Οι διοικήσεις των τραπεζών πρέπει μέχρι τα αργότερο μέχρι την Τετάρτη, να καταθέσουν στην Φρανκφούρτη, τα σχέδιά τους για τον περιορισμό των κόκκινων δανείων και ανοιγμάτων NPLs και NPEs τα επόμενα 3 χρόνια.
- Η άσκηση αυτή θα πρέπει να επαναληφθεί 6 μήνες αργότερα, τον Μάρτιο του 2021, μαζί με όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες.
Ειδικά για τις Ελληνικές Τράπεζες, η Ευρωπαϊκή Εποπτεία εστιάζει όχι μόνον στον αριθμό και το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ανοιγμάτων αλλά και σε ουσιαστικά θέματα ποιότητας ενεργητικού.
Δείτε επίσης: Tα NPLs των τραπεζών μειώθηκαν για να αυξηθούν πάλι
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος σε συνεργασία με την Rothschild, την Boston Consulting BCG και την Deloitte) θα καταθέσει εντός της εβδομάτας την δική της πρόταση για τη δημιουργία μιας Εθνικής Εταιρείας Διαχείρισης Ενεργητικού (AMC) στην οποία θα μεταφερθούν σε εθελοντική βάση -αρχικά στην λογιστική τους αξία- τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα που δεν θα έχουν καλυφθεί από την εφαρμογή του σχεδίου Ηρακλής APS .
H νέα εταιρεία θα μπορεί επιπλέον να αναλάβει και τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα που θα δημιουργηθούν λόγω της κρίσης που προκάλεσες η πανδημία (περίπου 8-10 δισεκ. ευρώ).
- Το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος, προβλέπει σταδιακή απορρόφηση των ζημιών των τραπεζών σε μια 5ετία, ενώ η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση DTC θα ενεργοποιείται όταν παρουσιάζονται ζημιές.
Σημαντικό στοιχείο της πρότασης της ΤτΕ είναι ότι η νέα Εταιρία Διαχείρισης Ενεργητικού θα χρησιμοποιήσει την υποδομή των 22 servicers που έχει ήδη δημιουργηθεί.