Οικονομική κρίση, Airbnb και άνοδος των ενοικίων φέρνει στο προσκήνιο και στη χώρα μας την ανάγκη για πιο προσιτή κατοικία, για την οποία δήμος Αθηναίων και Housing Europe υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας με το Housing Europe.

Το Housing Europe είναι η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Οργανισμών Δημόσιας, Συνεταιριστικής και Κοινωνικής Κατοικίας. Ιδρύθηκε το 1988 και αποτελείται από 44 Εθνικές και Περιφερειακές Ενώσεις, εκπροσωπώντας περίπου 43.000 παρόχους στέγης από 28 ευρωπαϊκά κράτη, που διαχειρίζονται τουλάχιστον 26 εκ. κατοικίες (11% του συνολικού αποθέματος κατοικιών στην Ευρώπη).

Το μνημόνιο συνεργασίας περιλαμβάνει τους όρους και προϋποθέσεις υπό τις οποίες ο δήμος Αθηναίων και το Housing Europe θα συνεργασθούν για την προώθηση τοπικών πολιτικών και προγραμμάτων κοινωνικής κατοικίας στην Αθήνα. Ο δήμος Αθηναίων θα δημιουργήσει ένα Τοπικό Παρατηρητήριο Κοινωνικής Κατοικίας, με στόχο την ανάδειξη των προτεραιοτήτων έρευνας και την ανάλυση των βασικών προκλήσεων στα πεδία της στέγασης και της κοινωνικής κατοικίας σε τοπικό επίπεδο. Πρόθεση του δήμου είναι να χρησιμοποιήσει χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων Διεθνών Οργανισμών (π.χ. Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Συμβούλιο της Ευρώπης), ώστε να υποστηρίξει την εφαρμογή των τοπικών πολιτικών και τις δραστηριότητες του Τοπικού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Κατοικίας.

Αντίστοιχα και το Housing Europe θα παρέχει επιστημονική και τεχνική βοήθεια για να υποστηρίξει το δήμο, ιδίως μέσω της Ομάδας Εργασίας για τα Συστήματα Στέγασης υποστηρίζοντας και την ίδρυση και λειτουργία του Τοπικού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Κατοικίας του δήμου Αθηναίων.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here