Πολλοί αναλυτές προβληματίζονται για το χρηματιστηριακό ράλι, σε μια περίοδο κατά την οποία οι προβλέψεις για την έκταση της ζημιάς από την πανδημία προσλαμβάνουν ιστορικές διαστάσεις.

Its liquidity” απαντά η JP Morgan, με τους αναλυτές του πανίσχυρου επενδυτικού οίκου να παραπέμπουν στην υπερβάλλουσα ρευστότητα που κυκλοφορεί διεθνώς και που μόνο για Money Market Funds υπολογίζεται ότι ξεπερνά το 1,3 τρισ. δολ. και τον εκ των διευθυντικών στελεχών του οίκου, Νικόλαο Πανηγυρτζόγλου, να εκτιμά ότι οι επενδυτές είναι –ακόμη– υποεπενδυμένοι και πως υπάρχουν για τους επενδυτές περιθώρια να αυξήσουν τις επενδύσεις τους σε μετοχικές αξίες.

Είναι η υπερβάλλουσα ρευστότητα, λοιπόν, που τροφοδοτεί ένα παράλογο –σύμφωνα με την οικονομική λογική– κυνήγι αποδόσεων, την ώρα που όλοι βλέπουν την ύφεση να φτάνει σε διψήφια ποσοστά.

Το μόνο που θα μπορούσε να ανακόψει την πορεία των αγορών θα ήταν μια δραματικότερη επιστροφή του lockdown, αλλά και πάλι μέχρι το φθινόπωρο υπάρχει χρόνος για υπεραξίες, εκτιμούν αναλυτές της BlackRock.

Έχοντας ως χαμηλές τιμές για τους βασικούς δείκτες τις 469,55 μονάδες (για τον Γενικό Δείκτη), τις 1.135,79 για τον FTSE-25 και τις 263,25 μονάδες του Μαρτίου, οι ξένοι οίκοι αρχίζουν να (ξανά) βλέπουν το ελληνικό χρηματιστήριο, θεωρώντας πως για φέτος δεν θα σημειωθούν χαμηλότερες τιμές.

Κάνοντας δε το “bottom fishing” από τα χαμηλά της 18ης-23ης Μαρτίου και προχωρώντας σε γενναία αναδιάρθρωση θέσεων στη συνεδρίαση της 29ης Μαΐου (rebalancing λόγω MSCI), προχωρούν το τελευταίο διάστημα σε θετικές αναλύσεις για το χρηματιστήριο, τα ομόλογα.

Ως την πιο υπερπωλημένη αγορά της περιοχής των αναπτυσσόμενων (Ανατ. Ευρώπη, Αφρική, Μέση Ανατολή) «βλέπει» η Morgan Stanley την ελληνική και, κάνοντας στροφή 180 μοιρών, γυρίζει τη σύστασή της από απόδοση μικρότερη των ΕΜΕΑ (underweight) σε μεγαλύτερη (overweight). Διατηρώντας μεν τις επιφυλάξεις του, ο αμερικανικός οίκος, λόγω της μεγάλης εξάρτησης της οικονομίας από τον τουρισμό, αναγνωρίζει ότι τόσο ο τραπεζικός κλάδος όσο και οι ισχυρές επιχειρήσεις συνεχίζουν ως “survivors”, έχοντας αποκτήσει «ανοσία» μετά την εξαντλητική δεκαετή «ελληνική κρίση».

Στην αλλαγή στάσης συμβάλλουν και οι αλλαγές στη σύνθεση των δεικτών της (MSCI Greece Standard και Small Caps), που έχουν καταστήσει τον βασικό ελληνικό δείκτη της πιο αμυντικό από κυκλικό, που ήταν μέχρι πρόσφατα. Στον δείκτη συμμετέχουν ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ, η Motor Oil και η Jumbo, που, με βάση την εικόνα των ισολογισμών τους, φαίνεται πως θα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στην κρίση.

Προσώρας, στο ΧΑ, οι τιμές των περισσότερων blue chips έχουν ανακτήσει τα δύο τρίτα των απωλειών, παρ’ όλα αυτά ο δείκτης EV/EBITDA (αξία στοιχείων ενεργητικού μιας εταιρείας, υπολογίζεται ως σχέση τρέχουσας χρηματιστηριακής τιμής προς κέρδη ανά μετοχή και δείχνει τη ρεαλιστική αγοραία αξία της) βρίσκεται κατά 8-10% χαμηλότερα (discount) του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

……………………..

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 09/06/2020

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here