Η Morgan Stanley πιστεύει ότι τα τελευταία οικονομικά στοιχεία σημαίνουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια.
Τα στοιχεία δείχνουν επιβράδυνση του πληθωρισμού των υπηρεσιών στη ζώνη του ευρώ και ακολούθησαν σημάδια ραγδαίας επιδείνωσης της οικονομίας που είναι πιθανό να ανατρέψουν την ισορροπία για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής υπέρ μιας παύσης αυτόν τον μήνα, δήλωσαν οικονομολόγοι της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας. Προηγουμένως περίμεναν μια ακόμη αύξηση τον Σεπτέμβριο, αλλά τώρα αναμένουν ότι η ένατη συνεχόμενη αύξηση επιτοκίων του Ιουλίου θα είναι η τελευταία.

«Αλλάζουμε την εκτίμησή μας για την ΕΚΤ και αναμένουμε παύση τον Σεπτέμβριο», έγραψαν οικονομολόγοι συμπεριλαμβανομένου του Jens Eisenschmidt σε σημείωμα πελατών. «Βλέπουμε τώρα το τερματικό ποσοστό στο 3,75%».

Η θέση έρχεται σε αντίθεση με τα στοιχήματα της αγοράς που εξακολουθούν να «ποντάρουν» σε μια ακόμα αύξηση αργότερα φέτος που θα ανεβάσει το επιτόκιο στο 4%.

Ο Eisenschmidt και οι συνάδελφοί του σημείωσαν ότι η πτώση του πληθωρισμού των υπηρεσιών τον Αύγουστο στο 5,5% από 5,6% προηγουμένως θα μπορούσε να γίνει κρίσιμος παράγοντας για την υποστήριξη της θέσης ότι η κορύφωση του πυρήνα του πληθωρισμού – που αφαιρεί τα πιο ασταθή στοιχεία όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα – είναι τώρα πίσω μας.