Ο Μάριο Ντράγκι, μετά από οχτώ χρόνια στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα λάβει μέρος στη τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου την ερχόμενη Πέμπτη. Κι ενώ είναι εύλογο, πως το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης θα αποτελέσουν οι αποχαιρετιστήριες ευχές, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το δεδομένο πλέον μεγάλο ρήγμα ανάμεσα στους αξιωματούχους της ΕΚΤ για τις νέες αγορές ομολόγων.

Ο τραπεζίτης που οδήγησε την ΕΚΤ μέσα από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης και τον “ανεξερεύνητο χάρτη” του QE, αναμένεται να επαναλάβει με έμφαση κάλεσμα στις κυβερνήσεις να χρησιμοποιήσουν τη δημοσιονομική πολιτική για να δώσουν ώθηση στις προοπτικές της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης και του πληθωρισμού της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το γνωστό ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, στην ατζέντα της τελευταίας συνεδρίασης αναμένεται να τεθούν τα εξής βασικά ζητήματα.

Επανέναρξη του QE

Στην ατζέντα θα βρίσκονται πιθανόν τεχνικά θέματα σχετικά με την επανέναρξη του QE και την κλιμάκωση των επιτοκίων. Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ερωτηθεί η ΕΚΤ για τις συνέπειες των τελευταίων μέτρων πολιτικής, δεδομένου ότι οι πληθωριστικές προσδοκίες είναι χαμηλές και υπάρχει ανησυχία ότι η κεντρική τράπεζα ξεμένει από λύσεις.

Το χάσμα ανάμεσα στα μέλη του Δ.Σ

Ένα πρωτοφανές ρήγμα, με το ένα τρίτο των αξιωματούχων, περιλαμβανομένων των κεντρικών τραπεζιτών της Γαλλίας και της Γερμανίας, να είναι αντίθετοι στις νέες αγορές ομολόγων, απειλεί την αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ. Για τις αγορές, οι διαιρέσεις έχουν ενισχύσει την αντίληψη ότι τα περιθώρια κινήσεων της ΕΚΤ είναι μικρά. Ωστόσο, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, όπως ο αντιπρόεδρος, Λουίς ντε Γκίντος, έχουν αποκλείσει μία αναστροφή της πολιτικής.

Ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων

Ένα ερώτημα για το QE είναι πιθανόν να προκύψει στη συνέντευξη Τύπου, καθώς η ΕΚΤ έχει δεσμευθεί για αγορές ομολόγων χωρίς χρονικό όριο, αλλά μπορεί να δυσκολευθεί να την υλοποιήσει χωρίς αλλαγές στους κανόνες που έχει θεσπίσει η ίδια σχετικά με τους τίτλους που μπορεί να αγοράζει. Σύμφωνα με το πρακτορείο,  η ΕΚΤ δεν θα βρίσκει σε ένα έτος γερμανικά ομόλογα να αγοράζει με τους σημερινούς κανόνες και θα πρέπει να τους αλλάξει για να συνεχίσει το πρόγραμμα για μεγαλύτερο διάστημα, διακινδυνεύοντας μία νέα εσωτερική και νομική σύγκρουση.

Αύξηση επιτοκίου καταθέσεων

Στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, η ΕΚΤ αύξησε τη χρέωση που επιβάλλει στις τραπεζικές καταθέσεις σε αυτή στο -0,5% για να προστατεύσει την Ευρωζώνη από την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση, αλλά χορήγησε εξαίρεση από αυτή στις καταθέσεις που αντιστοιχούν έως το εξαπλάσιο των υποχρεωτικών διαθεσίμων των τραπεζών. Αυτό οδήγησε στην αύξηση του επιτοκίου διατραπεζικού δανεισμού για πολλούς μήνες. Αν αυτό συνεχισθεί, η ΕΚΤ μπορεί να πρέπει να μειώσει το ύψος των τραπεζικών διαθεσίμων που εξαιρούνται, για να αποτρέψει μία αύξηση του κόστους δανεισμού στην οικονομία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here