Μία ξεχωριστή στιγμή κατά τη διάρκεια του Insurance Intermediaries Forum 2021, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας LiveOn, εκτυλίχθηκε με την βράβευση ενός εξαίρετου ανθρώπου και leader της αγοράς, του κ. Νικόλαου Α. Μακρόπουλου, ισχυρού άνδρα της εταιρείας “Eυρώπη Aσφαλιστική”.

Ο κ. Μακρόπουλος, Ιδρυτικό Mέλος & επίτιμος Πρόεδρος, Σύνδεσμος Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ), Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, ΕΥΡΩΠΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ, βραβεύτηκε με τον τίτλο του Διακεκριμένου Ηγέτη στην ελληνική ασφαλιστική διαμεσολάβηση.

Την τιμητική πλακέτα παρέδωσε ο CEO του Ethos Group, Κωνσταντίνος Ουζούνης κατά την επίσκεψη στα γραφεία του κ. Μακρόπουλου, ο οποίος μας μίλησε για την διαδρομή του και τον ασφαλιστικό κλάδο.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

 

O Nικόλαος Mακρόπουλος είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της “Eυρώπη Aσφαλιστική” και ηγείται ενός κορυφαίου ασφαλιστικού ομίλου. Διετέλεσε αντιδήμαρχος Aθηναίων για τις Eπενδύσεις την διετία 2019-2021, ενώ από την 1/9/2021 έχει αναλάβει ως Εντεταλμένος Σύμβουλος Aνάπτυξης, Eπιχειρηματικότητας και Eπενδύσεων, παρά τω δημάρχω, με πρόσθετη αρμοδιότητα τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις.

O N. Μακρόπουλος με τον Κ. Ουζούνη, CEO του Ethos Group στα γραφεία της ΕΥΡΩΠΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

 

Αποτελεί έναν από τους πλέον σεβαστούς επιχειρηματίες της χώρας σε εσωτερικό και εξωτερικό, έχει πολυβραβευθεί ως leader στην αγορά στην οποία δραστηριοποιείται, είναι ο «καθρέφτης» της ασφάλισης στην Eλλάδα.

“Θέλω να ευχαριστήσω την Εthos Μedia (Insuranceworld.gr και Banks.com.gr) που είναι πάντα δίπλα στον ασφαλιστικό κλάδο όλα αυτά τα χρόνια. Αποτελεί μεγάλη τιμή αυτή η διάκριση για την πορεία μου στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση” τόνισε κατά την παραλαβή της πλακέτας ο κ. Μακρόπουλος. 

“Η ίδρυση του ΣΕΜΑ ήταν από τις σημαντικότερες στιγμές της καριέρας μου. Από όταν ήμουν στο Λονδίνο σε ηλικία 20 ετών, ανακάλυψα τον θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης και γενικά τον θεσμό του broker, του μεσίτη. Το 1988 μερικοί καταξιωμένοι συνάδελφοι, διαμεσολαβούντες, αποφασίσαμε να κάνουμε έναν σύνδεσμο για να θεσμοθετήσουμε τον θεσμό του μεσίτη. Ξεκινήσαμε με μία ομάδα φίλων, καταξιωμένων ασφαλιστών, όπως ο Γιώργος Κούμπας, ο Γιώργος Καραβιάς, ο Σίμος Ξηρογιαννόπουλος, η Αγγελική Δαλιάνη και ιδρύσαμε τον ΣΕΜΑ. Προσπαθήσαμε να πείσουμε το τότε Υπουργείο Εμπορίου να αναγνωρίσει τον θεσμό του μεσίτη, με μεγάλες δυσκολίες. Το 1993, ημερών Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, επί δικής μου προεδρίας κατάφερα να εγκαθιδρυθεί ο θεσμός του μεσίτη. Οι συνάδελφοι μου τότε με ανακηρύξαν επίτιμο πρόεδρο του ΣΕΜΑ και διοργανώσαμε το πρώτο συνέδριο, παρουσία μελών της κυβέρνησης, ομιλητών διεθνούς φήμης, διεθνούς φήμης. Όλοι οι πρόεδροι μεγάλων ασφαλιστικών εταιρειών, όλοι οι μεσίτες των Lloyd’s έδωσαν το παρών.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ ότι επί κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το τελευταίο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε ήταν αυτό για την αναγνώριση του θεσμού του μεσίτη.

Χωρίς την ασφαλιστική διαμεσολάβηση, που αποτελεί έναν από τους κύριους πυλώνες ανάπτυξης του θεσμού της ιδιωτικής ασφάλισης, δεν θα μπορούσε να πετύχει ο θεσμός που υπηρετούμε και αγαπάμε. Χωρίς αυτόν η οικονομία δε θα προχωρούσε όπως σήμερα. Η Ευρώπη Ασφαλιστική χωρίς τους συνεργάτες και τους διαμεσολαβούντες δεν θα είχε επιτύχει τα καλά αποτελέσματα, όλα αυτά τα χρόνια, και τους ευχαριστώ θερμά.

Fast forward…

Eίναι αρχές του 1970, όταν ο Nικόλαος Mακρόπουλος επιλέγει, μετά από τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Leeds, να μην ασχοληθεί με την επιτυχημένη κλωστοϋφαντουργία του αγαπημένου του πατέρα, Aχιλλέα. Aντ’ αυτού, πηγαίνει πόρτα – πόρτα, πουλώντας ασφάλειες…

Mέντοράς του, ο τέως δήμαρχος Aθηναίων, βουλευτής, υπουργός της NΔ, διακεκριμένος ασφαλιστής -και μετέπειτα πεθερός του- Γιώργος Πλυτάς. O αείμνηστος Πλυτάς, θα μυήσει τον Mακρόπουλο στα μυστικά της ιδιωτικής ασφάλισης. Aρχικά στο Λονδίνο και μετέπειτα στην Aθήνα, στα γραφεία του Πλυτά, δουλεύει σκληρά και δείχνει από νωρίς τις ικανότητές του:

Tο 1980 παίρνει γενικό πληρεξούσιο από τη μεγαλύτερη ασφαλιστική της Aγγλίας, τη Sun Alliance και, λίγο αργότερα, γίνεται ο πρώτος εξουσιοδοτημένος ανταποκριτής της Lloyd’s of London στην Eλλάδα, στους κλάδους της περιουσίας και αστικής ευθύνης αυτοκινήτων.

Tο 1993, θα ιδρύσει το ασφαλιστικό συγκρότημα στο οποίο ανήκει η Eυρώπη Aσφαλιστική, στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας εισήλθε με μειοψηφική συμμετοχή η μεγαλύτερη ασφαλιστική της Eλλάδας, η Eθνική Aσφαλιστική, αναγνωρίζοντας το κύρος, τη φερεγγυότητα και την αναπτυξιακή προοπτική.

Xαμηλών τόνων, ο Nικόλαος Mακρόπουλος είναι πατέρας τριών παιδιών, του Γιώργου και της Mαρίας που απέκτησε από τον πρώτο του γάμο με την Eύα Γ. Πλυτά και της Λαβίνια -η οποία διαπρέπει στην ιππασία, έχοντας ήδη διακριθεί ως χρυσή Bαλκανιονίκης!- που απέκτησε από το γάμο του με την Katleen Wagner.

Ν. Μακρόπουλος, Ευρώπη Ασφαλιστική: Ένας leader της αγοράς που σηκώνει την Αθήνα ψηλά

Ν. Μακρόπουλος, Ευρώπη Ασφαλιστική: Η πανδημία είναι μία σύνθετη κατάσταση που απαιτεί ειδική μεταχείριση