Άνετα απάνω από τις απαιτήσεις είναι τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών με μέσο δείκτη ιδίων κεφαλαίων CET1 στο 13,5% το Δεκέμβριο από 12,4% το 2021, ενώ η αύξηση των καταθέσεων στηρίζει τη ρευστότητα και τη χρηματοδότηση των τραπεζών, λέει η «σκληρή» Moody’s, σε ανάλυσή της για τις ελληνικές τράπεζες.

Ο οίκος αναμένει μάλιστα αυξημένα έσοδα από τόκους φέτος από τις ελληνικές τράπεζες, ειδικά στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Το report είναι πολύ θετικό σε μία περίοδο κατά την οποία ο οίκος μοιράζει δεξιά- αριστερά υποβαθμίσεις.

Όπως αναφέρει η Moody’s, στις τέσσερις ελληνικές τράπεζες, οι ενοποιημένες καταθέσεις πελατών αυξήθηκαν κατά 5,8% κατά τη διάρκεια του 2022, στηρίζοντας τη ρευστότητά τους με ένα μέσο δείκτη κάλυψης ρευστότητας (LCR) στο 198% στο τέλος του 2022.

Ο δείκτης ρευστότητας LCR είναι ένα σκληρό τεστ για τις τράπεζες που βάσει όσων ζητούν η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές τραπεζικές αρχές, από το 2019 πρέπει να ξεπερνά το 100% και αφορά την άμεση κάλυψη εντός 30 ημερών απαιτήσεων. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν άνετα όχι απλά το 100% αλλά το διπλάσιο ποσοστό.

Σε ειδικό report του οίκου για τα αποτελέσματα των τραπεζών που μόλις ανακοινώθηκαν , η Moody’s αναφέρει ότι η ισχυρή πιστωτική ανάπτυξη, τα υψηλότερα επιτόκια και οι χαμηλότερες απομειώσεις ενισχύουν τα κέρδη των τραπεζών το 2022.

Εκτιμά όμως ότι φέτος οι τράπεζες θα δυσκολευτούν περισσότερο να επιτύχουν ουσιαστικές μειώσεις των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Οι πληθωριστικές πιέσεις και τα υψηλότερα επιτόκια θα ασκήσουν πιέσεις στην ικανότητα των δανειοληπτών να εξυπηρετούν τα δάνειά τους. Ταυτόχρονα, οι δυνητικοί καθοδικοί κίνδυνοι από τους ευάλωτους δανειολήπτες είναι πιθανό να αντισταθμιστούν από την ανθεκτικότητα του εταιρικού τομέα και το νέο πρόγραμμα ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF), τα οποία θα συνεχίσουν να αυξάνουν τη βάση των εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών.

Οι αξιολογήσεις για τις τέσσερις των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών είναι: Alpha Bank (Ba2/Ba3 Stabe, b1), Eurobank (Ba2/Ba3 Positive, b1), Εθνική Τράπεζα (Ba2/Ba3 Θετική, b1) και Τράπεζα Πειραιώς (Ba3/B1 Σταθερή, b2).

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα (Ba3, θετικές προοπτικές) ανέφεραν ισχυρά κέρδη για την προηγούμενη χρονιά, υποστηριζόμενα από την υψηλή πιστωτική ανάπτυξη και τα υψηλά επιτόκια, ενώ κατάφεραν να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους και να αυξήσουν περαιτέρω τις καταθέσεις των πελατών τους.

NAK

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here