Η ασάφεια και οι ασήμαντες τεχνικές λεπτομέρειες που διαρρέονται τεχνηέντως από το Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με την «συμφωνία» που επετεύχθη για το θέμα των «κόκκινων δανείων» και της «προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς» δείχνουν πόσο μακριά βρισκόμαστε από το τελικό κείμενο του νόμου. Ο νόμος πρέπει οπωσδήποτε να κατατεθεί στη Βουλή, με την διαδικασία του κατεπείγοντος την Τρίτη και να ψηφισθεί μέχρι την Πέμπτη.

Ο νόμος θα έχει ισχύ έναν χρόνο. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί νέα τηλεδιάσκεψη με την Φρανκφούρτη για να καθοριστεί το χρονοδιάγραμμα και να δημιουργηθεί το πλαίσιο του νόμου προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς που πρέπει να ψηφισθεί πριν από την κατάρτιση της δεύτερης μεταμνημονιακής Έκθεσης της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία.

Μία από τις εκκρεμότητες είναι να βρεθεί οριστική λύση για όσους έχουν ήδη προσφύγει στα δικαστήρια με το νόμο Κατσέλη και ποια θα είναι τελικά η διαδικασία γι’ αυτή τη συγκεκριμένη κατηγορία δανειοληπτών.

Παρά την γενική αισιοδοξία, οι λεπτομέρειες των νομοθετικών διατάξεων θα καθορίσουν το πρόσημο των αλλαγών. Ακόμη δεν υπάρχουν γραμμένες οι τελικές διατυπώσεις ιδίως όσον αφορά στις ασφαλιστικές δικλίδες για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Ετέθη και μελετήθηκε σοβαρά  το θέμα της καταχρηστικής χρήσης του καθεστώτος παροχής προστασίας για τη ματαίωση πλειστηριασμών, αλλά και το θέμα της εκτίμησης της αξίας της πρώτης κατοικίας. Οι «εκτιμητές ακινήτων» που εμφανίζονται στα Ελληνικά Δικαστήρια είναι συνήθως φίλοι και συγγενείς των ιδιοκτητών που προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία προς τον πλειστηριασμό της κατοικίας τους, ενώ κανονικά θα έπρεπε να είναι πιστοποιημένοι επαγγελματίες της αγοράς.

Όσον αφορά την προσωρινή -για ένα χρόνο- προστασία της α’ κατοικίας, αυτή θα αφορά αντικειμενική αξία έως τις 250.000 ευρώ για υπόλοιπο δανείου με δεδουλευμένους τόκους ύψους 130.000 ευρώ, ενώ τα εισοδηματικά κριτήρια ένταξης στο νέο νόμο έχουν πλαφόν 36.000 ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες 3 εβδομάδες, η διαφαινόμενη λύση στο θέμα της κατάργησης της προστασίας α’ κατοικίας από πλειστηριασμούς, ενίσχυσε τις τραπεζικές μετοχές στο Χρηματιστήριο (+26%). Μόνον χθες ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε +3,8% σημειώνοντας υπερτριπλάσια άνοδο του Γενικού Δείκτη..

Από τη χθεσινή σύσκεψη απουσίαζαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Νικ. Καραμούζης και η Γενική Γραμματέας της Ένωσης Χαρούλα Απαλαγάκη. Είχαν ανηλειμμένες υποχρεώσεις στις Βρυξέλλες. Επίσης απουσίαζε επιδεικτικά ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης. Καθοριστική ήταν η συμβολή του αναπλ. Διευθύνοντος Συμβούλου της Eurobank Θεόδωρου Καλαντώνη ο οποίος συντονίζει το τραπεζικό NPL Forum

Να συμπεριληφθεί στη ρύθμιση η πρότασή του για επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών, κάλεσε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης

 

Εγγραφείτε δωρεάν στο καθημερινό newsletter του banks.com.gr

Δέχομαι να αποθηκευθεί το e-mail μου στο σύστημα αποστολής newsletter.
Δεν μοιραζόμαστε ή πουλάμε σε τρίτους τα προσωπικά σας δεδομένα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here