Ακόμη ένα μέτρο που ενισχύει την κινητικότητα στην αγορά ακινήτων ανακοινώνει  σε εκδήλωση του Economist, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης: Η επιβολή ΦΠΑ αναστέλλεται αναδρομικά για όλα τα ακίνητα  και για όλες τις οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί από την 1η Ιανουαρίου 2006, δηλαδή από την ημερομηνία πρώτης εφαρμογής του ΦΠΑ στα ακίνητα.

Προφανής στόχος η αναθέρμανση της ακινητοποιημένης εδώ και μια δεκαετία αγοράς ακινήτων. Τα ακίνητα με οικοδομική άδεια από το 2006 και μετά, εφόσον δεν έχουν αλλάξει ιδιοκτήτη, όταν μεταβιβάζονται θα επιβαρύνονται μόνον με τέλος 3%. Η αναστολή του ΦΠΑ διευκολύνει την προσέλκυση επενδύσεων βελτιώνει την απασχόληση στην οικοδομή και ενισχύει το εισόδημα δεκάδων χιλιάδων επαγγελματιών του χώρου.

Εξαιρετικά σημαντική είναι η συμβολή της απόφασης στην βελτίωση των ισολογισμών των τραπεζών:

  • Αυξάνεται η αξία των ενυπόθηκων δανείων με άμεση συνέπεια την αύξηση της χορήγησης ρευστότητας από την πλευρά των τραπεζών στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Σε ότι αφορά την έκπτωση του 40% της δαπάνης για εργασίες επισκευής κατοικιών, στην οποία σκοπεύει να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών αποσκοπεί, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, σε ένα διπλό όφελος για την οικονομία.

Η έκπτωση θα αφορά μόνο για δαπάνες αμοιβών στους επαγγελματίες που θα αναλαμβάνουν τις επισκευές ( ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς κά) και όχι στα υλικά. Αυτό σημαίνει ότι ο φορολογούμενος θα έχει ισχυρό κίνητρο να ζητά αποδείξεις με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα του δημοσίου από έναν τομέα, όπου η φορολογική συμμόρφωση παρουσιάζει χαμηλά ποσοστά. Επίσης, εκτιμάται ότι θα αυξηθούν οι δαπάνες και τα εισοδήματα στον τομέα αυτόν προς όφελος της ελληνικής οικονομίας.

Βεβαίως, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, για να είναι δυνατή η έκπτωση 40% της δαπάνης επισκευής μιας κατοικία από τον φόρο εισοδήματος του ιδιοκτήτη της θα πρέπει η δαπάνη αυτή να γίνει γίνεται μέσω ηλεκτρονικής συναλλαγής. Στον βαθμό που δεν υπάρχει τρέχουσα φορολογική υποχρέωση του ιδιοκτήτη θα γίνεται συμψηφισμός με μελλοντικές υποχρεώσεις προς την εφορία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here