Της Κυρέλας Πέτρου

Το διεθνές forum για το αλουμίνιο που πραγματοποιείται το τελευταίο διήμερο στη χώρα μας, ήταν η αφορμή για να βρεθούν δίπλα δίπλα στο ίδιο πάνελ, οι δύο ισχυροί άνδρες της βιομηχανίας αλουμινίου και διέλασης, κ.κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Μυτιληναίος ΑΕ και Μιχάλης Στασινόπουλος, εκτελεστικό μέλος Δ.Σ. Viohalco AE, συζητώντας εφ’ όλης της ύλης για τον κλάδο.

Και οι δύο επικεντρώθηκαν τόσο στο θέμα του υψηλού κόστους ενέργειας, όσο και στις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου που έχει ξεκινήσει ο πρόεδρος Τραμπ, ενώ ο κ. Στασινόπουλος απηύθηνε έκκληση προς τους κρατικούς λειτουργούς να αφήσουν πίσω τους τα στερεότυπα και να έρθουν πιο κοντά στη βιομηχανία, με «μεράκι», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

 

Το κόστος ενέργειας

Οι δύο άνδρες ανέδειξαν το υψηλό κόστος της ενέργειας στο υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για τον κλάδο, με τον κ. Μυτιληναίο να επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «το ενεργειακό μοντέλο στην Ελλάδα κλονίζεται εκ θεμελίων, επειδή εκ θεμελίων κλονίζεται και η κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού».

Όπως ανέφερε, «η ενέργεια είναι απολύτως συνδεδεμένη με την βιομηχανία αλουμινίου», σημειώνοντας ότι «στην Αλουμίνιον της Ελλάδος περάσαμε πολλές δυσκολίες και υπαρξιακές κρίσεις. Θα έλεγα ότι είχαμε άγνοια κινδύνου όταν την αγοράζαμε».

Από την πλευρά του ο κ. Στασινόπουλος, για το ίδιο θέμα, τόνισε ότι «είμαστε σε πολύ χειρότερη θέση από τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές μας λόγω του κόστους της ενέργειας. Έχουμε μείνει πολύ πίσω στο θέμα της απελευθέρωσης και για αυτό θα πρέπει να ανοίξει άμεσα η αγορά ενέργειας, ώστε να βρεθεί ένα σημείο ισορροπίας».

Για το ίδιο θέμα, μετά το τέλος της εκδήλωσης ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι η σημερινή κατάσταση στην αγορά ηλεκτρισμού θα επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στον κλάδο και αυτό, διότι «έπρεπε η ΔΕΗ να μείνει στη ζωή με το ζόρι».

Όπως διευκρίνισε, αυτή τη στιγμή όλες οι λιγνιτικές μονάδες αντιμετωπίζουν κίνδυνο και αν αναλογιστεί κανείς ότι το 40% της ηλεκτροπαραγωγής βασίζεται στο λιγνίτη, τότε το μέγεθος του προβλήματος γίνεται εύκολα αντιληπτό.

«Έως να υπάρξει αλλαγή του μίγματος παραγωγής το οποίο απαιτεί περίπου πέντε με έξι χρόνια, η κατάσταση θα είναι δύσκολη. Μην ξεχνάτε ότι μεταξύ των χωρών της ΕΕ, είμαστε σε ένα… νησί με λιγνίτη» σημείωσε χαρακτηριστικά αναφέροντας ότι «στις άλλες χώρες υπάρχουν διασυνδέσεις και εισαγωγές».

Περαιτέρω ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι μέσα στην κρίση και προκειμένου να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα της εταιρείας, συνέχισε να προμηθεύει μόνο τους φερέγγυους πελάτες με πρώτη ύλη. Ωστόσο δήλωσε ότι τώρα που έχει βελτιωθεί η κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα, θέλει να σταματήσει αυτή την πρακτική, καθώς όπως δήλωσε, «θέλω η Αλουμίνιον της Ελλάδος να στηρίζει την ελληνική βιομηχανία αλουμινίου. Θέλω να επανέλθουμε ως βασικός προμηθευτής της ελληνικής αγοράς».

 

Ο εμπορικός πόλεμος

Κληθείς να σχολιάσει τον εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ, ο κ. Μυτιληναίος υπογράμμισε ότι, αν και ο όμιλος δεν εξάγει στις ΗΠΑ, «είναι το χειρότερο που μπορούσε να συμβεί. Ο εμπορικός πόλεμος έχει μόνο χαμένους. Το θέμα του εμπορικού πολέμου είναι φωτιά -και ξέρετε πόσο επικίνδυνη είναι και πόσο γρήγορα εξαπλώνεται». Τόνισε δε, ότι η επιδοτούμενη πολιτική που ακολουθούν οι Κινέζοι στο αλουμίνιο -και που οδήγησε σε διάλυση τιμών-, είναι μεγάλο πρόβλημα, το οποίο ωστόσο δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με αυτού του είδους την δασμολογική πολιτική.

Από την πλευρά του ο κ. Στασινόπουλος είπε ότι, «έχουμε διαχρονικά παρουσία και σημαντικές εξαγωγές στις ΗΠΑ και έχουμε αποκτήσει ένα σημαντικό κομμάτι της αγοράς, το οποίο σχεδιάζαμε να επεκτείνουμε. Μας πειράζει το θέμα αρκετά, αλλά θα αντεπεξέλθουμε».

Ο ίδιος έκανε αναφορά στη μεγάλη επένδυση ύψους 150 εκατ. ευρώ που θα πραγματοποιήσει η Elvalhalcor, με στόχο την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας του τμήματος αλουμινίου, σημειώνοντας πως πήρε πάνω από 10 χρόνια σκέψης και μελέτης για να ληφθεί η απόφαση αυτή και στη λήψη της βάρυνε «η καθολική πίστη της διοίκησης και οι διεθνείς επιδόσεις της εταιρείας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ