Από τη Γεωργία Καπώλη/Κλινική Διαιτολόγο-Διατροφολόγο, ΜSc Επιστημονική Διευθύντρια του Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Νεμέας, www.logodiatrofis.gr

Τα εποχικά φρούτα και λαχανικά γίνονται ο καλύτερος σύμμαχος για τη βελτίωση της υγείας μας, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι λαμβάνουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται στο «ταξίδι» μας για την απώλεια βάρους.

  1. Μούρα, φράουλες

Όποιο είδος κι αν προτιμάμε, βατόμουρα, φράουλες κ.ά., αυτά τα καλοκαιρινά φρούτα περιέχουν πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά και είναι χαμηλά σε θερμίδες. Τα μούρα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες (ένα φλιτζάνι έχει 8 γρ. διαιτητικών ινών, που είναι σχεδόν το 1/3 της συνιστώμενης πρόσληψης για τις γυναίκες και 20% της ποσότητας που χρειάζονται οι άνδρες την ημέρα), γεγονός που μας βοηθά να αισθανόμαστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μειώνοντας τον πειρασμό για σνακ ανάμεσα στα γεύματα. Τα μούρα είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες Β και C.

  1. Αγγούρι

Τα αγγούρια είναι ενυδατικά, δηλαδή ακριβώς ό,τι χρειαζόμαστε στη ζέστη του καλοκαιριού. Επιπλέον, περιέχουν, ενδεικτικά, μόνο 16 θερμίδες ανά φλιτζάνι αγγουριών (150g) σε φέτες. Είναι επίσης νόστιμα σε σούπες, smoothies και σαλάτες. Με 95% νερό, αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη οφέλη.

  1. Αρακάς

Με τα υψηλότερα επίπεδα πρωτεΐνης και σιδήρου από οποιοδήποτε άλλο λαχανικό, ο αρακάς είναι ένα εξαιρετικό υποκατάστατο κρέατος, χωρίς να μας επιβαρύνει με θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά.

  1. Ροδάκινο

Τα ροδάκινα είναι ένα από τα φρούτα του καλοκαιριού που μπορούν να ικανοποιήσουν την επιθυμία μας για γλυκό. Ένα μέτριο ροδάκινο περιέχει 39 θερμίδες και είναι πλούσιο σε κάλιο και βιταμίνη C –περιέχει το 15% της ημερήσιας συνιστώμενης αξίας. Το αντιοξειδωτικό βήτα-καροτένιο δίνει στα ροδάκινα τη χρυσή τους απόχρωση και μετατρέπεται από τον οργανισμό σε βιταμίνη Α, η οποία βοηθά στην υγεία των ματιών.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο περιοδικό Pharma PLUS Link ΕΔΩ