Ένα βήμα πο κοντά στην λύση του “Γόρδιου δεσμού” που αφορά το σχέδιο εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας…

Χθες, με την θετική ψήφο συμπολίτευσης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπερψηφίσθηκε από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας και άλλες διατάξεις αναπτυξιακού χαρακτήρα».

Επί της αρχής και του συνόλου του νομοσχεδίου, «υπέρ» τάχθηκαν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, καταψήφισαν ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ. ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25 ενώ η Ελληνική Λύση τάχθηκε με το «παρών».

Η σύγκλιση της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ επιτεύχθηκε μετά την αποδοχή από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, της τροπολογίας που κατέθεσε ως προαπαιτούμενο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο να υπάρξει ενημέρωση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής για το τελικό σχέδιο εξυγίανσης των ναυπηγείων της Ελευσίνας, πριν αυτό κατατεθεί στο δικαστήριο, όπως και να υπάρξει προσθήκη στο άρθρο 2 που νομοσχέδιου, που να αναφέρει πως οι απαιτήσεις των εργαζομένων «θα καταβληθούν εντός 120 ημερών από την οριστική και αμετάκλητη ημερομηνία των μεταβιβάσεων».

Πλέον με το ν/σ ο υπουργός Ανάπτυξης “εξουσιοδοτείται” να διαπραγματευθεί και να συμφωνήσει την αναδιάρθρωση του χρέους των ναυπηγείων, το οποίο ανέρχεται στα 447 εκατ. ευρώ.

Μετά την υπερψήφιση του ν/σ ξεκινά η διαδικασία της εξυγίανσης, με τη χρηματοδότηση να προέρχεται μεταξύ άλλων και από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, καθώς, η αμερικανική κυβέρνηση φέρεται να έχει δεσμευθεί ότι θα στηρίξεο το πρότζεκτ της ΟΝΕΧ. Ειδικότερα, οι ΗΠΑ θα συνδράμουν στη χρηματοδότηση το εμπορικού κομματιού μέσω της αμερικανικής κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας DFC. Παράλληλα, σε κοινή ανακοίνωση τους η ΟΝΕΧ και ο ιταλικός όμιλος Fincantieri, ανέφεραν πως «οι δύο όμιλοι εξετάζουν την από κοινού ανάπτυξη έργων ναυπήγησης και επισκευής πλοίων, μεγάλο μέρος των οποίων θα πραγματοποιείται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα ONEX Elefsis Shipyards, που θα απευθύνονται και στη διεθνή αγορά πέραν της ελληνικής».

Διαβάστε επίσης:

…Η ναυλαγορά και τα ….Ελευσίνια Μυστήρια.

Το αμερικανικό ενδιαφέρον για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και το ραντεβού στην Ουάσινγκτον

Το επόμενο βήμα της Fincantieri για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here