Με αφορμή αφιέρωμα των FT στην ελληνική οικονομία, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη στην οικονομική εφημερίδα, στην οποία εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα, έχοντας βγει από την κρίση, κατάφερε να κεντρίσει το ενδιαφέρον των διεθνών αγορών.
Με αυτά τα «όπλα» στη φαρέτρα της, η χώρα μπορεί να δώσει νέα ώθηση στην οικονομία της, με σύμμαχο τις νέες επενδύσεις, ανέφερε ο πρωθυπουργός.
“Έχουμε αφήσει πίσω μας μία δύσκολη περίοδο και νομίζω ότι οι εκλογές ουσιαστικά συμβόλισαν το τέλος μίας εποχής η οποία άρχισε με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης το 2009. Η άποψή μου είναι ότι αυτή η κρίση διήρκεσε πολύ περισσότερο από ό,τι θα έπρεπε. Η Ελλάδα αφήνει πίσω της έναν φαύλο κύκλο και μπαίνει σε έναν νέο ενάρετο κύκλο”, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας πως ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος μπορεί να ανέλθει στο 3%.
“Η Ελληνική Οικονομία: Θα συγκρουστεί η πραγματικότητα με τη φρέσκια αισιοδοξία στην Αθήνα;” τιτλοφορεί το αφιέρωμα των FT στο οποίο ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνει μεταξύ άλλων, ότι αυτό που έχει ανάγκη η Ελλάδα προκειμένου να μετατραπεί σε πραγματικό success story είναι οι ριζικές αλλαγές. “Δεν έχουμε το περιθώριο να προχωρήσουμε με αργούς ρυθμούς. Έχουμε ήδη χάσει πολύ χρόνο και πολύ μεγάλο μέρος του ΑΕΠ μας και πολλή ενέργεια ως χώρα”, αναφέρει.
Στο αφιέρωμά της η εφημερίδα αναφέρεται στην μεγάλη άνοδο του Χρηματιστηρίου Αθηνών το 2019 και τη σημαντική βελτίωση του κόστους δανεισμού.
Για την εκλογική νίκη της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης τονίζει πως αποτελεί “σημείο καμπής” για την Ελλάδα, έπειτα από τέσσερα και πλέον χρόνια διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στο δημοσίευμα των FT αναφέρεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση έβαλε στον πάγο μια σειρά από επενδύσεις όπως οι εξορύξεις χρυσού στη Χαλκιδική, η επέκταση της επένδυσης της Cosco στον Πειραιά και η από καιρού αναμενόμενη ανάπλαση του πρώην διεθνούς αεροδρομίου του Ελληνικού.
Ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη του τονίζει ακόμη πως “δεν υπάρχει λόγος” οι κινήσεις της κυβέρνησης για μέτρα ελάφρυνσης και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε βάθος τετραετίας να μην μεταφραστούν σε τόνωση των επενδυτικών ροών και της ανάπτυξης.
Η ενίσχυση της οικονομίας και η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων είναι τα όπλα που θα επιστρατεύσει η Ελλάδα ώστε να διεκδικήσει χαλάρωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2021, παρά την έως τώρα διστακτική στάση των εταίρων.