Πτώση έως και 7% έναντι του δολαρίου σημείωνε, η τουρκική λίρα, εν μέσω ανησυχιών για τις ριψοκίνδυνες νέες οικονομικές πολιτικές του προέδρου Ερντογάν και το ενδεχόμενο νέας μείωσης των επιτοκίων την Πέμπτη.
Η κατρακύλα της λίρας οδήγησε σε νέα παρέμβαση, την τέταρτη μέσα σε δύο εβδομάδες, από την Κεντρική Τράπεζα στην αγορά συναλλάγματος, με την αγορά δολαρίων προκειμένου να στηριχθεί το τοπικό νόμισμα, με αποτέλεσμα να περιοριστούν οι απώλειες που κατέγραφε μέχρι εκείνη την ώρα η τουρκική λίρα.
Η μεγάλη πτώση έχει αφήσει το νόμισμα με το ήμισυ της αξίας που είχε στο τέλος του προηγουμένου έτους, τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό σε μια μεγάλη αναδυόμενη οικονομία της αγοράς, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές.
«Η φαινομενική σχετική σταθερότητα της λίρας την περασμένη εβδομάδα ήταν τεχνητή και μη βιώσιμη. Τώρα βλέπουμε τη συσσωρευμένη πίεση να ξεδιπλώνεται, οδηγώντας την αδυναμία της λίρας στο επόμενο επίπεδο», αναφέρουν αναλυτές της Commerzbank σε σημείωμά τους.
Η κεντρική τράπεζα είχε προηγουμένως κρατήσει τη λίρα κάτω από το επίπεδο των 14 δολαρίων, παρεμβαίνοντας στην αγορά συναλλάγματος τρεις φορές στις τελευταίες δύο εβδομάδες πουλώντας δολάρια.
Η ισοτιμία από τις 14,99 λίρες ανά δολάριο, διαμορφώθηκε στις 14,2895 έναντι του δολαρίου.
Η τουρκική κεντρική τράπεζα αναμένεται να μειώσει εκ νέου τα επιτόκια κατά 100 μονάδες βάσης, στο 14% αυτή την εβδομάδα, παρά το ότι ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 21,3% τον προηγούμενο μήνα.
Οι επενδυτές και όσοι έχουν αποταμιεύσεις ανησυχούν για την πρόσφατη επιθετική νομισματική χαλάρωση στην οποία έχει προχωρήσει η κεντρική τράπεζα μετά τις πιέσεις του προέδρου Ερντογάν, και με βάση την οποία έξι μειώσει τα επιτόκια κατά 400 μονάδες βάσης από τον Σεπτέμβριο.
Ο Ερντογάν έχει επανειλημμένως ταχθεί υπέρ των μειώσεων των επιτοκίων καθώς προωθεί ένα νέο οικονομικό σχέδιο που δίνει προτεραιότητα στην οικονομική ανάπτυξη, την πίστωση, την παραγωγή και τις εξαγωγές, χωρίς να υπάρχουν τα θεμέλια που θα το στηρίξουν σύροντας την οικονομία της χώρας και τους πολίτες σε άγνωστα επικίνδυνα νερά, παρά την κριτική οικονομολόγων αντιπολίτευσης και πολιτών που διαμαρτύρονται.