Εξήγηση για τα ιστορικά υψηλά της μετοχής του ομίλου ΤΙΤΑΝ Cement αναζητεί η αγορά.
Εως τα 24,50 ευρώ στη συνεδρίαση της Παρασκευής- με άνοδο +4,07% στην διάρκεια της εβδομάδας και συνολικά +13,29% από την αρχή του έτους.
Παράλληλα υψηλότερα +67,13% σε μέτρηση 52 εβδομάδων.
Προφανώς στα χαμηλά (52 εβδομάδων)- των 13,62 ευρώ- ο όμιλος ήταν από τους πιο deep under value του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε όρους αποτίμησης των 880 εκατ. ευρώ (!) με αποτέλεσμα η ανάκαμψη να θεωρείται από τις χαμηλότερου ρίσκου
επενδυτικές επιλογές.
Τα αποτελέσματα 9μηνου 2023 συνδυαστικά με τις επενδύσεις για “πρασίνισμα” του ομίλου να εξηγούν σε μεγάλο βαθμό την ομολογουμένως θεαματική επαναφορά της ιστορικής τσιμεντοβιομηχανίας (** ) και στο χρηματιστηριακό ταμπλό.
- Τα μεγέθη της θυγατρικής στις ΗΠΑ- ΤΙΤΑΝ America- πηγαίνουν καλύτερα από τις προβλέψεις, στην ελληνική αγορά η ζήτηση είναι αυξημένη (σημαντική για έργα όπως του Ελληνικού, της Γραμμής 4 του Μετρό, της νέας αποβάθρας του ΟΛΘ αλλά και όσων ακολουθούν λ.χ. ΒΟΑΚ, αναβάθμιση περιφερειακών αεροδρομίων κ.λ.π) και δεδομένη σύμφωνα με τους αναλυτές για την 3ετία 2024-2026 (τουλάχιστον).
Δικαιολογούν αυτά τα 1,903 δισ. € της αποτίμησης; με το παραπάνω για τους αναλυτές της Πειραιώς και Eurobank που συμπεριλαμβάνουν τη μετοχή στις κορυφαίες επιλογές για το 2024. Με τιμή-στόχο τα 27€ και 25,30 ευρώ αντίστοιχα.
Ωστόσο, άλλοι παράγοντες της αγοράς προχωρούν πιο πέρα, “δείχνοντας” το ενδεχόμενο αυτόνομης εισαγωγής της TITAN America σε αγορά του NYSE, ενώ άλλοι δεν αποκλείουν ακόμη και την κατάργηση της διπλής διαπραγμάτευσης με αποκλειστική και κύρια την επιστροφή στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Θυμίζουν πως η διοίκηση προχώρησε τον Οκτώβριο 2018 στην εισαγωγή των μετοχών της ΤΙΤΑΝ Cement International στο χρηματιστήριο των Βρυξελλών, Euronext. Κίνηση, που καθώς είχε έρθει μετά από 116 χρόνια παρουσίας του ομίλου στο ΧΑ, είχε προκαλέσει αίσθηση.
( * ) αστρολογικά ο ΤΙΤΑΝας-δορυφόρος του Κρόνου- είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος δορυφόρος του Ηλιακού συστήματος (σε μέγεθος ξεπερνά ακόμη και τον πλανήτη Ερμή) προσομοιάζει σε ορισμένα χαρακτηριστικά με αυτά του γήϊνου περιβάλλοντος. Μεγαλύτερος δορυφόρος είναι ο Γανυμήδης του Δία.
( ** ) ιδρύθηκε το 1902, εισήχθη στο ΧΑ το 1912 και είναι ο δεύτερος παλαιότερος όμιλος- μετά την Εθνική Τράπεζα- του Χρηματιστηρίου Αθηνών.