“Ξεχάστε το ποσό που δανείζεστε”, είπε η νέα Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen, πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (FED) και “εστιάστε στο επιτόκιο που πληρώνετε και στις αποδόσεις που δημιουργούνται.”

Η Janet Yellen απευθύνθηκε στα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας την περασμένη Τρίτη για την έγκριση της υποψηφιότητάς της ως υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ.

Παραδέχθηκε ότι το Δημόσιο Χρέος των ΗΠΑ είναι τεράστιο –26,9 τρισ. δολάρια– αλλά ταυτόχρονα υπερασπίστηκε το σχέδιο του νέου πακέτου βοήθειας 1,9 τρισ. δολαρίων του Προέδρου Τζο Μπάιντεν, εστιάζοντας όχι στο απόλυτο ύψος του χρέους αλλά στον χρόνο και το επιτόκιο εξυπηρέτησής του.

  • «Το επιτόκιο του χρέους ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος δεν είναι πλέον υψηλότερο από ό, τι ήταν πριν από την οικονομική κρίση το 2008, παρά το γεγονός ότι το χρέος μας έχει κλιμακωθεί», δήλωσε η νέα υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ,
  • “Τώρα να κάνουμε ότι είναι δυνατό για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία και την οικονομική ζημιά που προκαλεί, διότι διαφορετικά θα μας αφήσει σε χειρότερη θέση από το να πάρουμε τώρα μέτρα για να μειώσουμε το χρέος!”

Οι πληρωμές τόκων από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανέρχονται σήμερα σε σχεδόν 600 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, αλλά λόγω των ιστορικών χαμηλών επιτοκίων το ποσό είναι σταθερό ως ποσοστό του ΑΕΠ της χώρας από τη δεκαετία του 1990.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here