Τα Μνημόνια -λένε ότι- τελείωσαν. Οι 950 μνημονιακές δεσμεύσεις εξακολουθούν ωστόσο να ισχύουν και η κυβέρνηση έχει ήδη δρομολογήσει μια σειρά από σημαντικές παρεμβάσεις που αλλάζουν τον τρόπο και τα ποσά που πληρώνουμε τους φόρους.

Από την ερχόμενη εβδομάδα, η Εφορία θα απαιτεί περισσότερες αποδείξεις για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου. Αυτό σημαίνει ότι όλοι μας θα  πρέπει να αυξήσουμε τις συναλλαγές μέσω πλαστικού χρήματος ή e-banking διαφορετικά θα χάσουμε μέρος από το αφορολόγητο όριο. Όλοι οι φορολογούμενοι με διάταξη που θα κατατεθεί στις αρχές του 2019 θα πρέπει να μαζέψουν έως και 50% περισσότερες αποδείξεις με πλαστικό χρήμα.

Η πιο μεγάλη αισθητή αλλαγή αφορά την ακίνητη περιουσία. Το 2019, τίθενται σε ισχύ  οι νέες αντικειμενικές αξίες με βάση τις οποίες υπολογίζονται 17 φόροι, τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις που σχετίζονται όχι μόνο με την αγορά αλλά και τη διατήρηση ακινήτων. Μέχρι σήμερα οι αντικειμενικές αξίες που ανακοινώθηκαν στις 12 Ιουνίου 2018 εφαρμόσθηκαν φέτος μόνο για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ. Από την Πρωτοχρονιά όμως όλοι οι φόροι και οι λοιπές επιβαρύνσεις στα ακίνητα θα προσδιορίζονται με βάση τις νέες αναπροσαρμοσμένες τιμές. Μεταξύ των φόρων που επηρεάζονται είναι ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων, ο ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές με εξαίρεση την πρώτη κατοικία, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), που επιβάλλεται υπέρ των δήμων μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, ο φόρος δωρεάς, γονικής παροχής, κληρονομίας ακινήτων.

Ερωτηματικά υπάρχουν για το ΦΠΑ στα νησιά. Επισήμως γνωρίζουμε ότι από την πρωτοχρονιά καταργείται η έκπτωση 30% στον ΦΠΑ η οποία ισχύει ακόμη σε πέντε νησιά του Αιγαίου, τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, την Κω και τη Λέρο. Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί παράταση του μέτρου της εξαίρεσης αυτών των 5 συγκεκριμένων νησιών, ωστόσο η Βουλή κλείνει για τις διακοπές επομένως από την 1.1.2019 ισχύουν συντελεστές αυξημένοι, από το 5%, 9% και 17%, στα επίπεδα του 6%, 13% και 24%.

Στο θέμα του ΕΝΦΙΑ οι αλλαγές αφορούν περίπου 5,4 εκατ. νοικοκυριά με ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας έως 200.000 ευρώ για τα οποία οι επιβαρύνσεις από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων μειώνονται από 2,72% έως 30%.

Στη φορολογία των επιχειρήσεων, μειώνεται ο συντελεστής φορολόγησης των κερδών από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτούν τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες από 29% για τη χρήση του 2018 σε 28% για τη χρήση του 2019.

Στην καθημερινότητά μας θα ζήσουμε το τέλος της πλαστικής σακούλας. Η τιμή για τη διάθεση λεπτής πλαστικής σακούλας από τα ταμεία των σούπερ μάρκετ και των λοιπών εμπορικών καταστημάτων αλλάζει. Από 0,03€ σήμερα, θα αυξηθεί στα 0,04€ λόγω επιβολής ΦΠΑ. Από την 1η Ιανουαρίου το περιβαλλοντικό τέλος θα αυξηθεί σε 0,07 ευρώ ανά πλαστική σακούλα. Έτσι, μαζί με τον ΦΠΑ, η τιμή διάθεσης κάθε πλαστικής σακούλας θα διαμορφωθεί σε 0,09 ευρώ, δηλαδή τιμή τριπλάσια σε σχέση με τη σημερινή…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here