Η Schroders, ανταποκρινόμενη στη συνεχή ζήτηση των επενδυτών για μια βιώσιμη παγκόσμια λύση σε θέματα κρατικών ομολόγων, ανακοίνωσε την έναρξη του A/K Schroder ISF Sustainable Global Sovereign Bond.

To αμοιβαίο κεφάλαιο έχει ως βασικό στόχο την παροχή εισοδήματος και την υπεραπόδοση έναντι του δείκτη αναφοράς για μια περίοδο τριών έως πέντε ετών, επενδύοντας σε διεθνείς κρατικούς, δημόσιους και πολυεθνικούς εκδότες ομολόγων στο πλαίσιο μιας βιώσιμης προσέγγισης. Τη διαχείριση των επενδύσεων θα αναλάβουν ο Julien Houdain (Head of Global Unconstrained Fixed Income) και ο James Ringer, Portfolio Manager Fixed Income, ενώ ο Marcus Jennings θα είναι στρατηγικός σύμβουλος και θα αναλάβει καθήκοντα σε ζητήματα βιωσιμότητας και μακροοικονομικής (Macro-finance) φύσεως.

Το χαρτοφυλάκιο, το οποίο θα έχει καθημερινή συναλλαγή, αποσκοπεί στην αντιμετώπιση τριών βασικών προκλήσεων: την έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το τι καθιστά έναν κρατικό οργανισμό βιώσιμο, εισοδηματικές προκαταλήψεις που συνδέονται με τις αξιολογήσεις των χωρών σε επίπεδο ESG και το ζήτημα των backward-looking data, δηλαδή των δεδομένων που χρησιμοποιούνται από εταιρείες και επενδυτικά σχήματα για την ενδελεχή αξιολόγηση παρελθοντικών γεγονότων.

Επιπλέον, το χαρτοφυλάκιο παρέχει πρόσβαση στις αυξανόμενες ευκαιρίες σε πράσινα και σχετιζόμενα με τη βιωσιμότητα (sustainability-linked) κρατικά και κυβερνητικά ομόλογα, καθώς και σε υπερεθνικούς εκδότες ομολόγων και οργανισμούς (κυρίως πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες) που διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη βιώσιμη ανάπτυξη. Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις 27 χώρες στις οποίες το συγκεκριμένο fund θα ενεργοποιηθεί, δίνοντας την ευκαιρία σε επενδυτές να επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα που αυτό προσφέρει.

Το εν λόγω fund αποτελεί μια συνεργασία μεταξύ της ομάδας Schroders Global Unconstrained Fixed Income και των ειδικών της Schroders στις βιώσιμες επενδύσεις. Για να διασφαλιστεί ένα σύμπαν κρατικών ομολόγων που είναι επενδύσιμο και βιώσιμο, θα εφαρμοστεί μια προσέγγιση τριών πυλώνων όπου χώρες που πληρούν τα παρακάτω κριτήρια θα συνθέτουν το σύμπαν:

UN Sustainable Development Goals (SDG) – Οι χώρες αξιολογούνται εντός του εισοδηματικού τους πλαισίου έναντι της βαθμολογίας τους για τα SDG, ξεπερνώντας έτσι την εισοδηματική μεροληψία.

Net-zero policy – Οι χώρες πρέπει να διαθέτουν μια αξιόπιστη πολιτική μηδενικών εκπομπών.
Βαθμός δημοκρατικής ελευθερίας (freedom status) – Λαμβάνονται υπόψη μόνο οι χώρες που κατατάσσονται ως “Ελεύθερες” ή “Μερικώς Ελεύθερες” από τον μη-κερδοσκοπικό οργανισμό Freedom House.

Ο Julien Houdain, Επικεφαλής του Παγκόσμιου Ασύγκριτου Σταθερού Εισοδήματος και Διαχειριστής του Ταμείου Βιώσιμων Κυρίαρχων Ομολόγων του Schroder ISF1 Sustainable Global Sovereign Bond δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι βρήκαμε μια λύση σε ορισμένες από τις βασικές προκλήσεις στο πεδίο των βιώσιμων επενδύσεων σε κρατικά ομόλογα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε μια εποχή που οι οι παγκόσμιες αγορές κρατικών ομολόγων φαίνονται όλο και πιο ελκυστικές – με ενδείξεις ότι η πληθωρισμός έχει φτάσει στην αιχμή του και οι κεντρικές τράπεζες πλησιάζουν στο τέλος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων τους. Στηρίζοντας το επενδυτικό μας σύμπαν στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) των Ηνωμένων Εθνών και δεσμευόμενοι για μια διαφανή προσέγγιση, προσδοκούμε να καλύψουμε ένα κενό για τους επενδυτές στις βιώσιμες επενδύσεις σταθερού εισοδήματος».

O Δημήτρης Μπατζής , επικεφαλής Νοτίου τομέα Κεντροανατολικής Ευρώπης και Μεσογείου της Schroders και Εκπρόσωπος ESG Γερμανίας, Αυστρίας & CEEMED δήλωσε: «Οι Έλληνες επενδυτές αποκτούν πρόσβαση στην παγκόσμια αγορά κρατικών ομολόγων, σε τομείς που αποτελούν «προκλήσεις» όπως η κλιματική αλλαγή, η ενεργειακή μετάβαση, η εξάλειψη της βιοποικιλότητας, η λειψυδρία, η διαταραχή της διατροφικής αλυσίδας κ.λπ. H Schroders, προσανατολισμένη πάντα στην ύψιστη σημασία της βιωσιμότητας, πρωτοστατεί με επενδυτικές προτάσεις που βασίζονται σε αυτά τα χαρακτηριστικά. Επιδιώκουμε πραγματικά να γίνουμε μέρος ενός συστήματος βιωσιμότητας».

Ο Marcus Jennings, στρατηγικός σύμβουλος Μακροοικονομικής και Βιωσιμότητας της Schroders για το Ταμείο Βιώσιμων Κυρίαρχων Ομολόγων του SISF Sustainable Global Sovereign Bond σχολίασε: «Έχουμε σχεδιάσει προσεκτικά αυτήν τη στρατηγική για να διασφαλίσουμε ότι όλες οι χώρες κρίνονται αντικειμενικά όσον αφορά την βιώσιμη πρόοδο. Η μεθοδολογία μας στοχεύει να καταδείξει τις προκαταλήψεις που θέλουν τις βαθμολογίες βιωσιμότητας να συσχετίζονται συχνά με το πλούτο μιας χώρας εις βάρος των φτωχότερων χωρών. Με σαφή κριτήρια για τους παράγοντες Περιβάλλοντος, Κοινωνικής Δικαιοσύνης και Διακυβέρνησης, οι επενδυτές μπορούν να κατανοήσουν σαφώς τον ορισμό μας για μια “βιώσιμη” κυρίαρχη χώρα»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ