To 3ο Συνέδριο Θεσμικής Διαχείρισης, είναι το θεσμικό φόρουμ της αγοράς επαγγελματικής διαχείρισης συλλογικών επενδύσεων και επενδύσεων χαρτοφυλακίου. Επιδιώκει να αποτελέσει σημείο συνάντησης και αναφοράς του συνόλου των θεσμικών επενδυτών, αναδεικνύοντας περαιτέρω τον σημαντικό θεσμικό ρόλο της ΕΘΕ και αναβαθμίζοντας την παρουσία της ως Ηγέτη Σκέψης (thought leader) στην αγορά αλλά και ως θεσμικού συμβούλου κυβερνητικών και επιχειρηματικών αποφάσεων και πολιτικών.

Το 3ο Συνέδριο Θεσμικής Διαχείρισης #famc22 διοργανώνεται στις 22 & 23 Ιουνίου 2022από την Ένωση Θεσμικών Επενδυτών (Ε.Θ.Ε.), σε συνεργασία με την ethosEVENTS, το οικονομικό και επιχειρηματικό portal banks.com.gr, το περιοδικό ΧΡΗΜΑ και το εβδομαδιαίο newsletter ΧΡΗΜΑ Week.

Κατά την δεύτερη μέρα του συνεδρίου, παρέθεσε ομιλία ο κ. Νικόλαος Δ. Φίλιππας Καθηγητής Χρηματοοικονομικής Πανεπιστημίου Πειραιώς, Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων,  Πρόεδρος και Ιδρυτής του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού, με τίτλο: «Ο Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός στην Ελλάδα»

“Ποια είναι η κατάσταση στην Ελλάδα. Πάντα θεωρούν ότι είμαστε πάνω από Τουρκία Ρουμανία. κτλ. Από τις 5 προβληματικές χώρες η Ελλάδα παραμένει στο -25 τοις εκατό. Χρειάζεται ουσιαστική ανάπτυξη και με αυτήν μπορούμε να λύσουμε κι άλλα θέματα” είπε. 

Ο κ. Φίλιππας παρουσίασε έναν πίνακα με την εξέλιξη του Α.Ε.Π. των χωρών PIIGS (Πορτογαλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία).

Δεκαπέντε περίπου χρόνια από το μοναδικό σοκ της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, η οποία ξεκίνησε στις ΗΠΑ και διοχετεύθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο, το ελληνικό εγχώριο ΑΕΠ (GDP) βρίσκεται ακόμα 25% κάτω από το ΑΕΠ του 2008.

Αντίθετα, οι υπόλοιπες χώρες που αποτελούσαν τις περίφημες προβληματικές χώρες PIIGS (Portugal, Italy, Ireland, Greece, Spain), έχουν ξεπεράσει το αντίστοιχο ΑΕΠ που είχαν κατά το 2008.

Εντυπωσιακή καταγράφεται η πορεία της Ιρλανδίας, η οποία υπερδιπλασίασε το Α.Ε.Π. της, αυξάνοντάς το κατά 125%. Στην δεύτερη θέση βρίσκεται η Πορτογαλία, η οποία επέτυχε αύξηση του Α.Ε.Π. κατά 18 περίπου τοις εκατό. Στην τρίτη θέση κατατάσσεται η Ισπανία με 8.6%, ενώ στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Ιταλία με 8.4%.

Τα πρόσφατα σοκ στην παγκόσμια οικονομία (κορωνοϊός, πόλεμος στην Ουκρανία, παγκόσμια υπερχρέωση, στασιμοπληθωρισμός), θα δοκιμάσουν ξανά τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας όπως και των άλλων ευάλωτων χωρών.

“Το χρέος δημιουργεί το ΑΕΠ” τόνισε ο κ. Φίλιππας. Τέλος, παρουσίασε τις επιπτώσεις του Χρηματοοικονομικού Αναλφαβητισμού.