Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ΟΔΔΗΧ προγραμματίζει ήδη την πρώτη έκδοση μεγάλης διάρκειας, άνω των 10 ετών.

Οι συνθήκες κρίνονται ως ιδιαίτερα ευνοϊκές για να «εγκαινιαστεί» το πρόγραμμα δανεισμού του 2021, καθώς εκτός από τις αποδόσεις που διατηρούνται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα- πολύ κοντά στα ιστορικά χαμηλά- το κλίμα έχει βελτιωθεί περαιτέρω μετά την ανακοίνωση για την πρόωρη αποπληρωμή των δόσεων του 2021 και του 2022 στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Για το 2021 το πρόγραμμα δανεισμού του ΟΔΔΗΧ προβλέπει ότι θα αντληθούν 8 έως 12 δισ. ευρώ, ενώ θα γίνει και χρήση κεφαλαίων από το «μαξιλάρι» των ταμειακών διαθεσίμων.

Ωστόσο, με δεδομένο πλέον ότι θα υπάρχει η ασπίδα προστασίας της ΕΚΤ και της επαναγοράς ομολόγων για ολόκληρο το 2021, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο το αθροιστικό ποσό των εκδόσεων που θα πραγματοποιηθούν μέσα στο 2021 να ξεπεράσει το όριο των 12 δισ. ευρώ, κάτι βεβαίως που θα εξαρτηθεί και από τις συνθήκες στις διεθνείς αγορές.

  • Για την πρώτη έκδοση του 2021 ανοικτό είναι ακόμη και το ενδεχόμενο  να επιλεγεί η διάρκεια των 30 ετών, καθώς στόχος του ΟΔΔΗΧ πέραν της κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών είναι και η ενίσχυση της ρευστότητας των εκδόσεων με ολοένα και περισσότερες ημερομηνίες λήξης.

Πάντως, εκτός από τις νέες εκδόσεις, ήδη από τις επόμενες εβδομάδες αναμένονται κι άλλες κινήσεις αναδιάρθρωσης του χρέους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here