Βόμβα έτοιμη να σκάσει και να ανατινάξει όλες τις ευαίσθητες ισορροπίες στο παγκόσμιο εμπόριο είναι το θέμα των αμερικανικών δασμών επί των κινέζικων προϊόντων που εισάγονται στις Η.Π.Α.

Τις ελπίδες για επίτευξη μιας κάποιας εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα δυναμιτίζει ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ, με τη δήλωσή του  ότι οι δασμοί σε κινεζικά αγαθά, συνολικής αξίας 200 δισ. δολαρίων, αυξάνονται από την Παρασκευή στο 25% και αυτό παρά τους επανειλημμένους ισχυρισμούς από αξιωματούχους της Ουάσιγκτον για σημαντική πρόοδο στις εμπορικές συνομιλίες με το Πεκίνο.

Η αμερικανική κυβέρνηση δασμολογούσε τα συγκεκριμένα αγαθά με 10%. Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε απειλήσει ότι θα αυξήσει τους δασμούς στις αρχές του έτους, ανέβαλε όμως την απόφαση αφότου Κίνα και ΗΠΑ συμφώνησαν να κάνουν «ανακωχή» και να επιστρέψουν στο τραπέζι των συνομιλιών.

  • «Επί δέκα μήνα, η Κίνα κατέβαλλε δασμούς στις ΗΠΑ στο 25% σε αγαθά υψηλής τεχνολογίας και 10% σε άλλα προϊόντα ύψους 200 δισ. δολαρίων. Αυτές οι πληρωμές ευθύνονται εν μέρει στα λαμπρά οικονομικά μας αποτελέσματα. Το 10% θα ανέβει στο 25% την Παρασκευή», ανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ σε μήνυμά του POTUS στο Twitter.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος  απείλησε επίσης να επιβάλει πρόσθετους δασμούς 25% σε κινεζικά αγαθά, ύψους 325 δισ. δολαρίων «πολύ σύντομα». Η στάση του Αμερικανού προέδρου έρχεται σε αντίθεση με τις έως τώρα προσδοκίες ότι οι δύο πλευρές έχουν καταφέρει να γεφυρώσουν τις διαφορές τους και ότι βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία.

Την Παρασκευή, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, είχε δηλώσει  στο CNBC ότι ο Τραμπ ευελπιστούσε στην επίτευξη συμφωνίας με την Κίνα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here