Οι άριστες εταιρείες και πρακτικές στον κλάδο της λογιστικής και της οικονομικής διοίκησης βρέθηκαν την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024, στο επίκεντρο της λαμπερής Τελετής Απονομής των Greek Accounting & Finance Awards 2023 powered by PROSVASIS & IMPACT, την οποία διοργανώνει η ethosEVENTS! Το “παρών” στην τελετή έδωσε με ομιλία της η κα Αναστασία (Νατάσα) Στάμου, Αντιπρόεδρος,   Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και Πρόεδρος του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών.

Στη σημασία που έχουν oι επιστημονικοί και επαγγελματικοί κλάδοι της Λογιστικής και χρηματοοικονομικής για την Κεφαλαιαγορά, με βάση ένα κοινό τους χαρακτηριστικό, την πληροφορία αναφέρθηκε η κα Στάμου στην παρέμβασή της.

Βασικά σημεία της ομιλίας της:

Οι κεφαλαιαγορές επιτρέποντας τις εταιρείες να αντλούν κεφάλαια από το ευρύ κοινό , διευκολύνουν την κινητοποίηση των επενδύσεων, τη διοχέτευη κεφαλαίων από την αποταμίευση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, τροφοδοτούν την οικονομία, ανατπύσσουν την επιχειρηματικότητα, οδηγούν στην ευημερία και την πρόοδο. Η ορθή και σύμμετρη πληροφόρηση είναι κυρίαρχη απαίτηση του ρυθμιστικού πλαισίου της κεφαλαιαγοράς, η οποία εξυπηρετεί την προστασία των επενδυτών.

Η λογιστική και χρηματοοικονομική διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην προώθηση της διαφάνειας, της λογοδοσίας και τελικά στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην αγορά.

Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της προώθησης ενός αυστηρού πλαισίου χρηματοοικονομικής αναφοράς και γνωστοποιήσεων που διασφαλίζει τη δέσμευση των εταιρειών για τη διαφάνεια και τη λογοδοσία προς μετόχους, δανειστές κλπ.

Οι μηχανισμοί αυτοί έχουν ως κοινό στοιχείο την χρηματοοικονομική αλλά πλέον και τη μη χρηματοοικονομική πληροφορία. Στην μεν λογιστική ενδιαφέρει ο τρόπος καταγραφής, αποτύπωσης και δημοσίευσης. Στη δε χρηματοοικονομική μας ενδιαφέρει ο τρόπος ανάλυσης, αξιολόγησης, διαχείρισης της πληροφορίας.

Η πληροφορία, θα πρέπει σύμφωνα με την κα Στάμου να είναι δημόσια διαθέσιμη.

Ο ρόλος των επαγγελματιών κλάδου

Τηρώντας τα πρότυπα δεοντολογίας, οι επαγγελματίες λογιστές και χρηματοοικονομιικοί σύμβουλοι προστατεύουν την ακεραιότητα της χρηματοοικονομικής αναφοράς και των συναλλαγών μέσω γενικά αποδεκτών προτύπων και επαρκών ελέγχων και διαδικασιών που διασφαλίζουν ότι όλες οι ουσιώδεις πληροφορίες είναι διαθέσιμες και ότι οι μη δημόσιες δεν χρησιμοποιούνται.

Σήμερα σε ένα περιβάλλον εξελισσόμενο ραγδαία οι προκλήσεις δεν λείπουν. Οι τεχνολογικές εξελίξεις, τα περιβαλλοντικά θέματα, οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες συνεχίζουν να αναδιαμορφώνουν το κοινωνικό και οικονομικό τοπίο, παροιυσιάζοντας ευκαιρίες και κινδύνους.

Σε αυτό το περιβάλλον απαιτείται από όλους τους συμμετέχοντες να εκπαιδευτούν στους τομείς τεχνολογίας και της βιώσιμης ανάπτυξης, να αναγνωρίσουν τις επερχόμενες αλλαγές και να προσαρμοστούν”.

Greek Accounting & Finance Awards 2023_Ομιλία: Αναστασία (Νατάσα) Στάμου, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς from ethosMEDIA SA on Vimeo.

ΦΩΤΟ: ©Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος/PHOTOPRESS Θ&Α Αναγνωστόπουλοι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ