Μείωση του δείκτη NPE στο 23% από 36% το 2019 βλέπει ο επενδυτικός οίκος Morgan Stanley με τον “ΗΡΑΚΛΗ” να απορροφά περί τα 22 δισ. ευρώ από τις τράπεζες το 2020. Η έκθεση της Morgan Stanley αναβαθμίζει την σύσταση για την Alpha Bank ενώ προχωρά σε υποβάθμιση της σύστασης για την Eurobank.

ΑΕΠ και αγορά των ακινήτων, σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα, αναμένεται να λειτουργήσουν καταλυτικά, προσφέροντας στήριξη στις προσπάθειες των τραπεζών να μειώσουν τα “κόκκινα δάνεια”. Η Morgan Stanley εκτιμά ότι θα συνεχιστεί η μείωση των επισφαλειών και από τις τέσσερις τράπεζες τα επόμενα τρίμηνα.

Νέες τιμές στόχοι για τις τράπεζες

Ο οίκος δίνει τιμή-στόχο για την Alpha Bank στα 1,7 από 1,2 ευρώ, ανεβάζοντας και τη σύσταση σε equalweight από underweight. Όπως αναφέρει, η τράπεζα αναμένεται να επωφεληθεί περισσότερο από τον “Ηρακλή”, εκτιμώντας ότι ο βασικός κεφαλαιακός δείκτης CET1 θα ενισχυθεί περί τις 70 μονάδες βάσης, παρέχοντας στήριξη για πρόσθετη μείωση των NPEs κατά περίπου 1 δισ. Ο οίκος αυξάνει την πρόβλεψή του για τα καθαρά κέρδη της τράπεζας το 2021 κατά 24% με την εκτίμηση για την απόδοση έγχαρτων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) στο 6,3%.

Παράλληλα, υποβαθμίζει τη σύσταση για τη Eurobank σε equalweight από overweight, μειώνοντας και το στόχο στα 0,9 ευρώ από 1 ευρώ, σημειώνοντας ότι τα καλά νέα είναι ήδη αποτιμημένα στο ταμπλό. Ειδικότερα, εκτιμά ότι ο δείκτης NPEs της τράπεζας θα υποχωρήσει στο 16% φέτος και στο 10% το 2020, με ROTE 8,5% το 2021. Ωστόσο, με τη μετοχή να διαπραγματεύεται ήδη με τιμή προς λογιστική αξία (T/BV) στο 0,7 με βάση τις εκτιμήσεις για το 2020, η MS εκτιμά ότι η μείωση του ρίσκου στον ισολογισμό είναι ήδη αποτιμημένη στο ταμπλό, εξ ου και η υποβάθμιση της σύστασης.

Η Morgan Stanley δίνει νέα τιμή-στόχο για την Τράπεζα Πειραιώς στα 2 ευρώ από 1,3 ευρώ, διατηρώντας τη σύσταση underweight. Τονίζει ότι παρά τη φετινή βελτίωση στα κεφάλαια, με τον δείκτη CET1 στο 14,6% και τον δείκτη κάλυψης των NPEs στο 48% φέτος, η τράπεζα ίσως δυσκολευτεί να μειώσει τα NPEs που αναμένεται να διαμορφωθούν στο 48% των συνολικών χορηγήσεων φέτος. Η Πειραιώς είναι η φθηνότερη μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, με το T/BV στο 0,3% με βάση τις εκτιμήσεις για το 2020, ωστόσο αναμένεται απόδοση ιδίων κεφαλαίων μόλις στο 3,9% το 2021, καθώς τα NPEs αναμένεται να παραμείνουν αυξημένα.

Όσον αφορά στην Εθνική Τράπεζα, ο οίκος διατηρεί τη σύσταση “overweight” και την τιμή-στόχο των 3,1 ευρώ, σημειώνοντας ότι πλέον η τράπεζα είναι η κορυφαία της επιλογή από τον κλάδο στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το βασικό της σενάριο, η μετοχή διαπραγματεύεται με T/BV στο 0,6% με βάση τις εκτιμήσεις για το 2020, με την απόδοση ιδίων κεφαλαίων να εκτιμάται στο 8,6% για το 2021. Ως εκ τούτου, υπάρχει περιορισμένο περιθώριο ανόδου ως την τιμή-στόχο. Ωστόσο, το περιθώριο ανόδου διαμορφώνεται στο 83% στο θετικό σενάριο, στο οποίο η τράπεζα αποφεύγει ένα πλήγμα στα κεφάλαια, καθώς τα NPEs μειώνονται κυρίως με οργανικούς τρόπους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here