Σε νέο ιστορικό χαμηλό υποχώρησε η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου, εν μέσω ανησυχιών για τη δυνατότητα της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας να αντιμετωπίσει τον διψήφιο πληθωρισμό στη χώρα.

Ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 10,9% τον Απρίλιο από 10,2% τον προηγούμενο μήνα, τροφοδοτούμενος από τη διολίσθηση της λίρας έναντι του αμερικανικού νομίσματος, με το τουρκικό νόμισμα, από την αρχή του χρόνου έως σήμερα, να έχει υποχωρήσει 11%.

H λίρα διαμορφώνεται στα 4,2697 έναντι του δολαρίου, ενώ νωρίτερα διολίσθησε στο ιστορικό χαμηλό του 4,2901.

Το sell-off στο τουρκικό νόμισμα ακολουθεί και την πρόσφατη απόφαση της S&P Global Ratings να υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας.

Η S&P μείωσε την πιστοληπτική αξιολόγηση σε ξένο νόμισμα στο BB-/B, χαμηλότερα από τις Moody’s Investors Service και Fitch Ratings.

Η αύξηση των τιμών στην Τουρκία είναι το πιο πιεστικό οικονομικό πρόβλημα και μια αυξανόμενη πηγή ανησυχίας για τον πρόεδρο της χώρας Ταγίπ Ερντογάν και το κυβερνών κόμμα του ΑΚ, ενώ η χώρα οδεύει προς τις εκλογές της 24ης Ιουνίου.

Ο Ερντογάν, που αυτοχαρακτηρίζεται ως “εχθρός των επιτοκίων”, έχει επανειλημμένα ζητήσει χαμηλότερο κόστος δανεισμού με στόχο την αύξηση των δανειοδοτήσεων και την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Κατ’ επέκταση, η απροθυμία της κεντρικής τράπεζας να συσφίξει τη νομισματική της πολιτική έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι βρίσκεται υπό πολιτική πίεση.

Την ίδια ώρα, στην αγορά ομολόγων, αύξηση της τάξεως των 77 μονάδων βάσης τις τελευταίες δύο μέρες σημείωσε και η απόδοση του 10ετούς κρατικού τουρκικού ομολόγου, και διαμορφώνεται στο 13,70%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here