Το περίγραμμα της νέας Φαρμακευτικής Πολιτικής σχηματίζει σταδιακά η Αριστοτέλους. Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Γ. Γιαννόπουλος, από το βήμα του 9ου Pharma & Health Conference, έδωσε  νέες πληροφορίες για την πιθανή μορφή που θα λάβει το θεσμικό πλαίσιο του Φαρμάκου.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο, για το 2019 προβλέπεται μια ενίσχυση της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης κατά 45 εκατ. ευρώ (βάσει της σύνδεσης του προϋπολογισμού με το ΑΕΠ), που θα μειώσει το clawback. «Η υπέρβαση είναι γύρω στα  220 εκατ. ευρώ και συνεπώς με την οικονομική ενίσχυση το clawback μειώνεται κατά ¼», σημείωσε.

Τι αλλάζει στη φαρμακευτική πολιτική

Ο κ. Γιαννόπουλος επανέλαβε πως αναμένεται νομοθέτηση της κατάργησης της δεύτερης φετινής ανατιμολόγησης, συγκρατώντας με αυτό τον τρόπο τις τιμές στα ίδια επίπεδα.

Εκτός, όμως, από τη συγκεκριμένη αλλαγή, διαφοροποιήσεις αναμένονται και στην ίδια τη διαδικασία τιμολόγησης. Πληροφορίες του Virus ανέφεραν πως η Αριστοτέλους εξετάζει η τιμολόγηση για τα off-patent να γίνει βάσει του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Ωστόσο, όπως ανέφερε σήμερα ο  Γ.Γ. του Υπουργείου Υγείας, εξετάζεται το σενάριο η τιμολόγηση να γίνεται βάσει ενός καλαθιού χωρών-μελών της Ευρωζώνης (χωρίς να διευκρινίζει ποιες κατηγορίες φαρμάκων θα αφορά). Στις αλλαγές έρχεται να προστεθεί, όμως, και η θέσπιση κατώτερης τιμής βάσει τους κόστους ημερήσιας θεραπείας.

«Στον εξορθολογισμό αυτού του πλαισίου θα συμβάλλει η ομογενοποίηση της τιμής των ίδιων γενοσήμων», ανέφερε ο κ. Γιαννόπουλος, προσθέτοντας πως στη συζήτηση έχει τεθεί και πως θα διαμορφώνεται η τιμή του γενοσήμου όταν χάνεται η τιμή του πρωτοτύπου κλπ.

51 είναι τα πρωτόκολλα που έχουν «ανέβει» στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ενώ σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο, υπάρχουν περίπου 10 που εφαρμόζονται αλλά θα επικαιροποιηθούν.

Ο Γ.Γ. του Υπουργείο αναφέρθηκε και στην πρόταση της Αριστοτέλους για θέσπιση κλειστών προϋπολογισμών ανά θεραπευτική κατηγορία. Ξεκαθάρισε, όμως, πως οι όποιες αλλαγές δεν πρόκειται να συνοδευτούν από αύξηση της Φαρμακευτικής Δαπάνης, αλλά θα ενταχθούν στο πλαίσιο του 1.945 δισ. ευρώ.

Ακόμη, επανεξετάζεται  το rebate 25% στα νέα φάρμακα. «Υπάρχει ένα θέμα δίκαιης κατανομής του clawback», ανέφερε ο κ. Γιαννόπουλος, σημειώνοντας πως η Αριστοτέλους θα φέρει ένα ολοκληρωμένο νομοθέτημα.

Για τις φαρμακευτικές εταιρίες, όμως, απαραίτητα είναι τα μητρώα ασθενών, για να γνωρίζουμε τι αποζημιώνουμε, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση με φίλτρα, αλλά κυρίως η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, ανέφερε ο Ιωάννης Βλόντζος, Πρόεδρος & Δ/νων σύμβουλος Merck Hellas, Αντιπρόεδρος ΣΦΕΕ & Μέλος ΔΣ PIF.

Επιπροσθέτως, σημαντική είναι και η πρόβλεψη της συνυπευθυνότητα στον επιμερισμό της υπέρβασης της δαπάνης. «Στο νοσοκομειακό φάρμακο το clawback έχει υπερβεί το 45%. Αυτό δεν είναι συνυπευθυνότητα», σημείωσε, προτείνοντας ως για τα νοσοκομεία το νοσοκομειακό συνταγολόγιο, μέτρο που απέρριψε ο πρόεδρος της Επιτροπής  ΗΤΑ, Δ. Κούβελας, κρίνοντας δύσκολη την υλοποίηση του.

Επιτροπή HTA

Ο Δ. Κούβελας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο έργο της Επιτροπής Αξιολόγησης. Η επιτροπή έχει συνεδριάσει 14 φορές από τη σύσταση της, εξετάζοντα περισσότερα από 60 φάρμακα και μάλιστα έχει αποστείλει 10 φακέλους στην επιτροπή διαπραγμάτευσης.

«Θα πρέπει να προχωρήσουμε ταχύτερα σε αξιολογήσεις που αντιμετωπίζουν γραφειοκρατικά προβλήματα», ανέφερε ο κ. Κούβελας, σημειώνοντας πως το διοικητικό κομμάτι πάει πολύ αργά.  Όπως ανέφερε στο Virus στο περιθώριο του συνεδρίου, υπάρχει δυσκολία εξεύρεσης εξωτερικών αξιολογητών, προκαλώντας και το ενδιαφέρον του Υπουργού Υγείας για την εξεύρεση λύσης.

 

Virus.com.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ