Είναι μία εταιρεία που ξεκίνησε από τα Ιωάννινα και παραμένει στην πρωτεύουσα της Ηπείρου και εδώ και 20 χρόνια δραστηριοποιείται στο χώρο της ανάπτυξης λογισμικού και ψηφιακών υπηρεσιών για τράπεζες εντός αλλά εκτός ελληνικών συνόρων. Η Natech θεωρείται από τις εταιρείες που θα μας απασχολήσουν πολύ τα επόμενα χρόνια, καθώς πλέον έχει επιταχύνει τους ρυθμούς ανάπτυξης της και ετοιμάζεται για το επόμενο άλμα της.

Ο Γιώργος Ρογκάκος, διευθυντής προϊόντων της Natech, απαντά στις ερωτήσεις του Banks.com.gr αναφορικά με τις δραστηριότητες της εταιρείας, τα προϊόντα της αλλά και τα επόμενα πλάνα της τόσο αναφορικά με την περαιτέρω διεθνή επέκταση της όσο και για τη χρηματοδότηση της.

Πως ξεκίνησε η ιδέα για τη δημιουργία της Natech; Και τι είδους εταιρεία θα τη χαρακτηρίζατε;

Η Natech ξεκίνησε τη λειτουργία της στα Ιωάννινα από την πρώτη γενιά των ιδιοκτητών, εξυπηρετώντας τις συνεταιριστικές τράπεζες της ελληνικής αγοράς. Η Natech ξεκίνησε να αναπτύσσει τις λύσεις της σε συνεργασία με τους πελάτες της και σε όλη αυτή τη διαδρομή η συγκεντρώθηκε μια βαθιά τεχνική και τραπεζική γνώση στα στελέχη της. Σήμερα, 20 χρόνια μετά, έχοντας περάσει η διοίκηση στη δεύτερη γενιά των ιδιοκτητών, φτάνει να αναπτύσσει και να λειτουργεί το λογισμικό της σε περισσότερες από 40 χώρες. Κατατασσόμαστε επίσης ετησίως στους 34 κατασκευαστές ολοκληρωμένων τραπεζικών συστημάτων παγκοσμίως και τα γραφεία μας λειτουργούν σε Ελλάδα και Γερμανία. 

Αν θα χαρακτηρίζαμε κάπως τη Natech θα μιλούσαμε για μια γρήγορα αναπτυσσόμενη τεχνολογική εταιρία στον χώρο του Finacial Software οπού το κύριο χαρακτηριστικό της είναι να εξελίσσεται όσο μεγαλώνουν οι πελάτες της και όσο εξελίσσεται να βοηθάει τους πελάτες της να μεγαλώσουν.

Ποιοί είναι οι τομείς στους οποίους επικεντρώνεται η Natech;

Η Natech είναι μία από τις λίγες ευρωπαϊκές fintechs που αναπτύσσει λογισμικό για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, e-wallets, digital banks, κ.α. οργανισμούς. Πιο συγκεκριμένα αναπτύσσουμε συστήματα  όπως το CSB2 Core banking, το Apollon Web banking, το Artemis Mobile banking, το σύστημα αποτροπής νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες POSEIDON AML, συστήματα πληρωμών, BNPL, Trade Finance. Γνωστό είναι πλέον και το εγχείρημά μας με την Τράπεζα Πειραιώς για τη δημιουργία μιας νέας πανευρωπαϊκής ψηφιακής τράπεζας, η οποία σε πρώτη φάση θα εστιάζει σε περίπου ένα εκατομμύριο πελάτες λιανικής, προσφέροντας υπηρεσίες Banking-as-a-Service, Buy-Now-Pay-Later, digital onboarding και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα.

Ποιo είναι το πελατολόγιο σας και γιατί θεωρείτε ότι σας έχουν προτιμήσει μέχρι τώρα;

Οι πελάτες μας ανήκουν στην ευρωπαϊκή αγορά και προσφάτως επεκταθήκαμε και στην Αφρική με τη συνεργασία μας με τη Zenith Bank. Στην Ελλάδα στο πελατολόγιό μας ανήκει το 100% των ελληνικών συνεταιριστικών τραπεζών, άλλα και ιδρύματα όπως η TORA WALLET (όμιλος ΟΠΑΠ), η Optima Bank, τα ΕΛΤΑ, η Qquant, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, η Argo Change. Συστήματά μας επίσης έχουν διεθνείς τράπεζες όπως Ziraat Bank, Credit Agricole, FCA BANK, BFF Bank, κ.α.

Πόσο σημαντική είναι για εσάς η συμφωνία συνεργασίας με την Τράπεζα Πειραιώς;

Η συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς είναι στρατηγικής σημασίας για τη Natech. Από τη μια πλευρά η αξία της Natech αναγνωρίζεται από έναν κορυφαίο τραπεζικό όμιλο όπως είναι η Τράπεζα Πειραιώς, και μας τιμά ιδιαίτερα αυτό, και από την άλλη η ίδρυση της νέας τράπεζας μας δίνει την ευκαιρία να υλοποιήσουμε το κύριο όραμα της εταιρίας για τα επόμενα χρόνια που είναι η εδραίωσή της στον τομέα του Banking as a Service. Θα συνεχίσουμε βέβαια με συνέπεια να παρέχουμε τις λύσεις και την ποιότητα των υπηρεσιών μας στους αξιόλογους υπάρχοντες αλλά και στους νέους πελάτες μας.

Ποια είναι τα σχέδια σας για την επέκταση εκτός των ελληνικών συνόρων;

H Νatech ήδη προσφέρει τα προϊόντα της στο εξωτερικό έχοντας πελάτες στην Ιταλία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Κένυα και αλλού. Παράλληλα, με όχημα την Natech GmbH που έχουμε Ιδρύσει στη Γερμανία, προσπαθούμε να βάλουμε τα θεμέλια της παρουσίας μας στη κεντρική Ευρώπη. Ήδη η ομάδα Business Development της Natech έχει προχωρήσει σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση και νομίζω πως σύντομα θα έχουμε να σας ανακοινώσουμε και νέες συνεργασίες εκτός συνόρων. Επίσης ένα σημαντικό κομμάτι το οποίο θα μας δώσει ένα ακόμα εργαλείο για την επέκτασή μας στο εξωτερικό είναι οι νέες υπηρεσίες Banking as a Service που έχουμε σκοπό να παρέχουμε με όχημα την νέα ψηφιακή τράπεζα.

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα σας;

Τα τελευταία 20 χρόνια η Natech υλοποιεί από το μηδέν τραπεζικά συστήματα συσσωρεύοντας μεγάλη τραπεζική εμπειρία. Οι μηχανικοί μας πέραν των άριστων τεχνικών γνώσεων έχουν βαθιά γνώση των τραπεζικών υπηρεσιών και ο συνδυασμός με τα έμπειρα πρώην τραπεζικά στελέχη που έχουν ενισχύσει τις ομάδες μας, μας κάνει να αντιλαμβανόμαστε πλήρως της ανάγκες της αγοράς και των πελατών μας.

Το άλλο πολύ σημαντικό πλεονέκτημα των λύσεων μας είναι ότι δεν υπάρχουν μαύρα κουτιά. Οι υλοποιήσεις των λύσεων μας γίνονται end-to-end από εμάς με αποτέλεσμα να μπορούμε να προσαρμοζόμαστε γρήγορα και ευέλικτα σε αλλαγές. Οι αλλαγές που προκύπτουν μπορεί να είναι  είτε απαραίτητες για την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών αποφάσεων των πελατών μας είτε αλλαγές που επιτάσσει το κανονιστικό πλαίσιο και που το τελευταίο διάστημα είναι κάτι που ταλαιπωρεί όλους τους οργανισμούς στον χώρο του finance.

Ξεκινήσατε την πορεία σας από τα Ιωάννινα. Γιατί επιλέξατε μία πόλη της περιφέρειας; Και ποιά είναι τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της;

Η Natech ξεκίνησε τη λειτουργία της στα Ιωάννινα όπου και είναι ο τόπος όπου κατάγονται και ζουν οι ιδρυτές της και η σημερινή διοίκηση. Η πλειοψηφία των εργαζομένων επίσης ζει και εργάζεται στα Ιωάννινα με την ομάδα να πλαισιώνεται με τα μέλη της Natech σε Αθήνα και Βερολίνο. Τα Ιωάννινα αποτελούν ένα μοναδικό μέρος να ζεις και να εργάζεσαι, είναι μια ανθρώπινη πόλη που σου προσφέρει ποιότητα ζωής παράλληλα με ευκαιρίες εξέλιξης της καριέρας σου. Τα τελευταια έτη έχει μετατραπεί σε τεχνολογικό hub με πλήθος ξένων εταιρειών να δημιουργούν παραρτήματα στην πόλη και να απορροφούν απόφοιτους από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. 

Πόσα άτομα απασχολείτε και ποιά είναι τα πλάνα σας για το άμεσο μέλλον; Σκοπεύετε να αναζητήσετε επιπλέον χρηματοδότηση;

Σήμερα η ομάδα μας αποτελείται από περισσότερα από 70 μέλη τα οποία και αυξήθηκαν τα 3 τελευταία έτη κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 100%. Η εταιρεία δημιουργεί ετησίως περίπου στις 20 νέες θέσεις εργασίας στην τοπική αγορά προσφέροντας ανταγωνιστικούς μισθούς και άλλες παροχές, επιτυγχάνοντας σχεδόν πλήρη διατήρηση του προσωπικού της.  Συνεργαζόμαστε επίσης με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Τμήμα Μηχανικών Η/Υ) για την προαγωγή της τεχνολογικής εξέλιξης και με το Τμήμα Οικονομικής επιστήμης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την προώθηση της έρευνας. 

Στο κομμάτι της χρηματοδότησης υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από πολλά επενδυτικά κεφάλαια που θα ήθελαν να μας ενισχύσουν. Αυτή τη στιγμή γίνονται διάφορες ζυμώσεις και θεωρούμε πως σύντομα θα υπάρχουν εξελίξεις και σε αυτό το κομμάτι.

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ