Η αύξηση των φορολογικών εσόδων θα έρθει -όχι με αυξήσεις αλλά- με σημαντικές μειώσεις φορολογικών συντελεστών που αυξάνουν τον τζίρο και τη κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Ο πρωθυπουργός αφού συναντήθηκε με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο μέτρων 3 δισ Ευρώ με δραστική και μόνιμη μείωση της προκαταβολής φόρου αλλά του συντελεστή φορολόγησης όλων των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων .

  • Η προκαταβολή φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες, χωρίς κριτήριο πτώσης τζίρου μειώνεται στο 55% για φέτος και εφεξής.
  • Για τις επιχειρήσεις η προκαταβολή φόρου μειώνεται φέτος στο 70% και μόνιμα στο 80% από το 2022 και μετά.
  • Τα φετινά κέρδη των επιχειρήσεων θα φορολογηθούν με συντελεστή 22% από 24% του ίσχυε.

Επεκτείνονται και το 2022 τα προσωρινά μέτρα της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες και της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα. 

  • Το δημοσιονομικό κόστος από τις μειώσεις στην προκαταβολή φόρου και του φορολογικού συντελεστή φτάνει τα 900 εκατ. ευρώ φέτος και περιορίζεται στα 200 εκατ. Ευρώ για κάθε ένα από τα επόμενα έτη.

Η παράταση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών και η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης θα κοστίσουν στον προϋπολογισμό 1,6 δισ. ευρώ το 2022.  

Το μήνυμα Μητσοτάκη

  • «Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι σταθερή της προτεραιότητα είναι η μείωση της φορολογίας πριν, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και μετά από αυτήν. Και πρώτο μέλημά μας μετά την καταπολέμηση της υγειονομικής κρίσης είναι η ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας και γι’ αυτό τον σκοπό ανακοινώνουμε σήμερα πέντε μέτρα τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση, το θεμέλιο για την αποφασιστική επάνοδο. Και θα δώσουν τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις οι οποίες σημείωσαν ζημίες μέσα στην πανδημία να μπορέσουν να γυρίσουν και πάλι σε θετικό πρόσημο. Παράλληλα, αποτελούν μέτρα τα οποία θα παράσχουν ρευστότητα στην οικονομία, αλλά θα αυξήσουν σημαντικά και τις προοπτικές μιας δυναμικής ανάκαμψης αλλά και προσέλκυσης επενδύσεων»,

Πιο συγκεκριμένα:

  1. «Μειώνεται από φέτος -αλλά πια σε μόνιμη βάση- για όλα τα φυσικά πρόσωπα τα οποία ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 55%. Έτσι ανατρέπονται οι αυξήσεις της προκαταβολής φόρου που επιβλήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.
  2.  Μειώνεται -πάλι σε μόνιμη βάση- για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 80% από το ’22. Ειδικά για φέτος όμως μειώνεται ακόμα περισσότερο, στο 70%.
  3.  Μειώνεται σε μόνιμη βάση από το 2022, για το φορολογικό έτος δηλαδή του ’21, ο συντελεστής φόρων όλων των νομικών προσώπων και όλων των νομικών οντοτήτων από το 24% στο 22%. Δηλαδή σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από αυτά που παρέλαβε η σημερινή κυβέρνηση, που θυμίζω ήταν στο 28%. Υπενθυμίζω ότι προηγήθηκε, πέρυσι, η μεγάλη μείωση στον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, από το 22% στο 9%.
  4. Επεκτείνεται η μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και για το 2022.
  5. Eπεκτείνεται -μπορούμε πια να το επιβεβαιώσουμε και επίσημα- η αναστολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και για το έτος 2022».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here