Σταδιακή και συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση των spreads στα ελληνικά ομόλογα περιμένει στο δεύτερο εξάμηνο φέτος η JP Morgan, εκτιμώντας ότι αυτό θα συνεχισθεί και το 2023. Ειδικότερα προβλέπει υποχώρηση στις 210 μονάδες βάσης βάσης  τον Σεπτέμβριο από περίπου 235 μονάδες σήμερα.

Περαιτέρω υποχώρηση στις 200 μονάδες βάσης προβλέπει από τον Δεκέμβριο του 2022 έως τον Μάρτιο του 2023, και νέα υποχώρηση στις 170 μονάδες τον Ιούνιο του 2023.

Να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ μέχρι τότε θα έχει όχι μόνον ανακοινώσει τα μέτρα στήριξης των ομολόγων, αλλά θα έχει κάνει και παρεμβάσεις αν χρειάζεται στην αγορά των δευτερογενών ομολόγων πιέζοντας τις αποδόσεις και διατηρώντας ικανοποιητικά spreads για τις νπιο ευάλωτες χώρες. Επίσης θα έχει ξεκαθαρίσει το θέμα του νέου οπλοστασίου της ΕΚΤ, που αποτελεί σημείο τριβής εσωτερικά στην Ευρωζώνη.

Η JP Morgan αποφεύγει να προτείνει πωλήσεις σε ελληνικά ομόλογα και τονίζει πως η χθεσινή δημοπρασία μέσω της επανέκδοσης του ομολόγου λήξης 2032 αυξάνει τη ρευστότητα αυτού του τίτλου και εκτιμά πως τα συγκεκριμένα ομόλογα είναι αρκετά ελκυστικά για τους επενδυτές.

Επίσης ο οίκος αναμένει ανάπτυξη 3,5% φέτος στην Ελλάδα με τον πληθωρισμό να διαμορφώνεται στο 6,3%. Το ελληνικό χρέος αναμένεται να μειωθεί φέτος στο 186% του ΑΕΠ, και το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 4,3% του ΑΕΠ, με το έλλειμμα του πρωτογενούς ισοζυγίου να κινείται στο 1,9%. Όλες οι προβλέψεις είναι θετικές και πιο αισιόδοξες από τις κυβερνητικές, χωρίς πάντως να είναι υπερβολικές.

Η JP Morgan εκτιμά, ότι η ΕΚΤ μπορεί να είναι πρόθυμη να στρέψει τη μηνιαία εξαγορά προς τις αγορές της περιφέρειας, αλλά δεν είναι σαφές εάν υπάρχει προθυμία για εμπροσθοβαρείς επανεπενδύσεις. Με τις λήξεις των ομολόγων του PEPP και του APP να μειώνονται απότομα μετά το καλοκαίρι και λόγω των μειωμένων μηνιαίων αγορών της ΕΚΤ (45 δισ. ευρώ στο β’  εξάμηνο του 2022 έναντι 85 δισ. ευρώ στο α’ εξάμηνο του 2022), η JP Morgan εκτιμά πως οι ευέλικτες επανεπενδύσεις του PEPP ενδέχεται να έχουν περιορισμένη ισχύ, ειδικά κατά την περίοδο πίεσης στην αγορά. Εκτός εάν η ΕΚΤ αποφασίσει να προχωρήσει σε εμπροσθοβαρείς κινήσεις, δηλαδή να επανεπενδύσει κεφάλαια από ομόλογα που λήγουν στο μέλλον, ένα σενάριο που εξετάζει η ΕΚΤ.

O οίκος προτείνει διάφορα arbitrage, με αγοραστικές long θέσεις στα 5ετή γερμανικά ομόλογα έναντι των αμερικάνικων ομολόγων, μειωμένες (underweight) θέσεις στην περιφέρεια μέσω πωλήσεων (short) στα ιταλικά 10ετή ομόλογα έναντι των 10ετών γερμανικών και long θέσεις στα βελγικά 30ετή ομόλογα έναντι των γαλλικών, long στα 10ετή αυστριακά έναντι των γαλλικών επίσης, και short θέσεις στα 15ετή πορτογαλικά έναντι των ισπανικών ομολόγων.

Εάν λοιπόν αποφευχθεί η ύφεση φέτος (πιθανότητα 60%) θα υπάρχει – υπό όρους – πιθανότητα ύφεσης μέχρι το τέλος του επόμενου έτους 30%. Το βασικό σενάριο της JP Morgan πάντως παραμένει ότι η ύφεση θα αποφευχθεί το 2022 και το 2023, με μια ήπια προσγείωση της παγκόσμιας οικονομίας, λόγω της πεποίθησης ότι η δύναμη της τρέχουσας οικονομικής επέκτασης είναι ικανή να αντέξει τους αντίθετους ανέμους από τον πληθωρισμό και από τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ