του Ηλία Ζαχαράκη

Οι οριακές απώλειες του Γενικού Δείκτη, με τη χθεσινή ιδιαίτερα χαμηλή αξία των συναλλαγών, δεν αλλάζουν ουσιαστικά την τεχνική εικόνα που έχει δημιουργηθεί από την προηγούμενη σημαντικά ανοδική εβδομάδα.

H εβδομάδα που πέρασε μοίρασε σημαντική κέρδη από 5% μέχρι 8% στους βασικούς δείκτες.

Από την αρχή της εβδομάδας είχαμε σημαντικά αγοραστικά σήματα με το μεγαλύτερο μέρος των επιλογών μας πλέον να είναι long σε ημερήσια γραφήματα.

Η Αγορά δεν έκανε την χάρη στις αρκούδες με τους περισσότερους ακόμα να ποντάρουν που θα κορυφώσει.

Η αύξηση κατά 0,50% της ΕΚΤ έσβησε τα σύννεφα για πιο επιθετική πολιτική σε πρώτο χρόνο.

Όλα τα νέα έβγαιναν αρνητικά με τον πληθωρισμό να καταγράφει χειρότερη των αναμενομένων αποτελέσματα.

Οι αγορές παρόλα αυτά κινήθηκα ανοδικά μιας και είχαν ήδη προεξοφλήσουν πολύ χειρότερα αποτελέσματα.

Το αν απλά βλέπουμε ένα bear market rally θα μας το πει η ίδια η αγορά.

Αυτό που ξέρουμε είναι ότι τα bear market rallies είναι γρήγορα σε χρόνο και με υπερβολές. Μέχρι στιγμής δεν παρατηρείται αυτό το φαινόμενο με τις αγορές αργά και βασανιστικά να αντιδρούν στην όλη πτώση.

Από την προηγούμενη εβδομάδα τονίσαμε ότι στην παρούσα ο πληθωρισμός έχει καταγράψει υψηλό και η πτώση βασικών μετάλλων και εμπορευμάτων ήδη έχουν δώσει σημαντική διόρθωση.

Τεχνικά πλέον το make or break για τον Γενικό δείκτη είναι οι 806 μονάδες που σε περίπτωση κατοχύρωσης μπορεί να δούμε μία κίνηση στην ζώνη του 840.

Θυμίζουμε ότι το μηνιαίο στοπ στο Long σε μηνιαίο είναι οι 788 μονάδες με τα επίπεδα 770-810 να είναι μία ζώνη τιμών που έχει στηρίξεις και δύσκολα θα χάσουμε τουλάχιστον άμεσα.

Μην ξεχνάμε ότι όσο ρηχή είναι η αγορά μας στην πτώση άλλο τόσο ρηχή είναι και στην άνοδο από την στιγμή που θα πάρει τάση.

Στα στατιστικά μας ο ΓΔ για το 2022 έχει ζημιές -7,09%, με τον ftse25 στο -7,24%, τον τραπεζικό με ζημιά -13,48% και τον ftsem στο -10,01 %.

O FTSEM είχε την πιο αμυντική συμπεριφορά ενώ ο τραπεζικός είχε και την μεγαλύτερη πτώση στην εβδομάδα.

Ο ΟΠΑΠ τρέχει με 15% με κομμένο μέρισμα, η BYTE τρέχει με 6% κέρδη και τον ΟΤΕ να γυρνάει σε θετικό έδαφος μαζί με την Εθνική με κέρδη της τάξεως του 1%. Η Εθνική στον τραπεζικός πλέον με 8% κέρδη.

Όλα εξαρτώνται από το πώς βλέπει ο καθένας το ποτήρι..

Οι περισσότεροι το βλέπουν μισοάδειο με τον φόβο σε υψηλά επίπεδα και την ψυχολογία στο ναδίρ.

Αν κάποιος δει τα αποτελέσματα οικονομίας και εταιριών θα δει ότι μετά την πτώση του τελευταίου διαστήματος πολλές εταιρίες τις λες φτηνές και όχι απλά διόρθωση σε μία υπερβολική αποτίμηση.

Μόνο θετικό σημάδι βλέπουν τον τουρισμό που σίγουρα είναι ένα σημαντικό ποσοστό στο ΑΕΠ παρόλα αυτά η Ελληνική οικονομία συνεχίζει να έχει σημαντικά θετικά δεδομένα.

Μπροστά μας έχουμε πολλά δημόσια έργα καθώς και μεγάλα πακέτα με επιδοτήσεις σε πολλούς κλάδους που σίγουρα μπορούν να τονώσουν ακόμα περισσότερο ΑΕΠ και αποτελέσματα.Σίγουρα ο πληθωρισμός είναι αγκάθι παρόλα αυτά η Ελληνική οικονομία έχει ζήτηση σε κάθε περίπτωση τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό.

Οι πάντες περιμένουν ένα βαρύ χειμώνα με την διαφορά ότι όταν όλοι περιμένουν κάτι αυτό δεν έρχεται τουλάχιστον στον βαθμό που αναμένεται.

Το μέλλον θα μας δείξει ποιοι ήταν στην σωστή όχθη.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι διαλέγοντας εταιρίες με καλά μεγέθη και growth δύσκολα και σε όποιο κλίμα θα χαθούν λεφτά…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here