“Ελλάδα, ο ιδανικός προορισμός για το επόμενο έργο”, είναι το σύνθημα για την προσέλκυση ξένων κινηματογραφικών παραγωγών, σύμφωνα με τα όσα ελέχθησαν στην ενημερωτική συνάντηση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του ΕΚΟΜΕ με εκπροσώπου από τις Περιφέρειες και τους Δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης για το “στήσιμο” Film Offices, δηλώνει ο Κυριάκος Πιερρακάκης .

“Πιστεύουμε ότι η βιομηχανία των οπτικοακουστικών μέσων είναι ένα φυσικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας και είναι ένα πλεονέκτημα που πράγματι αργήσαμε να εκμεταλλευτούμε στον βαθμό που θα έπρεπε”, τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και εξηγώντας, πρόσθεσε: “Εάν έπρεπε να κάνω μία αναλογία πληροφορικής, θα λέγαμε ότι σε αυτόν τον τομέα η χώρα έχει το hardware, αλλά δεν είχε το software. Δηλαδή, έχει τη φυσική υποδομή, έχει τον πλούτο -η Ελλάδα είναι ένα φυσικό στούντιο- αλλά δεν είχαμε τα σωστά κίνητρα, δεν είχαμε τους σωστούς μηχανισμούς για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε τις ξένες παραγωγές εδώ”.

Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε, επίσης, ότι “η λειτουργία των Film Offices έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει ιδιαίτερα γιατί κάθε περιφέρεια και κάθε μεγάλος δήμος θα πρέπει να παίξει έναν ρόλο για να μπορέσει αυτοτελώς να μας βοηθήσει στην προσέλκυση τέτοιου τύπου παραγωγών στην Ελλάδα” και πρόσθεσε: “Σας διαβεβαιώνω ότι επειδή έχει τύχει το τελευταίο διάστημα να μιλήσω κι εγώ με παραγωγούς, τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από άλλες χώρες, το ενδιαφέρον για την Ελλάδα είναι πάρα πολύ μεγάλο. Τα Film Offices είναι ένα βήμα επίσης προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά θα πρέπει να εμπλουτιστούν και να πάρουν περισσότερες αρμοδιότητες επάνω τους”.

Επισήμανε, δε, ότι “το cash rebate είναι ένα βήμα επίσης προς τη σωστή κατεύθυνση”, υπογραμμίζοντας ότι “θέλουμε να δούμε πώς θα γίνουμε ακόμη πιο ανταγωνιστικοί ως προς το cash rebate, τόσο περιφερειακά όσο και διεθνώς” και ότι “η ίδια διαδικασία της απλοποίησης για έχουμε μια παραγωγή στην Ελλάδα, είναι κάτι με το οποίο θα ασχοληθούμε πάρα πολύ το επόμενο διάστημα”.

Στόχος η δημιουργία 15 Film Offices

Στόχος είναι να δημιουργηθούν 15 Film Offices στις 13 Περιφέρειες της χώρας και στους δύο δήμους, δηλαδή, στον Δήμο Αθηναίων και στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Το ΕΚΟΜΕ θα χρηματοδοτήσει με 5 εκατομμύρια ευρώ όλο το έργο, το οποίο “θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2020”, σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρείας “ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ”, η οποία έχει αναλάβει το έργο τεχνικής και επιστημονικής υποστήριξης για τη λειτουργία των film offices, Αριστόδημο Θωμόπουλο.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης της εταιρείας, τα οποία παρουσίασε η Ναταλία Βλαστάρη, σύμβουλος της εταιρείας, εντοπίζονται τεράστια γραφειοκρατικά εμπόδια. Όπως υποστήριξε στο ΑΠΕ ΜΠΕ η κ. Βλαστάρη, “το πιο “καυτό” κομμάτι είναι η αδειοδότηση, είτε πρόκειται για μνημεία, για Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αεροδρόμια, περιοχές Natura, είτε για χρήση τίτλων της ΕΛ.ΑΣ, κοινόχρηστους χώρους δήμων, χώρους της ΣΤΑΣΥ, καθώς τα περισσότερα νομοθετήματα που χρησιμοποιούνται σήμερα δεν αφορούν οπτικοακουστικές παραγωγές.

“Εμείς προτείνουμε την τροποποίηση ή τον έλεγχο ορισμένων νομοθετημάτων ώστε να εξυπηρετούνται οι σύγχρονες ανάγκες κι απαιτήσεις του οπτικοακουστικού κλάδου”, προσθέτει η κ. Βλαστάρη, ενώ όσον αφορά το πόσο “ώριμη” είναι μια περιφέρεια ή ένας δήμος να φιλοξενήσει μια μεγάλη ξένη παραγωγή, είπε ότι στην πρώτη τριάδα είναι η Αττική, η Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο της Κρήτης, ενώ μεγάλη ζήτηση υπάρχει για παραγωγές στην Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου.

Τέλος, το μοντέλο για τη σωστή δομή και λειτουργία των Film Offices έδωσε ο Μιχάλης Λαζαρίδης, δ/σ της εταιρείας “ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ” σχετικά με το τι πρέπει να περιλαμβάνουν, πώς πρέπει να διασυνδέονται μεταξύ τους και πώς να προβάλλουν μια περιοχή.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here