Ένα πρωτοποριακό μοντέλο λειτουργίας εγκαινιάζει από τα μέσα Μαΐου η εταιρεία Παπαστράτος στο εργοστάσιό της στον Ασπρόπυργο μετά την ολοκλήρωση επένδυσης ύψους 300 εκατ. ευρώ και τη μετατροπή του εργοστασίου σε αποκλειστική μονάδα παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού για το IQOS.
Με το νέο μοντέλο λειτουργίας διασφαλίζεται η εικοσιτετράωρη και επταήμερη λειτουργία ορισμένων τμημάτων της παραγωγής με ταυτόχρονη μείωση του χρόνου εργασίας των εργαζομένων στα τμήματα αυτά κατά περίπου 7%.
Συγκεκριμένα, όπου απαιτείται 24ωρη λειτουργία σε 7μερη βάση, εισάγεται ένα σύστημα κυλιόμενων βαρδιών, με 4 μέρες 8ωρης εργασίας ακολουθούμενο από 2 ημέρες ανάπαυσης (ρεπό). Αυτό το μοντέλο εξασφαλίζει σε κάθε εργαζόμενο επιπλέον 18 ημέρες ανάπαυσης το χρόνο.
Μέσα από το νέο μοντέλο η Παπαστράτος μειώνει τον μέσο χρόνο εργασίας σε 37,3 ώρες την εβδομάδα (αντί για 40), διατηρώντας παράλληλα το ίδιο επίπεδο μισθών. Σημειώνεται ότι το νέο μοντέλο λειτουργίας του εργοστασίου αυξάνει τις ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό κατά 12,5%
Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Παρτσακουλάκης, Γενικός Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού της Παπαστράτος «ένας από τους αναγκαίους παράγοντες για να μπορέσει να γίνει η επένδυση στην Ελλάδα και να επιλεγεί το εργοστάσιο της Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο ως το πρώτο που μετατρέπεται σε εργοστάσιο παραγωγής καινοτόμων προϊόντων θερμαινόμενων ράβδου καπνού για το IQOS, ήταν και η μετατροπή του σε ένα εργοστάσιο συνεχούς λειτουργίας, δηλαδή παραγωγής επί επτά μέρες την εβδομάδα και όχι πέντε όπως ήταν».
Σε αυτό το πλαίσιο, όπως αναφέρει ο κ. Παρτσακουλάκης «έπρεπε να έρθουμε σε επαφή με τους εργαζόμενους και να αποφασίσουμε πώς θα γίνει αυτή η μετάβαση, τι είδους συμβάσεις εργασίας θα έχουμε πως θα μπορέσουμε να καλύψουμε την ανατροπή στην ημερήσια ζωή των εργαζομένων. Πώς θα μπορέσουμε δηλαδή να δημιουργήσουμε συνθήκες ισορροπίας μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής των εργαζομένων γιατί τα Σαββατοκύριακα πια θα ήταν μέρος του εργασιακού τους χρόνου».
Σύμφωνα με τον κ. Παρτσακουλάκη ήταν μια μακρόχρονη αλλά ταυτόχρονα επίπονη και εποικοδομητική διαδικασία από την οποία προέκυψε η νέα επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση. «Πλέον, αντί για πενθήμερη απασχόληση με δύο ρεπό ανά εβδομάδα θα έχουμε εξαήμερη απασχόληση δηλαδή τέσσερις μέρες εργασία και δύο ανάπαυση σε κυλιόμενο ρυθμό. Εξαιτίας αυτής της αλλαγής της προσέγγισης θα χρειαστούμε επιπλέον προσωπικό από τους 400 εργαζόμενους που είχαμε ανακοινώσει αρχικά. Αυτή τη στιγμή εκτιμούμε ότι θα χρειαστούμε περίπου 60 επιπλέον εργαζόμενους. ‘Αρα ενώ αρχικά λέγαμε ότι θα χρειαστούμε 400 νέους εργαζόμενους, εκτιμούμε ότι θα ξεπεράσουμε τους 460 νέους εργαζόμενους στην εγκατάσταση» αναφέρει ο κ. Παρτσακουλάκης.
Παράλληλα, επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «στην παρούσα φάση, καθώς το εργοστάσιο δεν έχει ολοκληρώσει την εγκατάσταση, αυτό αφορά 350 εργαζόμενους. Στην πλήρη του εκτέλεση, μέχρι το τέλος του 2019 οπότε και θα έχουν εγκατασταθεί δέκα μηχανές στο εργοστάσιο, αυτό θα αφορά γύρω στους 500 εργαζόμενους. Σημειώνεται ότι το μειωμένο ωράριο δεν αφορά όλα τα τμήματα της εταιρείας αφορά μόνο τα παραγωγικά τμήματα της εταιρείας, δηλαδή τους εργαζόμενους που είναι στην παραγωγή».
«Για κάποιους θα μπορούσε να φαίνεται ότι αυτή η προσέγγιση είναι μια μη αποδοτικά οικονομική προσέγγιση με την έννοια ότι μειώνουμε τον μέσο χρόνο εργασίας στις 37,3 ώρες ανά εβδομάδα, δημιουργούμε 18 επιπλέον ρεπό για κάθε εργαζόμενο τον χρόνο και με σκληρούς οικονομικούς όρους αυτό θα φαινόταν όχι έξυπνη λύση. Ωστόσο, η προσέγγιση που έχουμε σαν εταιρεία με ιστορική παρουσία 90 χρόνων στην Ελλάδα, συνδυάζει την ελληνική ψυχή αλλά και όλα τα οφέλη που μπορείς να έχεις όταν είσαι μέλος ενός πολυεθνικού ομίλου που μπορεί να σου δίνει καινοτόμα προϊόντα και καινοτόμες προσεγγίσεις» αναφέρει ο κ. Παρτσακουλάκης και συνεχίζει: «Η προσέγγισή μας είναι ότι η επένδυση δεν είναι ευκαιριακή αλλά είναι στρατηγική και αυτό που έπρεπε να βρούμε ήταν μια ισορροπημένη λύση μεταξύ του τι θέλουμε να πετύχουμε σαν εταιρεία έναντι αυτού που θέλουμε να πάρουμε από τους εργαζόμενους που είναι η αφοσίωσή τους και ο ενθουσιασμός τους για τα προϊόντα υψηλής ποιότητας και καινοτομίας που θα παράγουμε. ‘Αρα θέλαμε την ολοκληρωτική συμμετοχή των εργαζομένων στο νέο μας εγχείρημα και αυτό δεν μπορούσε να γίνει έχοντάς τους απέναντί μας παρά μόνο δίπλα μας».
Την ικανοποίησή του για την νέα επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εκφράζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ελευθέριος Τράκας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Καπνοβιομηχανιών Ελλάδας και αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της Παπαστράτος.
Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «η διοίκηση της Παπαστράτος δεσμεύτηκε να προχωρήσει στην υλοποίηση μιας πολύ μεγάλης επένδυσης στην Ελλάδα και το έπραξε. Δεσμεύτηκε επίσης ότι η επένδυση διασφαλίζει όλες τα θέσεις εργασίας των εργαζομένων που δουλεύουν ήδη στο εργοστάσιο ενώ παράλληλα θα προχωρήσει στην πρόσληψη νέων για το νέο αυτό εγχείρημα. Ήταν μεγάλη η πρόκληση που μας δόθηκε για να συμφωνήσουμε στην νέα επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση. ‘Αλλωστε, ποιο συνδικαλιστικό όργανο θα αρνιόταν τη διασφάλιση θέσεων εργασίας και προσλήψεις νέων εργαζομένων στην σημερινή Ελλάδα».
«Είμαστε πρωτοπόροι που κατορθώσαμε να μειώσουμε τις ώρες εργασίας χωρίς καμία απολύτως μείωση αποδοχών, προσθέτοντας και επιπλέον παροχές στους εργαζόμενους» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τράκας και συνεχίζει: «Το σημαντικότερο όμως είναι ότι δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας. Γίνονται συνέχεια προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων για την υλοποίηση της επένδυσης. Τόσο το πρωτοβάθμιο σωματείο εργαζομένων της εταιρείας Παπαστράτος όσο και το δευτεροβάθμιο όργανο, η ομοσπονδία εργαζομένων καπνοβιομηχανιών Ελλάδας, θεωρούν ότι αυτή η συμφωνία είναι πρωτοποριακή για το κίνημα και επιτεύχθηκε χωρίς να υπάρξουν μειώσεις αποδοχών ενώ παράλληλα δόθηκαν και επιπροσθέτες παροχές στους εργαζόμενους. Επιπλέον εξασφαλίστηκαν οι ήδη υπάρχουσες θέσεις εργασίας και δημιουργήθηκαν 400 επιπλέον νέες θέσεις εργασίας. Οι συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους στην Παπαστράτος γίνονται ακόμα πιο ευνοϊκές».
Σημειώνεται ότι η Παπαστράτος κατέχει ηγετική θέση στην παραγωγή και εμπορία προϊόντων καπνού στην Ελλάδα για περισσότερες από οκτώ δεκαετίες.
Το 2017 γύρισε σελίδα στην ιστορία της υλοποιώντας μια σημαντική επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ για την μετατροπή του εργοστασίου της στον Ασπρόπυργο σε μονάδα αποκλειστικής παραγωγής των θερμαινόμενων ράβδων καπνού για το πρώτο νέο καπνικό προϊόν δυνητικά μειωμένου κινδύνου σε σχέση με τα συμβατικά τσιγάρα, το IQOS.
Το εργοστάσιο της Παπαστράτος, γίνεται το 2ο εργοστάσιο παγκοσμίως στο δίκτυο της μητρικής Philip Morris International (PMI) που παράγει αποκλειστικά τις θερμαινόμενες ράβδους καπνού και αναμένεται να έχει σημαντικά ενισχυμένη εξαγωγική δραστηριότητα. Από τη νέα αυτή επένδυση της εταιρείας δημιουργούνται 400 άμεσες νέες θέσεις εργασίας, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό των άμεσα και έμμεσα εργαζομένων της Παπαστράτος στους 1.200.
Η Παπαστράτος και η ΡΜΙ απορροφούν παραδοσιακά το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής παραγωγής ανατολικών καπνών.
Τα τελευταία χρόνια η εταιρεία έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για την ανακούφιση ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων μέσα από ένα εκτεταμένο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.