Η επιστροφή στις πρακτικές των δασμών θα μπορούσε να οδηγήσει το παγκόσμιο εμπόριο στα επίπεδα του 2008, προειδοποίησε χθες η Παγκόσμια Τράπεζα, σε έκθεσή της για τις προοπτικές της διεθνούς οικονομίας.

  • «Μια διευρυμένη αύξηση των δασμών θα μπορούσε να συνεπάγεται σημαντικές επιπτώσεις για το παγκόσμιο εμπόριο και την παγκόσμια οικονομία» 
  • «Η κλιμάκωση των δασμών θα μεταφράζεται σε μείωση του παγκόσμιου εμπορίου κατά 9% -ποσοστό αντίστοιχο της πτώσης που κατεγράφη την περίοδο της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008».

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την επιβολή δασμών στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από την Ε.Ε., τον Καναδά και το Μεξικό.

Σε απάντηση των αμερικανικών μέτρων, οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν πως προτίθενται να επιβάλλουν επιπλέον δασμούς, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, στις εισαγωγές διάφορων προϊόντων από τις ΗΠΑ. Αντίστοιχες εξελίξεις λαμβάνουν χώρα και μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με την πρώτη να κατηγορεί το Πεκίνο για «άδικες εμπορικές πρακτικές», οι οποίες επιβαρύνουν το αμερικανικό ισοζύγιο.

Επιπλέον δασμούς, ύψους 2,8 δισ. ευρώ,  επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε επιλεγμένες εισαγωγές από τις ΗΠΑ, απαντώντας στην πρόσφατη απόφαση της Ουάσιγκτον για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

  • «Η Επιτροπή αναμένει πως οι σχετικές διαδικασίες θα ολοκληρωθούν πριν το τέλος του Ιουνίου και οι νέοι δασμοί θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται τον Ιούλιο» δήλωσε, σχετικά, ο Επίτροπος Μάρος Σέφτσοβιτς, κατά τη διάρκεια ειδικής συνέντευξης Τύπου.

Οι νέοι δασμοί στα αμερικανικά προϊόντα θα ανεβάσουν το σύνολο των δασμών της Ε.Ε. προς τις ΗΠΑ στο ποσό των 6,4 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, τα κράτη- μέλη της Ε.Ε. έχουν ήδη προσφέρει τη στήριξή τους στο σχέδιο της Κομισιόν. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόθεση των Βρυξελλών είναι να επιβληθούν επιπλέον δασμοί, ύψους 3,6 δισ. ευρώ, έως τον Μάρτιο του 2021, εφόσον δεν υπάρξει αποκλιμάκωση και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου δεν κρίνει ως «παράνομα» τα πρόσφατα μέτρα της Ουάσιγκτον.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here