτη-μέλη της ΕΕ παγώνουν το άσυλο στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες. Με το νέο αντιδραστικό “σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο” καταστρατηγούνται τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών, που απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες, όπως της Γενεύης. Δημιουργούνται “κέντρα κράτησης” ακόμη και σε τρίτες χώρες, εκτός ΕΕ, κλιμακώνεται η καταστολή, αναβαθμίζοντας τον επικίνδυνο ρόλο αστυνομικο-στρατιωτικων μηχανισμών όπως ο Frontex.

Η ιστορία έχει μία σωστή πλευρά: Της αντίστασης και πάλης του Παλαιστινιακού λαού για να σταματήσει η σφαγή στη Γάζα. Για αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων από τα παλαιστινιακά εδάφη, για απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων κι επιστροφή των προσφύγων, για ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. 

Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι όσοι επιθυμούν, μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις ευρωεκλογές με επιστολική ψήφο. Ποια είναι η θέση του ΚΚΕ επί αυτής της νέας μεθόδου; Πιστεύετε ότι θα ισχύσει και για τις εθνικές εκλογές, όποτε αυτές διεξαχθούν;

Αποτελεί πολύ επικίνδυνη εξέλιξη και ο λαός πρέπει να είναι υποψιασμένος. Η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη σύμφωνη γνώμη των ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου με προοπτική να εφαρμοστεί και στις εθνικές εκλογές. Πρόκειται για ρύθμιση που θέτει σε κίνδυνο τη μυστικότητα και το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας, καθώς αίρεται η αυτοπρόσωπη παρουσία στις εκλογές, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο σε εργοδότες και υποψηφίους να επιδοθούν σε σωρεία εκβιασμών και πιέσεων στους εργαζόμενους. Πρόκειται για αλλαγές που σε τελική ανάλυση υποβαθμίζουν τη συμμετοχή του λαού στην εκλογική διαδικασία με την προτροπή σε απλή αποστολή φακέλου. 

Στις χώρες όπου είναι σε ισχύ τέτοια συστήματα υπάρχουν εκατοντάδες κρούσματα νόθευσης του εκλογικού αποτελέσματος -είτε εσκεμμένα, είτε κι από λάθη- από χιλιάδες φακέλους που δεν έφτασαν ποτέ, που δεν καταμετρήθηκαν. Βεβαίως, κι ο ελληνικός λαός έχει πρόσφατα καταδικαστέα παραδείγματα από τις βουλευτικές και δημοτικές-περιφερειακές εκλογές με τις πιέσεις της εργοδοσίας να στηριχτούν κυβερνητικοί υποψήφιοι, με τα “σουλάτσα” υπουργών σε τόπους δουλειάς, με τα “ραβασάκια” βουλευτών-στελεχών όλων των κομμάτων να μη δοθεί στήριξη στους κομμουνιστές αγωνιστές υποψηφίους στο δεύτερο γύρο.

Εμείς επανειλημμένα καταθέσαμε προτάσεις για μέτρα διευκόλυνσης της ψήφου με αυτοπρόσωπη παρουσία εργαζόμενων που βρίσκονται μακριά από τις εκλογικές τους περιφέρειες, όπως στην περίπτωση των εποχικά εργαζόμενων και των αποδήμων, οι οποίες απορρίπτονται με συνοπτικές διαδικασίες, αναδεικνύοντας και την υποκρισία της κυβέρνησης της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων, που συμπλέουν στις αντιδραστικές κατευθύνσεις της, περί δήθεν ενδιαφέροντος για τους απόδημους και για την αποχή.

Η συμμετοχή των Ευρωπαίων πολιτών στις ευρωεκλογές θεωρείται σχετικά χαμηλή μέχρι σήμερα. Ο Έλληνας πολίτης δείχνει μία πιο ενεργή συμμετοχή συγκριτικά με τον μέσο όρο της ΕΕ. Tι θα σημαίνει για εσάς μία ισχυρή ψήφος των πολιτών στις ευρωεκλογές του 2024;

Οι τελευταίες εκλογικές διαδικασίες με την ανάδειξη ενός πιο ισχυρού ΚΚΕ, μέσα σε έναν γενικότερο αρνητικό συσχετισμό, έστειλαν ένα ελπιδοφόρο μήνυμα στον ελληνικό λαό και ένα μήνυμα καταδίκης της κυρίαρχης κυβερνητικής πολιτικής. Αυτό το ρεύμα αμφισβήτησης μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω στις επικείμενες ευρωεκλογές από όσους αντιλαμβάνονται ότι η αναμονή για φιλολαϊκές λύσεις μέσα στην ΕΕ, που είναι “φυλακή των λαών”, στα πλαίσια του ίδιου του συστήματος, αποτελούν αυταπάτη. Ο ελληνικός λαός έχει συμφέρον να μην αναδείξει ευρωβουλευτές-χειροκροτητές της αντιλαϊκής ΕΕ, αλλά να δυναμώσει το ΚΚΕ, να έχει περισσότερους ευρωβουλευτές που θα αποκαλύπτουν στο λαό το ρόλο της, θα προετοιμάζουν την αντίστασή του, θα οργανώνουν την πάλη και θα προβάλλουν τις λαϊκές διεκδικήσεις κι όχι τις απαιτήσεις μεγαλοεργοδοτών, λόμπι και οικονομικών ομίλων. Μέχρι όμως τον Ιούνιο κανένα κλίμα αναμονής δεν πρέπει να επικρατήσει σαν αυτό που επιδιώκουν και καλλιεργούν τόσο η κυβέρνηση όσο και οι 2 εκδοχές του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με το ΠΑΣΟΚ. Ενίσχυση, λοιπόν, της αγωνιστικής συσπείρωσης ενάντια στα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης της ΝΔ, που απολαμβάνει τη στρατηγική σύμπλευση των άλλων αστικών κομμάτων, δυνάμωμα του ρεύματος συμπόρευσης με το ΚΚΕ και στις ευρωεκλογές, γιατί μόνο έτσι θα είναι κερδισμένος ο λαός. Γιατί το ΚΚΕ αποδεικνύει στην πράξη ότι έχει πρόταση διεξόδου και διακυβέρνησης, με το λαό, κι όχι το κεφάλαιο, στην εξουσία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ