Πλαφόν στα 1.382,40 ευρώ στις επικουρικές συντάξεις βάζει ο νέος ασφαλιστικός νόμος ο οποίος κλείνει οριστικά την πόρτα στις υπερβολές και τις παρερμηνείες. Η μέση επικουρική σύνταξη που λαμβάνουν 1.250.777 συνταξιούχοι (δικαιούχοι επικουρικών) δεν ξεπερνά τα 194 ευρώ το μήνα, μετά τις τελευταίες περικοπές του νόμου Κατρούγκαλου.

Ωστόσο υπήρχαν ελάχιστες περιπτώσεις ασφαλισμένων όπου ερμηνείες και παρερμηνείες και  στο νόμο Κατρούγκαλου, υπολόγιζαν συντάξεις  πάνω και από 19.000 ευρώ. Την πληρωμή τους μπλοκάρισε ο ΕΦΚΑ και με διάταξη του νέου νόμου το θέμα κλείνει.

Η ερμηνεία του νόμου οδηγούσε υπηρεσίες να υπολογίζουν τους λεγόμενους «κοινωνικούς πόρους» που καταργήθηκαν το 2017, στις συντάξιμες αποδοχές της περιόδου από το 2002 έως το 2014, με αποτέλεσμα αυτές να αυξάνονται υπέρογκα και αντίστοιχα να αυξάνονται και οι επικουρικές συντάξεις.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε περίπτωση ασφαλισμένου  που για 156 μήνες είχε συντάξιμες αποδοχές 16,513 εκατομμύρια ευρώ. Η επικουρική του σύνταξη, κατά συνέπεια, υπολογίστηκε στις 19.753 ευρώ, μπλοκαρίστηκε όμως η πληρωμή της, μέχρι να ξεκαθαρίσει το θέμα.

Υπάρχουν ακόμη κάποιοι λίγοι επαγγελματίες, που η σύνταξή τους ξεπερνά τα 1.500 ευρώ και φθάνει, σε μεμονωμένες βέβαια περιπτώσεις, ακόμη και τις 19.000 ευρώ.

Και αυτό γιατί ένα μέρος των επικουρικών συντάξεων υπολογίζεται με βάση τις εισφορές που είχαν καταβληθεί κατά το χρονικό διάστημα 2002-2014, διάστημα κατά το οποίο ίσχυαν οι κοινωνικοί πόροι που προστίθενται στο εισόδημα των επαγγελματιών, ή θεωρούνται εισφορές, διαφοροποιώντας και στρεβλώνοντας τη βάση υπολογισμού της επικουρικής σύνταξης.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, οι κραυγαλέες αυτές περιπτώσεις δεν ξεπερνούν τις 100, ενώ ξεκαθαρίζεται ότι διαφορετική είναι η περίπτωση των τραπεζοϋπαλλήλων, όπου μέρος του προσυνταξιοδοτικού τους δικαιώματος ενσωματώθηκε στην επικουρική τους σύνταξη, με αποτέλεσμα σήμερα να λαμβάνουν επικουρική έως 1.450 ευρώ.

Με το άρθρο 18 του μίνι ασφαλιστικού που θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση έως τις 20 Οκτωβρίου, προκειμένου στη συνέχεια να πάρει τον δρόμο προς ψήφιση στη Βουλή, θεσπίζεται πλαφόν για το συνολικό ακαθάριστο ποσό της μηνιαίας επικουρικής σύνταξης, ίσο με τα 6/20 του πλαφόν της κύριας σύνταξης. Αυτό στην

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here