Στο τελευταίο φύλλο του Xρήμα Week, αναδείξαμε σε «βασικό θέμα» το πραγματικό ύψος του περίφημου Next Generation EU. Αποκαλύπτοντας τα «ψιλά γράμματα» για τα «500 δισ.», που θα δοθούν με τη μορφή επιχορηγήσεων. Επί της ουσίας, τα grants θα είναι λιγότερα και προεξοφλώ πως η αρχική σχέση 2/1 (grants/loans) που διαφημίστηκε θα καταλήξει διαφορετική και ετεροβαρής για τα πρώτα.

Για πολύμηνη περίοδο σκληρών διαπραγματεύσεων μέχρις ότου ενεργοποιηθεί το Ταμείο Ανάκαμψης προειδοποιούσε η Άγκελα Μέρκελ, την ώρα που η πρόεδρος της Κομισιόν παρουσίαζε την πρόταση για τη στήριξη των οικονομιών των ευρωπαϊκών χωρών που πλήττονται από τις συνέπειες της πανδημίας.

Παρά το ότι επρόκειτο για πρόταση που θα πρέπει να εγκριθεί από τα κράτη μέλη της ΕΕ και τη βεβαιότητα πως θα αποτελέσει πεδίο αντιπαράθεσης των διαφορετικών στρατοπέδων που υπάρχουν στις Βρυξέλλες, οι χώρες κυρίως του δοκιμαζόμενου «Νότου» έσπευσαν να την υποδεχθούν με πανηγυρικούς τόνους, με τα διάφορα Μέσα να φτάνουν μέχρι και στη διανομή των κονδυλίων που θα λάβει κάθε χώρα.

Οι δηλώσεις του Βάλντις Ντομπρόβσκις (στην Die Welt) περιέπλεξαν την κατάσταση, με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναφέρεται σε σχέδια και συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να παρουσιάσουν τα κράτη μέλη που θα λάβουν κεφάλαια από το λεγόμενο Next Generation EU.

Στην πράξη, τα κεφάλαια θα διανέμονται σε δόσεις (όπως διευκρινίζεται σε non paper 20 ερωταπαντήσεων που έδωσε στη δημοσιότητα η ίδια η Επιτροπή) και θα εκταμιεύονται μόνο όταν θα έχουν επιτευχθεί συγκεκριμένοι μεταρρυθμιστικοί στόχοι.

Σήμερα, σας μεταφέρω ως έχει το απόσπασμα από το (μεταφρασμένο κείμενο) της ελληνικής αντιπροσωπείας: «Το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης θα χορηγηθεί μέσω επιχορηγήσεων, με πιθανές συμπληρωματικές ενισχύσεις μέσω δανείων. Το συνολικό ποσό των διαθέσιμων επιχορηγήσεων θα ανέλθει σε 310 δισ. ευρώ (σε σταθερές τιμές·335 δισ. σε τρέχουσες τιμές), ενώ θα διατεθούν επιπλέον 250 δισ. ευρώ σε δάνεια (σε σταθερές τιμές·268 δισ. σε τρέχουσες τιμές)» αναφέρεται ρητά στο ίδιο το δελτίο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιβεβαιώνοντας πλήρως τα… κενά που υπήρξαν στην παρουσίαση της πρότασης. Τα συμπεράσματα δικά σας

Και ζυμώσεις… και εκπτώσεις

 Οι αρκετές ασάφειες που χαρακτηρίζουν ακόμη και ουσιώδη ζητήματα για τη δημιουργία ενός Ταμείου (εγγυοδοτικής λογικής) γεννούν εύλογα ερωτήματα για το κατά πόσον αυτές έχουν αφεθεί έτσι ώστε να αποτελέσουν αντικείμενο της σκληρής διαπραγμάτευσης που έχει προαναγγείλει η Γερμανίδα καγκελάριος και που… υποσχέθηκε στους «τέσσερις σκληρούς» ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής.

Είναι πρώιμο να ειπωθεί, να προεξοφληθεί, οτιδήποτε, αν και σχετική εικοτολογία αναπτύσσεται ήδη τα τελευταία 24ωρα ως προς το ενδεχόμενο αλλαγών στη σύνθεση/ποσόστωση του μείγματος (λιγότερες επιχορηγήσεις-περισσότερα δάνεια;).

Αν όντως ισχύει και περάσει κάτι τέτοιο, τότε τα 22,5/9,4 δισ. αναθεωρούνται εις βάρος των επιχορηγήσεων, που πρακτικά θα ισοδυναμεί με μερικά δισ. λιγότερα κάθε χρόνο, με την αύξηση του δανεισμού να αποτελεί (εν δυνάμει) και αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης. Αντιθέτως, το θέμα της «υψηλής εποπτείας» από ένα διευθυντήριο των «ισχυρών» θα ελέγχει τη ροή των κεφαλαίων, της χρήσης τους, φτάνοντας ακόμη και σε επιτόπιους ελέγχους, προκειμένου να διακριβωθεί η πρόοδος των εργασιών.

……………………..

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 09/06/2020