Από την Κυρέλα Πέτρου

Μετά από μία πτωτική χρονιά για τα οικονομικά της αποτελέσματα, η Del Monte Hellas, αναμένει αύξηση πωλήσεων για το 2018, υλοποιώντας νέες επενδύσεις.

Η θυγατρική του διεθνούς πολυεθνικού ομίλου Del Monte Corporation, εδρεύει στον Πλατύκαμπο Λάρισας και δραστηριοποιείται στη χώρα μας κατά κύριο λόγο στην παραγωγή κονσερβοποιημένου ροδάκινου, οι μεγαλύτερες ποσότητες (96%) του οποίου εξάγονται.

Η εταιρεία έχει υποβάλλει αίτηση υπαγωγής στον αναπτυξιακό νόμο και στο ΕΣΠΑ, με σκοπό την επέκταση της υφιστάμενης παραγωγής της σε κομπόστες φρούτων, φρουτοσαλάτας και ντομάτας, αλλά και στον τομέα της κονσερβοποιίας.

Το συνολικό ύψος των δύο προγραμματισμένων επενδύσεων αγγιζει τα 8 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι πέρυσι η Del Monte Hellas, έλαβε έγκριση για την υπαγωγή επενδυτικού της σχεδίου, συνολικού ύψους 2,491 εκατ. ευρώ, για την ενίσχυσή της με τα κίνητρα της επιχορήγησης και της φορολογικής απαλλαγής.

Η επένδυση αφορά στον εκσυγχρονισμό γραμμών παραγωγής, προμήθεια και εγκατάσταση ατμολέβητα βιομάζας συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους 2.491.605 ευρώ. Η συνολική ενίσχυση ανέρχεται σε 747.481 ευρώ, ήτοι ποσοστό 30% του ενισχυόμενου κόστους και χορηγείται με τη μορφή της επιχορήγησης και της φορολογικής απαλλαγής, ενώ δεν τίθεται ως όρος με την υλοποίηση της επένδυσης η αύξηση της απασχόλησης της επιχείρησης σε ετήσιες μονάδες εργασίας.

Η Del Monte Hellas έχει την ικανότητα επεξεργασίας περίπου 25.000 τόνων ροδάκινων, 2.000 τόνων βερίκοκων, 15.000 τόνων βιομηχανικής ντομάτας και 4.000 τόνων αχλαδιών.

Η διοίκηση της εταιρείας, έχει δηλώσει ότι βλέπει την Ελλάδα ως έναν πολύ σημαντικό τόπο για τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες και ως εκ τούτου, έχουν επιτευχθεί συμφωνίες με αρκετούς αγροτικούς συνεταιρισμούς. Σε ετήσια βάση, συνεργάζεται με πολλούς συνεταιρισμούς, καθώς και με ιδιώτες παραγωγούς. Αυτές αφορούν την προμήθεια των προϊόντων που οδηγούνται στη μεταποίηση, αλλά και στις νωπές εξαγωγές.

Ειδικότερα, από την εταιρεία εκτιμάται ότι «το έδαφος, οι ανθρώπινοι πόροι, η ποιότητα των προϊόντων και η στρατηγική γεωγραφική θέση της χώρας την καθιστούν ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την τρέχουσα επιχειρηματική μας δραστηριότητα και τη μελλοντική ανάπτυξή μας».

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα του 2017, ο κύκλος εργασιών της Del Monte Hellas διαμορφώθηκε σε 25,4 εκατ. ευρώ από 30,5 εκατ. ευρώ το 2016. Παρουσίασε κέρδη προ φόρων 0,33 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών προ φόρων 0,72 εκατ. ευρώ την οικονομική χρήση 2016 (-54,8%). Τα καθαρά κέρδη της μετά την πρόβλεψη για φόρους ήταν 0,17 εκατ. ευρώ έναντι αντίστοιχων κερδών 0,54 εκατ. ευρώ το 2016 (-69%). Τα κέρδη της προ φόρων και αποσβέσεων ήταν ύψους 1,42 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι την ευθύνη της διανομής για προϊόντα της εταιρείας (όπως οι κομπόστες ανανά, ροδάκινου, βερίκοκου, αχλαδιού, καλαμποκιού, δαμάσκηνου και φρουτοσαλάτας) στην Ελλάδα, έχει η βιομηχανία Μέλισσα Κίκιζας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here