Νέα δεδομένα για το εγχώριο banking μετά την ολοκλήρωση και του placement της Πειραιώς. Η διαδικασία αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις συστημικές τράπεζες έχει ως αποτέλεσμα την είσοδο νέων ξένων επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank, της Alpha Bank, της Εθνικής και της Πειραιώς, την αναδιάταξη θέσεων μεταξύ υφιστάμενων μετόχων και τη δημιουργία κλίματος για την προσέλκυση νέων. 

Μετά τη 14ετή «Οδύσσεια» του τραπεζικού συστήματος, με τις λίγο ως πολύ γνωστές φάσεις συγκέντρωσης-κεφαλαιακής ενίσχυσης, η επάνοδος προς την επενδυσιμότητα βασίζεται σε ένα εντελώς διαφορετικό σκηνικό. 

Η αυλαία της αποχώρησης του Ταμείου άνοιξε με την Eurobank, όταν η διοίκηση επαναγόρασε το 1,4% του μετοχικού κεφαλαίου από το ΤΧΣ. Στην τιμή του 1,80 ευρώ/μτχ, με το συνολικό τίμημα να μην ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ. Πλέον, στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας βασικός μέτοχος είναι η Fairfax Financial Holding (με 32,93%), θεσμικοί επενδυτές του εξωτερικού (με 47,73%), και ισχυροί μέτοχοι μειοψηφίας το Capital Group Companies (με 5,05%), η Helikon Investments (με 5%). Ακολούθησε η Alpha Bank, με τον ιταλικό όμιλο UniCredit να αποκτά το 8,97% του Ταμείου, συνιστώντας επί της ουσίας την πρώτη ξένη τράπεζα που μετά από 17 χρόνια επένδυσε άμεσα στο εγχώριο σύστημα. Στο 9,06% η συμμετοχή των Ιταλών, άνω του 10%-12% υπολογίζεται ότι έχει η πλευρά Reggeborgh/Holterman σε Norges, Allianz, Lazard, Paulson κ.ά. μειοψηφικά ποσοστά. 

Ωστόσο, η πρώτη θεαματική ανταπόκριση της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας ήρθε με το placement της Εθνικής. Με discount 2,75%, υπερκάλυψη κατά 8 φορές και διεύρυνση του ενδιαφέροντος σε νέους «παίκτες». Στους διεθνείς επενδυτές κατανεμήθηκε το 80% των προσφερόμενων μετοχών, ενώ το υπόλοιπο 20% των μετοχών προσφέρθηκαν στην εγχώρια αγορά. Στη δεκάδα των long term funds συμπεριλαμβάνονται: Fidelity, BlackRock, Capital, Norges, Lazard, Allianz, GIC, Wellington, RWC και Robeco. 

Πλέον, το ΤΧΣ έχει μείνει με το 18,39% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής, με τη διοίκηση Μυλωνά να προχωρά σε διαδικασία επαναγοράς ομολόγων Tier 2, ύψους 400 εκατ., ταυτόχρονα με νέα ομολογιακή έκδοση. Η νέα έκδοση λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο του ΜREL. Το προηγούμενο ομόλογο είχε εκδοθεί το 2019 και λήγει το 2029. Ωστόσο στην πενταετία ξεκινά το δικαίωμα της έκδοσης νέου και αντικατάστασης των τίτλων, εφόσον διαπιστώνει η τράπεζα ότι οι συνθήκες της αγοράς είναι πολύ καλύτερες. Το mandate δόθηκε σε Commerzbank, Goldman Sachs Bank Europe SE, Intesa Sanpaolo SpA, JP Morgan SE, Morgan Stanley Europe SE και Natixis, για την έκδοση τίτλου με ωρίμανση σε 11,25 χρόνια και δικαίωμα ανάκλησης στα 6,25 χρόνια. 

Ο κύκλος κλείνει με τη διάθεση του 27% του μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς, που κατά γενική ομολογία ήταν από τις θεαματικότερες πανευρωπαϊκά. 

Άμεση ήταν η ανταπόκριση των ξένων επενδυτών (80%), με σημαντικές νέες εισόδους ονομάτων μεγέθους των Pictet, Redwheel, Wellington, Singapore, Lazard, Vanguard, Robeco, Fiera, Fine investment, Millennium, Marshal Wace κ.ά. Στο 6,61% η συμμετοχή της Goldman Sachs και μεγαλύτερος μέτοχος μειοψηφίας ο Τζον Πόλσον με 18,62%.

Aπό ΧΡΗΜΑ WEEK

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ