Άκρως αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου και Πληρωμών των Συντάξεων «ΗΛΙΟΣ» του Υπουργείου Εργασίας για τον μήνα Δεκέμβριο 2020.

Τα ευρήματα του συστήματος «ΗΛΙΟΣ» της ΗΔΙΚΑ αποτελούν και αποστομωτική απάντηση στους δανειστές και τους Έλληνες μνημονιακούς πολιτικούς και επιστήμονες, που ακόμη και σήμερα επιμένουν ότι στην Ελλάδα οι ασφαλισμένοι συνεχίζουν να επιλέγουν δήθεν τη συνταξιοδότησή τους σε πολύ νεαρή ηλικία. Έτσι διαψεύδουν οικτρά και καταρρίπτουν το πάγιο επιχείρημά τους για τη θέσπιση σκληρών παρεμβάσεων στις αλυσιδωτές περικοπές όλων των συνταξιοδοτικών παροχών.

Από τα σχετικά στοιχεία (σελ. 5-7 της Έκθεσης, καθώς και Πίνακας Σ.21 του Παραρτήματος της Έκθεσης) προκύπτει ότι:

α– συντάξεις κάτω από 700 ευρώ λαμβάνουν 1.099.812 συνταξιούχοι (ποσοστό 44,3%)!

β-συντάξεις κάτω των 500 ευρώ λαμβάνουν 601.913 συνταξιούχοι (ποσοστό 24,25%)!

γ-το 77,2% των συνταξιούχων (1.915.866) είναι άνω των 65 ετών,

δ-το 5,5% (138.013) είναι κάτω των 55 ετών,

ε-η μέση κύρια σύνταξη έχει πέσει στα 729,53 ευρώ και είναι η χαμηλότερη σε ΟΛΕΣ τις χώρες της ΟΝΕ!

στ-η μέση επικουρική σύνταξη ανέρχεται στα 194,36 ευρώ και

ζ-το μέσο μέρισμα ανέρχεται στα 98,88 ευρώ!

Επίσης από τη μελέτη των επιμέρους στοιχείων ανά ηλικία και των Πινάκων του Παραρτήματος προκύπτει ότι οι συντάξεις των νέων σε ηλικία συνταξιούχων είναι οι χαμηλότερες, αφού αφορούν κυρίως συντάξεις λόγω θανάτου (συζύγων και κυρίως τέκνων) και αναπηρίας (λόγω εργατικού ατυχήματος ή επαγγελματικής ασθένειας).

Κατανομή συνταξιούχων ανά ηλικία

Αναφορικά με το ύψος των συντάξεων, αυτές παραμένουν καθηλωμένες, αφού, όπως φαίνεται στον παρακάτω Πίνακα 4 (σελ. 7 της Έκθεσης), η μέση κύρια σύνταξη ανέρχεται στα 729,53 ευρώ, η μέση επικουρική στα 194,36 και το μέσο μέρισμα στα 98,88 ευρώ!

Εξάλλου, στο Μνημόνιο (Έκθεση) Πισσαρίδη που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 23-11-2020, μία προκλητική και απαράδεκτη η πρόταση!

  • Προτείνεται η περαιτέρω μείωση της συνταξιοδοτικής και μισθολογικής δαπάνης του Δημοσίου (σήμερα 16,5% επί του ΑΕΠ) που πρέπει να συγκλίνει με τον μέσο όρο της ευρωζώνης (13,2%).

Κατά λέξη η ακραία νεοφιλελεύθερη αυτή πρόταση, που όμοιά της δεν υπήρξε ποτέ σε ανάλογους ευρωπαϊκούς σχεδιασμούς Εθνικού Ασφαλιστικού Συστήματος, έχει ως εξής:

  • «Είναι σημαντικό, κατά την ερχόμενη δεκαετία, να μην εκτροχιαστεί η χώρα από την πορεία αυτή, έτσι ώστε η συνταξιοδοτική και μισθολογική δαπάνη του δημοσίου ως ποσοστό του ΑΕΠ να μειωθεί σταδιακά, συγκλίνοντας προς τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και κλείνοντας μερικώς την ψαλίδα. Σε αυτό το πλαίσιο, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στους κινδύνους που προέρχονται από την τρέχουσα κρίση της πανδημίας και την επίπτωσή της στην πορεία του ΑΕΠ.».

Στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν  απορρίψει τις προτάσεις Πισσαρίδη και τις υιοθετήσει, όλες οι συντάξεις τα προσεχή χρόνια θα μειωθούν μέχρι και 35%!!

Η ΕΝΥΠΕΚΚ, μετά και τα ανωτέρω στοιχεία, καλεί την κυβέρνηση να απορρίψει το Μνημόνιο Πισσαρίδη.

Η ΕΝΥΠΕΚΚ καλεί πολιτικούς και επιστήμονες να καταλήγουν σε συμπεράσματα και παρατηρήσεις, αφού προηγουμένως έχουν μελετήσει τα ανωτέρω επίσημα στοιχεία από το ΥΠΕΚΑΚΑ, όσο δύσκολο κι αν είναι με τις διάφορες κατανομές (γεωγραφική, ηλικιακή, φύλου, εθνικότητας κ.λπ.) που σκοπό έχουν μόνο τη σύγχυση και την παραπλάνηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here