Γράφει η «ξενοδόχος»

Μιας πρώτης τάξης ευκαιρίας για μία νέα νέα επενδυτική πρόταση στον οινοτουρισμό μπορεί να είναι αυτή για την αξιοποίηση των ακινήτων της Μπουτάρης σε κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς όπως σε Σαντορίνη και Κρήτη.

Μόλις την περασμένη Δευτέρα εκδόθηκε η επίσημη απόφαση του Πρωτοδικείου Βέροιας, με την οποία δρομολογείται η συμφωνία εξυγίανσης της Μπουτάρης.

Με βάση τη συμφωνία, υπολογίζεται ότι εντός του επόμενου τριμήνου θα έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές διαδικασίες από τις Premia Properties ΑΕΕΑΠ και Sterner Stenhus Greece- η τελευταία συνδέεται με τους βασικούς μετόχους της Premia, ήτοι την οικογένεια Γεωργιάδη- που αναλαμβάνουν την εξυγίανση της εταιρείας.

Στα ακίνητα που περιέρχονται υπό την ομπρέλα της Premia είναι οι αμπελώνες  σε Κνωσό και Σαντορίνη που θα μπορούσαν να συνδυαστούν με ένα νέο τουριστικό προϊόν, σε έναν τομέα όπως ο οινοτουρισμός που έχει ακόμη μακρύ δρόμο ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Συνολικά, στα ακίνητα τα οποία θα αποκτήσει η Premia Properties περιλαμβάνονται κτίρια συνολικής έκτασης 28.000 τετραγωνικών μέτρων (5 οινοποιεία, κτίριο γραφείων στο Πικέρμι Αττικής καθώς και άλλα κτίρια) και 5 αμπελώνες 600 στρεμμάτων οι οποίοι βρίσκονται στις καλύτερες τοποθεσίες παραγωγής οίνου της χώρας (Νάουσα, Γουμένισσα, Μαντινεία, Νεμέα, Σαντορίνη, Κρήτη).

 

Σημειωτέον ότι με την επικύρωση της συμφωνίας ρυθμίζεται το σύνολο υφιστάμενων υποχρεώσεων των εταιριών της ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ ύψους 74 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων 35 εκατ. ευρώ τραπεζικών δανείων, 20 εκατ. ευρώ χρέη προς το Δημόσιο, 11 εκατ. ευρώ υποχρεώσεις σε συνδεδεμένα μέρη και 7,5 εκατ. ευρώ σε τρίτους).

Το συνολικό τίμημα για ακίνητα, τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία και την αποπληρωμή υποχρεώσεων σε πιστωτές και Δημόσιο ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 15,5 εκατ. ευρώ μετρητά με την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

 

Η δομή της συναλλαγής περιλαμβάνει τον διαχωρισμό των ακινήτων από την οινοποιητική/εμπορική δραστηριότητα «δημιουργώντας μεγαλύτερη αξία σε όλους τους επενδυτές», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

  • Η Premia συμμετέχει ως επενδυτής για την ακίνητη περιουσία, ενώ η εταιρεία “SSG Ελληνικά Οινοποιεία ΑΕ” (θυγατρική της Sterner Stenhus Greece AB η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο μέτοχο της PREMIA) συμμετέχει ως επενδυτής και θα αναλάβει την οινοποιητική παραγωγική και εμπορική δραστηριότητα μέσω μεταβίβασης των σημάτων, των παραγωγικών μηχανημάτων, των αποθεμάτων και των αναμορφωμένων απαιτήσεων και υποχρεώσεων.

 

Η SSG Ελληνικά Οινοποιεία μετά την επικύρωση της εξυγίανσης θα ξεκινήσει με μηδενικό τραπεζικό δανεισμό και δεν θα έχει ληξιπρόθεσμα χρέη στο Ελληνικό Δημόσιο ή στα ασφαλιστικά ταμεία.

Η νέα εταιρεία θα απορροφήσει το σύνολο του προσωπικού της Μπουτάρης.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here