Πρόταση για το όγδοο πακέτο κυρώσεων που είναι σχεδιασμένο “να κάνει το Κρεμλίνο να πληρώσει” για την κλιμάκωση στην Ουκρανία με την “διοργάνωση των ψευδοδημοψηφισμάτων στις υπό κατοχή περιοχές”, ανακοίνωσαν η  πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής Τζοζέπ Μπορέλ.

Η νέα δέσμη κυρώσεων περιλαμβάνει την προετοιμασία πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου, νέους περιορισμούς εισαγωγών σε εμπορεύματα και νέες καταχωρήσεις ονομάτων στη μαύρη λίστα.

Η φον ντερ Λάιεν ξεκαθάρισε ότι δεν γίνονται αποδεκτά ψευδοδημοψηφίσματα ή οποιουδήποτε είδος προσάρτηση ουκρανικού εδάφους και είπε ότι ως εκ τούτου η ΕΕ θα υιοθετήσει «τσουχτερές» κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.

«Οι απαγορεύσεις στις εισαγωγές θα στερήσουν τη Ρωσία από επιπλέον 7 δισεκατομμύρια ευρώ έσοδα», είπε.

Οι νέοι περιορισμοί θα αφορούν προϊόντα που έχουν να κάνουν με τη αεροπλοία, τα ηλεκτρονικά και συγκεκριμένες χημικές ουσίες.

Για το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, η Πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι το νέο πακέτο κυρώσεων θα αποτελεί τη νομική βάση για μία τέτοια εξέλιξη.

Οι προτάσεις της Επιτροπής για το όγδοο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας θα πρέπει να εγκριθούν με ομοφωνία από τις 27 χώρες της ΕΕ στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών που θα γίνει στα μέσα Οκτωβρίου.

Η φον ντερ Λάιεν υπενθύμισε ότι οι χώρες του G7 έχουν ήδη συμφωνήσει επί της αρχής να βάλουν ένα ανώτατο όριο στην τιμή του πετρελαίου και ότι η ΕΕ έχει ήδη συμφωνήσει να σταματήσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου από τις 7 Δεκεμβρίου.

Ο Μπορέλ ανέφερε ότι η ΕΕ θα αυξήσει τον αριθμό προσώπων και οντοτήτων που αντιμετωπίζουν κυρώσεις σε 1300, ενώ θα απαγορεύει τη συμμετοχή Ευρωπαίων πολιτών σε συμβούλια ρωσικών κρατικών εταιρειών.

Αυτό φαίνεται να είναι μια απάντηση στην οργή που έχουν προκαλέσει οι περιπτώσεις πολιτικών όπως οι Γκέρχαρντ Σρέντερ και Φρανσουά Φιγιόν που ανέλαβαν μετά τη θητεία τους δουλειές σε ρωσικές εταιρίες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here