Δημοσιεύθηκε η έκθεση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Morgan Stanley που εξετάζει τις προωθούμενες αλλαγές στο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και στη διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Μολονότι διακρίνει ορισμένα μειονεκτήματα, η Morgan Stanley αποκαλύπτει ότι τα κριτήρια προστασίας αναμένεται να γίνουν αυστηρότερα (χαμηλότερα όρια εισοδήματος και αξίας ακινήτων, καθιέρωση ενός ανώτατου ορίου για τα εκκρεμή δάνεια, αυτόματη απώλεια προστασίας σε περίπτωση τριών καθυστερημένων πληρωμών), ενώ εκτιμά επίσης ότι ο νόμος θα καλύπτει και επιχειρηματικά δάνεια με εγγύηση πρώτης κατοικίας.

Η Morgan Stanley παρατηρεί πως σχεδιάζεται επίσης η επιδότηση της δόσης δανειοληπτών, κάτι που θεωρείται θετικό για τις τράπεζες, αν και παραμένει η αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά τους ευρωπαϊκούς κανόνες ανταγωνισμού.

Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνει η Morgan Stanley, οι προσδοκίες παραμένουν παγκοσμίως υψηλές για τον θετικό αντίκτυπο που θα έχει στις τράπεζες η αναμόρφωση του πλαισίου. Στην έκθεση σημειώνεται ότι είναι θετικό το πολιτικό μομέντουμ σε ό,τι αφορά την επιτάχυνση των λύσεων στα «κόκκινα» δάνεια, ωστόσο όπως τονίζεται υπάρχουν εμπόδια, με τη Morgan Stanley να παρατηρεί πως απαιτείται η έγκριση των ευρωπαϊκών θεσμών.

  • Η Morgan Stanley χαρακτηρίζει περισσότερο ριζοσπαστικό το σχέδιο της ΤτΕ για τα «κόκκινα» δάνεια από αυτό του ΤΧΣ, ενώ αναφέρει πως η αγορά NPL στην Ελλάδα είναι ισχυρή.

Παράλληλα, εκτιμά πως οι εκλογές αναμένεται να αποτελέσουν θετικό καταλύτη.  Όπως αναφέρει, πολλά στελέχη με τα οποία συνομίλησε εκτιμούν πως αν κερδίσει τις εκλογές η Νέα Δημοκρατία, ο αντίκτυπος στο επενδυτικό κλίμα θα είναι θετικός. Καταλήγοντας, η Morgan Stanley δηλώνει πεπεισμένη ότι οι ελληνικές τράπεζες θα πετύχουν τους στόχους αναφορικά με τη μείωση των «κόκκινων» δανείων έως το 2021, ειδικά στην περίπτωση που ο νέος «νόμος Κατσέλη» εγκριθεί παράλληλα με το κυβερνητικό σχέδιο για επιδότηση δόσεων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here