Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα “Το Ποντίκι”

Την «μπάλα στην εξέδρα» κλώτσησαν για άλλη μία φορά, και μάλιστα με όλη τους τη δύναμη, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας καθώς, ενώ υποτίθεται ότι κάθισαν εκτάκτως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να βρουν λύση στα τόσο επείγοντα θέματα της ενεργειακής επάρκειας και ακρίβειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτοί αποφάσισαν ότι θα ξανασυζητήσουν σε… έναν μήνα.

Πραγματικά μερικές φορές είναι να απορεί κάποιος για το τι ακριβώς σκέπτονται οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών όταν οι περισσότερες χώρες από τη μια παραδέχονται ότι βρίσκονται πολύ κοντά στο ενδεχόμενο ακόμα και διακοπών ρεύματος στον επερχόμενο πιο δύσκολο χειμώνα της σύγχρονης Ιστορίας και από την άλλη αναλώνονται σε ατέρμονες συζητήσεις ως να επρόκειτο το ενεργειακό ζήτημα να αποτελεί μακροπρόθεσμο πρόβλημα.

Έτσι όλη η Ευρώπη παρακολούθησε αποσβολωμένη τον προεδρεύοντα Τσέχο υπουργό Ενέργειας να κάνει λόγο για «γενική συζήτηση» προαναγγέλλοντας ουσιαστικά νέα συνάντηση, μάλλον στις 24 Νοεμβρίου, προκειμένου να φανεί αν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί η «χρυσή τομή» σε συγκεκριμένα μέτρα σχετικά με την καθιέρωση πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, τις κοινές αγορές αερίου από τις χώρες – μέλη και – το κρίσιμο ζήτημα – την αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι δυσκολίες που αποδείχτηκε με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι αντιμετωπίζουν οι υπουργοί Ενέργειας να καταλήξουν σε μία κοινή συμφωνία για τα τόσο σοβαρά θέματα της Ευρώπης μάς προϊδεάζει όλους αρνητικά για το αν θα προκύψει τελικά κάποια λύση στο μέλλον, μια προοπτική που συνιστά την υπέρτατη απειλή για την ελληνική οικονομία.

Αν μείνουμε τελικά τον χειμώνα χωρίς την «ομπρέλα» έστω κάποιων «ευρωπαϊκών» μέτρων, φοβόμαστε ότι θα είναι ο τελευταίος για χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι ελεύθεροι επαγγελματίες ενημερώθηκαν ότι από φέτος θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένες εισφορές στο ύψος του πληθωρισμού.

Με τις διαμορφούμενες ζοφερές συνθήκες στο οικονομικό περιβάλλον θεωρούμε ότι αυτήν την ώρα είναι απολύτως επιβεβλημένη η ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση, όπως και άλλες στην Ευρώπη, να λάβει μέτρα πολυεπίπεδης στήριξης των ελεύθερων επαγγελματιών, των οποίων οι κύριοι άξονες θα πρέπει να περιλαμβάνουν:

● Στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων για να αντιμετωπίσουν τους υπέρογκους λογαριασμούς και τα λειτουργικά επιχειρηματικά κόστη.

● Φορολογικές μειώσεις, τις οποίες – παρά τους δισταγμούς που επικρατούσαν – υιοθετούν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

● Την άρση δυσβάστακτων μνημονιακών μέτρων, όπως π.χ. το τέλος επιτηδεύματος, αφού ήδη ανακοινώθηκε η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία.

Πολύ φοβόμαστε ότι, αν δεν ληφθούν άμεσα εθνικά μέτρα και η κατάσταση αφεθεί στις διαθέσεις των Ευρωπαίων ηγετών, πολύ σύντομα θα δούμε την τελευταία πράξη στον «Θάνατο του εμποράκου».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ