Ο Δημήτρης Μπατζής, Επικεφαλής νοτίου τομέα Κεντροανατολικής Ευρώπης και Μεσογείου και εκπρόσωπος ESG Γερμανίας, Αυστρίας & CEEMED της Schroders, ήταν ο οικοδεσπότης στο “The Savvy Investor – 3D Reset”, το κορυφαίο συνέδριο που διοργανώνει η Schroders για Έλληνες επενδυτές, με διεθνείς ομιλητές, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στις 20 Μαρτίου 2024.
Είναι η δεύτερη φορά κατά την οποία η Schroders διοργανώνει στην Αθήνα συνέδριο που απευθύνεται στον επενδυτικό κόσμο. Ποιος είναι ο κύριος στόχος;
Η Schroders, η οποία ιδρύθηκε το 1804, δραστηριοποιείται αποκλειστικά στην ενεργή διαχείριση περιουσιακών στοιχείων. Αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρείες διαχείρισης επενδύσεων στην Ευρώπη και σήμερα απασχολεί περισσότερους από 6.300 ανθρώπους σε 38 τοποθεσίες.
Το συνέδριο ονομάζεται “The Savvy Investor – 3D Reset” και έχει στο επίκεντρο τρεις παραμέτρους, οι οποίες για την Schroders είναι οι κυρίαρχες τάσεις που θα συνεχίσουν να έχουν τεράστιες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία. Συνολικά, τα 3Ds, δηλαδή Deglobalization, Decarbonization και Demographics (αποπαγκοσμιοποίηση, απανθρακοποίηση και δημογραφικές επιπτώσεις) θα συνεχίσουν να αναδιαμορφώνουν το επενδυτικό τοπίο. Η κατανόηση των 3Ds μπορεί να οδηγήσει στον εντοπισμό νέων επενδυτικών τάσεων και ευκαιριών και, εν τέλει, στην κατάλληλη προσαρμογή των επενδυτικών στρατηγικών. Υπό αυτό το πρίσμα, η Schroders υποστηρίζει τους επενδυτές για να μπορέσουν να προσανατολιστούν σε αυτό το νέο επενδυτικό τοπίο, αξιοποιώντας τη δυναμική του. Επιπροσθέτως, σε αυτήν τη διεθνή συγκυρία, η επενδυτική δυναμική και η επίτευξη θετικών αποδόσεων απαιτούν μια ολιστική προσέγγιση, όχι με βραχυπρόθεσμη εστίαση, αλλά επικεντρωμένη σε βιώσιμες επενδύσεις. Αυτή η οπτική είναι μια νέου τύπου επενδυτική κουλτούρα, που δεν βασίζεται στο κυνήγι αποδόσεων.
Τι είναι αυτό που «βλέπει» η Schroders για τα επόμενα πέντε χρόνια στη διεθνή οικονομία και στις επενδύσεις ως ευκαιρίες και προοπτικές;
Σίγουρα, βρισκόμαστε σε ένα καινούργιο περιβάλλον επενδύσεων, καθώς οι μεταβολές τόσο στις αγορές όσο και στις παραμέτρους που συνδέονται με τις επενδύσεις, δηλαδή τον πληθωρισμό και την παρεμβατική πολιτική των κεντρικών τραπεζών, έχουν οδηγήσει σε ένα νέο καθεστώς που θα επηρεάσει βαθύτατα τον επενδυτικό κόσμο. Εμείς αναμένουμε ότι ο λεγόμενος «εκδημοκρατισμός» των ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων, όπως για παράδειγμα τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια ή τα ακίνητα, θα συνεχίσουν να γνωρίζουν αυξημένη ανταπόκριση. H Schroders, προσανατολισμένη πάντα στην ύψιστη σημασία της βιωσιμότητας, έχει επίσης αναπτύξει επενδυτικές προτάσεις σε τομείς που αποτελούν και θα αποτελέσουν τεράστιες προκλήσεις, όπως η κλιματική κρίση, η πράσινη μετάβαση, η επάρκεια νερού, οι διαταραχές στη διατροφική αλυσίδα, η δέσµευση άνθρακα κ.λπ.
Το 2022, διαμορφώθηκε ένα δύσκολο περιβάλλον για τα ομόλογα. Τι έχει αλλάξει από τότε και πόσο δύσκολο είναι να επενδύσει κανείς σε αυτά ή σε funds;
Στην πανδημία, τα ομόλογα δεν βρέθηκαν ψηλά στις επιλογές των επενδυτών, καθώς δεν αποτελούσαν εργαλείο διαφοροποίησης, λόγω της ιδιαίτερα θετικής τους συσχέτισης με τις μετοχές. Παρ’ όλο που, το 2022, η έκρηξη του πληθωρισμού λειτούργησε αποτρεπτικά για τις συγκεκριμένες επενδύσεις, τα δεδομένα στις αγορές έχουν διαφοροποιηθεί πλέον σημαντικά και αυτήν τη στιγμή οι επενδυτές έχουν μια σημαντική ευκαιρία να «κλειδώσουν» ικανοποιητικές αποδόσεις μέσω των επενδύσεων σε ομόλογα. Μάλιστα, εάν οι επενδυτές επιλέξουν να τοποθετηθούν σε ένα Αμοιβαίο Κεφάλαιο το οποίο έχει επενδύσεις σε μια ευρύτατη ποικιλία ομολόγων (κάτι που ένας ιδιώτης επενδυτής δεν είναι σε θέση να αναπαράγει), τότε μπορούν πιο εύκολα να διαχειριστούν το ρίσκο τους απ’ ό,τι εάν είχαν επενδύσει σε επιμέρους ομολογιακούς τίτλους.
Πώς βλέπει η Schroders την ελληνική αγορά μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας;
Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης και από την Fitch –η δεύτερη αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας έπειτα από τουλάχιστον 13 χρόνια– σηματοδοτεί το γεγονός ότι η εθνική οικονομία σημειώνει ισχυρή ανάκαμψη και η Ελλάδα επιδεικνύει εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή. Μετά την εξέλιξη αυτή, είναι σαφές ότι δρομολογείται η εισροή κεφαλαίων στα ελληνικά ομόλογα. Είναι επίσης ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η ελληνική αγορά μετοχών έχει ενισχυθεί και έχει αποκτήσει όχι μόνο ευρωπαϊκή, αλλά, πλέον, και διεθνή αναγνώριση. Στην ουσία, έχουμε τώρα μια μοναδική ευκαιρία να δημιουργηθεί μια δυναμική «δεξαμενή» επενδυτών. Η αύξηση του ενδιαφέροντος αντανακλά την ισχυροποίηση της οικονομίας και επιβεβαιώνει την αύξηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών.
Σε τέτοια υψηλά επίπεδα στις χρηματιστηριακές αγορές και με την Fed να βρίσκεται στην αφετηρία της μείωσης των επιτοκίων, έχει νόημα να επενδύσει κανείς σε μετοχές;
Οι μετοχικές αγορές τρέχουν εξαιρετικά καλά από τον Δεκέμβριο του 2023 –οι δείκτες μετοχών σημειώνουν νέα υψηλά (ακόμη και σε καθημερινή βάση). Είναι, λοιπόν, προφανές για τον επενδυτή να φοβάται να επενδύσει σε τόσο υψηλά επίπεδα.
H πρόσφατη έρευνά μας κατέδειξε ότι η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα συχνότερα από ό,τι νομίζουμε (από τον Ιανουάριο του 1926 περίπου 30% των περιπτώσεων). Κατά μέσο όρο, οι δωδεκάμηνες αποδόσεις μετά την κατάκτηση ενός ιστορικού υψηλού σημείου είναι καλύτερες σε σύγκριση με τις περιπτώσεις που οι αγορές δεν σημειώνουν νέα υψηλά επίπεδα: 10,3% σε σύγκριση με 8,6%.
Επίσης, για το 2024, σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι οι κεντρικές τράπεζες θα αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια, γεγονός που θα έχει προφανώς επιπτώσεις στις κεφαλαιαγορές.
Εδώ η ανάλυσή μας έχει δείξει ότι, στους 12 μήνες μετά την έναρξη της μείωσης των επιτοκίων από την Fed, η μέση απόδοση των αμερικανικών μετοχών ήταν 11% (πριν από την αφαίρεση του πληθωρισμού), ξεπερνώντας τα ομόλογα κατά 6%, τα εταιρικά ομόλογα κατά 5% και τα μετρητά κατά εκπληκτικά 9% (αξιολόγηση ιστορικών στοιχείων από το 1929). Η επένδυση είναι σαν τη ζωγραφική –υπάρχουν πολλοί τρόποι να εκφραστείς, αλλά ένα πράγμα είναι κοινό: κάθε καλλιτέχνης πρέπει να δώσει χρόνο στο χρώμα να στεγνώσει. Έτσι και με τις επενδύσεις: πρέπει να δώσετε χρόνο στο χαρτοφυλάκιό σας να χτιστεί και να εκφράσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ποιες επενδύσεις σάς ταιριάζουν καλύτερα. Επομένως, πάρτε μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα σχεδιασμού του χαρτοφυλακίου σας, ιδανικά ξεκινώντας από το 2024.
Από το περιοδικό ΧΡΗΜΑ