Τις τελευταίες μέρες, με τα ενθαρρυντικά στοιχεία πληθωρισμού που δημοσιεύτηκαν στην Ευρώπη και την ισχυρή αγορά εργασίας στις Η.Π.Α. οι αγορές ομολόγων αναθάρρησαν και πήραν τα πάνω τους.
Δυστυχώς αυτό το πάρτι δύσκολα μπορεί να έχει συνέχεια.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η υποχώρηση του πληθωρισμού στην ΕΕ είναι τεχνητή και οφείλεται στις κρατικές ενισχύσεις για να καλυφθεί το υπέρογκο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.
Στα υπόλοιπα αγαθά και ιδιαίτερα στα τρόφιμα οι τιμές συνεχίζουν να τρέχουν.
Επίσης, ισχύει κάτι που έχει πει από καιρό ο διεθνούς φήμης διαχειριστής κεφαλαίων Ray Dalio:
- «Στο τέλος της ημέρας, κάποιος πρέπει να αγοράζει αυτά τα χαρτιά (εννοεί τα ομόλογα). Αν δεν τα αγοράζουν οι κεντρικές τράπεζες ποιος θα βάλει τόσα λεφτά;»
Οι κεντρικές τράπεζες έχουν περάσει στην εποχή της πιστωτικής σύσφιξης κι επομένως περιορίζουν τις αγορές ομολόγων.
Οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις όμως συνεχίζουν να δανείζονται για να καλύψουν το αυξημένο κόστος, εκδίδοντας νέα ομόλογα…
Δύσκολες ασκήσεις…
Το ιταλικό χρέος έχει ήδη μπει σε περίοδο μεγάλης αναταραχής .
Tο ιταλικό χρέος θεωρείται το πλέον ευάλωτο στοιχείο για την ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων. Κανονικά θα έπρεπε τα spreads και οι αποδόσεις τους να είχαν τιναχτεί στα ύψη. Αλλά το αντίθετο συμβαίνει αυτές τις ημέρες.
Τα spreads και οι αποδόσεις τους έχουν διολισθήσει σε χαμηλότερα επίπεδα – κάτω από τα ελληνικά – και ο λόγος βρίσκεται στο γεγονός ότι ο ισχυρός «παίκτης» της ευρωπαϊκής αγοράς ομολόγων η Γερμανία, φαίνεται πως ετοιμάζεται για μία στροφή σημαντική.
Το Βερολίνο επιχειρεί να δρομολογήσει μία ευρωπαϊκών διαστάσεων απάντηση με «ευρωπαϊκή» χρηματοδότηση.
Και αυτό ισοδυναμεί με μια μετατόπιση της Γερμανίας όσο αφορά τον τρόπο, δηλαδή τον ενιαίο ευρωπαϊκό «τρόπο» χρηματοδότησης της ευρωπαϊκής οικονομίας για την πράσινη μετάβαση ή για την ακρίβεια την ESG χρηματοδότηση ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βρεθεί «τρόπος» η ΕΚΤ να διευκολύνει την κρατική και ιδιωτική χρηματοδότηση όσο αφορά τις συγκεκριμένες δράσεις στήριξης παράλληλα και μέσα στο πλαίσιο της νομισματικής σύσφιξης