Την αισιοδοξία της για τις τραπεζικές μετοχές τονίζει με έκθεση της η Morgan Stanley σημειώνοντας τους έξι παράγοντες που θα λειτουργήσουν καταλυτικά για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η αμερικάνικη επενδυτική τράπεζα υπογραμμίζει χαρακτηριστικά: “Ψάξτε για ονόματα με ισχυρή υποκείμενη κερδοφορία, χαμηλά ρίσκα εκτέλεσης και άμεσους καταλύτες. Αυτό ήδη δούλεψε στην Ιταλία (Monte) και στη Γερμανία (Deutsche Bank). Οι Έλληνες ακολουθούν, γράφει. Υπάρχουν στόχοι για δείκτη απόδοσης (RoE) που θα υπερβούν το 10% σε δυο χρόνια”. Το κεφάλαιο των ελληνικών τραπεζών είναι το trade του 2020″

Οι καταλύτες

Ηράκλής. Ο μηχανισμός που θα προσφέρει κρατική εγγύηση στις τιτλοποιήσεις και την μείωση των NPEs είναι έτοιμος. Εγκρίθηκε από την DG Comp στον Οκτώβριο και το ελληνικό κοινοβούλιο το Δεκέμβριο. Στην Ιταλία παρόμοια σχήματα (GACS) παρουσιάστηκαν το 2016 και μείωσαν τα κόκκινα δάνεια από τα 324 δισ. ευρώ στα 165 δισ. ευρώ. Τα spreads του ιταλικού τραπεζικού συστήματος έναντι των κρατικών ομολόγων της χώρας μειώθηκαν πάνω από το μισό την ίδια περίοδο.

Ορατότητα για την τροχιά της οργανικής μείωσης των NPEs. Τα σχέδια για μείωση των κόκκινων δανείων στηρίζονται σε πολύ συντηρητικές παραδοχές. Η Alpha Bankυπολογίζει 3,5-4% ετήσια αύξηση των τιμών στο real estate, αλλά η πραγματική άνοδο είναι πολύ μεγαλύτερη. Οι τιμές κατοικιών αυξήθηκαν 91,% ως το τρίτο τρίμηνο του 2019 και αναμένεται να αυξηθεί 8,4% φέτος.

Οι αγορές υποτιμούν την κυβέρνηση. Έχει δεσμευτεί για ανάπτυξη 4% μεσοπρόθεσμα. Η πορεία δείχνει ισχυρή (σήμερα κατά μέσο όρο στο 2,5%) και υπάρχει ούριος άνεμος: πάνω από 30 νομοσχέδια ψηφίστηκαν σε πέντε μήνες, υπήρξε σημαντική φορολογική μεταρρύθμιση και ισχυρά βήματα προς την επιτάχυνση της μετάβασης στην ψηφιακή εποχή.

Ερχεται ενιαίο πτωχευτικό πλαίσιο. Η απλοποίηση και η επιτάχυνση του πτωχευτικού έως τον Απρίλιο θα προέρθει από την ενοποίηση επτά διαφορετικών διαδικασιών. Αυτό θα επισπεύσει, σύμφωνα με την Morgan Stanley την οργανική μείωση των κόκκινων δανείων μειώνοντας τους χρόνους και εξασφαλίζοντας καλύτερες αξίες ανάκτησης.

Αναβαθμίσεις του αξιόχρεου. Όλοι οι οίκοι αξιολόγησης (εκτός της Moody’s) έχουν θέσει τη χώρα σε σταθερό outlook και αναμένεται η έκθεση της DBRS στις 24 Απριλίου. Τα ελληνικά ομόλογα αξιολογούνται ως BB- αλλά οι αποδόσεις είναι αντίστοιχες των ιταλικών. Παράλληλα, η Κριστίν Λαγκάρντ της ΕΚΤ έχει δηλώσει «πεπεισμένη ότι τα ελληνικά ομόλογα θα γίνουν αποδεκτά για αγορές από το ευρωσύστημα».

Τα κεφαλαιακά σχέδια είναι πολύ συντηρητικά. Η διαδικασία de-risking δεν επιτρέπει μείωση στο μέλλον σε ότι αφορά το μελλοντικό Pillar 2R ή άλλες απαιτήσεις των ρυθμιστικών αρχών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ