Στην ετήσια γενική συνέλευση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών μίλησε σήμερα το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. O Kυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε πνεύμονα της ελληνικής οικονομίας το τραπεζικό σύστημα και περιέγραψε τις 4 προτεραιότητες για την ανάκαμψη της οικονομίας και τη προσέλκυση επενδύσεων.
1) Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης που μπορεί να έρθει μόνο μέσα από μία μεγάλη πολιτική αλλαγή. “Λιτό και ευέλικτο κράτος, μείωση φόρων και εισφορών, στήριξη των μη προνομιούχων, ενίσχυση όλων των Ελλήνων” είναι οι προτεραιότητές μας τόνισε ο κ.Μητσοτάκης που επέμεινε στην αναγκαιότητα ενός σταθερού φορολογικού συστήματος τουλάχιστον για πέντε χρόνια με μειωμένους συντελεστές.
Οπως επεσήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης το πρόγραμμα της ΝΔ περιέχει:
- Μείωση 30% του ΕΝΦΙΑ μέσα σε δύο χρόνια
- Μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από 29% στο 20%.
- Θέσπιση μίας νέας φορολογικής κλίμακας με εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή στο 9%.
- Σταδιακή κατάργηση του φόρου αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος.
- ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο στο 13%, με τελική προοπτική το 11%.
- Αύξηση ορίου υπαγωγής στο ΦΠΑ στα 25000 ευρώ
- Απλοποίηση του προγράμματος golden visa
- Ενίσχυση των επενδυτικών κινήτρων για παραγωγικές επενδύσεις.
2) Νέο ασφαλιστικό σύστημα με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα με εποπτεία του δημοσίου.
“Προτείνουμε μία συμφωνία αλήθειας με την επιχειρηματική κοινότητα. Εμείς μειώνουμε φόρους και εισφορές και οι επιχειρήσεις επενδύουν στους εργαζόμενους, τους κάνουν συμμέτοχους στις επιχειρήσεις τους” ξεκαθάρισε ο κ.Μητσοτάκης.
3) Επιστροφή καταθέσεων μέσα από μία γενικευμένη ρύθμιση που θα πριμοδοτήσει την επιστροφή των χρημάτων, με στόχο σε πρώτη φάση την επιστροφή των εταιρικών καταθέσεων, οι οποίες ανέρχονται περίπου στα 12 δισ. ευρώ.
- “Η σημερινή κυβέρνηση πρέπει να εκμεταλλευθεί το αδιάθετο ποσό των 27,4 δισ. ευρώ που περισσεύει από το τρίτο πρόγραμμα προκειμένου ένα μέρος του να χρησιμοποιηθεί για να μειωθεί ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός του ρέπος. Εφτά έως οχτώ δισ. ευρώ από αυτά, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την μείωση των ρέπος και να αυξηθεί η ρευστότητα . Ενα άλλο μέρος τους θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες” σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
4) Η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.
“ Οι πλειστηριασμοί πρέπει να αποτελούν την ύσταση λύση, με πρόνοια για τους πιο αδύναμους. Η εμπειρία των ρυθμίσεων των τελευταίων ετών μας δίνει την εμπειρία για να εντοπίζουμε πιο εύκολα τον στρατηγικό κακοπληρωτή. Από τα 100 δισ. ευρώ που οφείλονται στην εφορία τα περισσότερα είναι ανείσπραχτα και μπορούν να διαγραφούν.Στην συνέχεια όσες οφειλές χαρακτηριστούν εισπράξιμες να μπουν σε ρύθμιση 120 δόσεων, χωρισμένες σε δύο μέρη. Το ένα από τα οποία θα παγώσει και θα ρυθμιστεί σε δεύτερο χρόνο” πρότεινε ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι πρώτος στόχος της ΝΔ είναι η προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών .
“Καμία ανοχή δεν μπορεί να επιδεικνύεται σε υφιστάμενους μετόχους που χρεοκώπησαν στο εξωτερικό, άφησαν απλήρωτους τους εργαζόμενους τους και αρμενίζουν με τα κοτερά τους στο Αιγαίο” τόνισε ο κ.Μητσοτάκης , συμπληρώνοντας πως μία αναπτυξιακή τράπεζα που κανείς δεν ξέρει από που θα χρηματοδοτηθεί και που μπορεί τελικά να παίξει πολιτικά παιχνίδια δεν αποτελεί προτεραιότητα του.
“Η Ελλάδα δεν έχει ποτέ αντιμετωπίσει μία τόσο δύσκολη κατάσταση όσο η κατάσταση των τελευταίων οχτώ χρόνων. Εχουμε μία κυβέρνηση που δηλητηριάζει τη δημόσια ζωή. Οσο και αν θέλει να αποτρέψει τις εκλογές, αυτές θα γίνουν μέσα στον επόμενο χρόνο. Η ουσία είναι ότι η χώρα απαιτεί ένα σχέδιο που θα σώσει την οικονομία. Εχω πλήρη επίγνωση ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει αν δεν ενεργοποιηθούν όλες οι υγιείς δυνάμεις της οικονομίας , σε αυτό το σχέδιο χωράνε και θα πρέπει να συμπορευθούν και οι ελληνικές τράπεζες” σημείωσε καταλήγοντας την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρόεδρος της ΝΔ μάλιστα άσκησε κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας πως αυτοί που κυβέρνησαν την χώρα από το 2015 και μετά ψήφισαν και θα ψηφίσουν μέτρα λιτότητας που κανείς στο παρελθόν δεν είχε τολμήσει να ζητήσει.
“Την παραμονή του κ. Τσίπρα στην εξουσία, την πληρώνει πολύ ακριβά η κοινωνία. Η Ελλάδα βγαίνει χαμένη την τελευταία τριετία μια και αποτελεί την εξαίρεση μιας καλής διεθνούς συγκυρίας. Παρά την ανάπτυξη στην ευρωζώνη και την αύξηση της τουριστικής κίνησης, οποιαδήποτε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες αποδεικνύει το πόσο χαμένη ήταν η ευκαιρία.
“Στην τριετία 2015-2017 , 1 δισ. ευρώ εισόδημα αφαιρέθηκε από τις τσέπες των Ελληνων” είπε ο κ.Μητσοτάκης που προανήγγειλε την αναζήτηση ευθυνών για τα χαμένα χρήματα των Ελλήνων πολιτών μέσα από τις δύο ανακεφαλαιοποιήσεις του τραπεζικού συστήματος.
- “Οι ευθύνες θα αναζητηθούν στο ακέραιο για το ότι οι Ελληνες έβαλαν 30 δισ. ευρώ στις τράπεζες μέσα από δύο ανακεφαλαιοποιήσεις και πλέον αυτά έχουν μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.Δεν είναι ρεβανσισμός αλλά πρέπει να αναζητηθούν οι υπεύθυνοι” ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.