Η χρονιά που διανύουμε είχε πολλά οικονομικά γεγονότα που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των αναλυτών. Πετρελαϊκή κρίση (Aramco), φυσικές καταστροφές, η αστάθεια στο Στενό του Ορμούζ, συγχωνεύσεις-απορροφήσεις εταιρειών και πιστωτικών ιδρυμάτων ήταν κάποια από αυτά.

Παρόλα αυτά, η JP Morgan στέκεται σε ένα «ελληνικό» γεγονός, χαρακτηρίζοντας ως ένα από τα σημαντικότερα, που δεν είναι άλλο από την εντυπωσιακή επιστροφή των ελληνικών τραπεζών.

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, η εμπιστοσύνη των αγορών και η επιστροφή των πιστωτικών ιδρυμάτων στη χρηματοδότηση αποτελούν αξιοπρόσεκτα γεγονότα, έπειτα από μια μακρόχρονη περίοδο ανασφάλειας που ξεκίνησε από το καλοκαίρι του 2015.

Η JP Morgan αναφέρεται εκτενώς στο σχέδιο «ορόσημο» Ηρακλής, υπογραμμίζοντας πάντως πως τα NPLs παραμένουν υψηλά, με τον δείκτη NPE στο 45%. Εκτιμάται ότι το σχέδιο Ηρακλής θα απορροφήσει NPLs ς 30 δισ. ευρώ, ή 40% επί του συνόλου.

Με τον τρόπο αυτό, αναφέρεται στην έκθεση, θα γίνει η πλήρης αναμόρφωση των πιστωτικών ιδρυμάτων και θα επέλθειαύξηση της κερδοφορίας τους.

Στο κλίμα αυτό, οι τράπεζες αναμένεται να εκδώσουν περισσότερους τίτλους, προχωρώντας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, σε εκδόσεις ομολόγων ύψους 17 δισ. ευρώ και η JP Morgan υπολογίζει ότι είναι δυνατό η αγορά να απορροφήσει την προσφορά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here