Η Gizelis Robotics, αν και αποτελεί μία από τις παλαιότερες εταιρείες του χώρου της παγκοσμίως, με δραστηριότητες που ξεκινούν από τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και συνεχίζουν έως την πλήρη παραγωγή μηχανημάτων για την επεξεργασία λαμαρίνας, διακρίνεται σήμερα για τις καινοτόμες λύσεις που παρέχει.

Όπως αναφέρει στη συνέντευξη που ακολουθεί ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Ευάγγελος Γκιζελής, «η καινοτομία γεννιέται σε κάθε επαφή που έχουμε με τον πελάτη, όταν σχεδιάζουμε εκ του μηδενός τη λύση που θα αλλάξει τα δεδομένα στην παραγωγική διαδικασία του πελάτη μας».

Σημειώνεται ότι ο κ. Γκιζελής θα είναι ομιλητής στα Greek Exports Awards 2019 (#gea19 http://exports.ethosawards.eu). Η Τελετή Απονομής των Βραβείων θα διεξαχθεί στις 22 Νοεμβρίου 2019 στο ξενοδοχείο Divani Apollon Palace & Thalasso.

 

Κύριε Γκιζελή, ποιο είναι σήμερα το βασικό αντικείμενο των εργασιών σας και σε ποιους τομείς εστιάζεστε ειδικότερα;

Η δραστηριοποίησή μας αφορά στον κλάδο των ρομποτικών συστημάτων και βιομηχανικών εφαρμογών. Καλύπτουμε όλες τις ανάγκες στο αντικείμενο της ρομποτικής, κάτι που μας καθιστά ικανούς να λειτουργούμε με μεγαλύτερη ευελιξία και ταχύτητα, λόγω της σφαιρικής μας γνώσης τόσο στην υλοποίηση της εκάστοτε εφαρμογής όσο και στη μετέπειτα τεχνική υποστήριξη που παρέχουμε. Οι άνθρωποί μας, το σημαντικότερο κεφάλαιο της εταιρείας, διαθέτουν υψηλή τεχνογνωσία και όρεξη για την υλοποίηση σημαντικών projects εντός και εκτός συνόρων.

Η Gizelis Robotics βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να έχει υλοποιήσει πάνω από 100 βιομηχανικές εφαρμογές εντός και εκτός Ελλάδας, αποκτώντας ουσιαστικά συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού. Δεχόμαστε αιτήματα καθημερινά από πληθώρα εταιρειών με διαφορετικές ανάγκες, και οι κύριοι τομείς εστίασης και εξειδίκευσής μας είναι η φαρμακευτική βιομηχανία, οι κλάδοι γεωργικής ανάπτυξης και τροφίμων, η χημική βιομηχανία, η εφοδιαστική αλυσίδα και ο κλάδος της κατασκευής.

Εμείς προχωράμε δυναμικά με την ομάδα επαγγελματιών μας, που συνεχώς αναπτύσσεται και μπορεί να εφαρμόζει λύσεις ακόμα και στις πιο δύσκολες απαιτήσεις και ανάγκες των πελατών μας, ακόμα και σε άλλους κλάδους.

Τα βιομηχανικά ρομπότ μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πλήθος προϊόντων και σε όλους τους τύπους βιομηχανικών μονάδων. Ήδη χρησιμοποιούνται σε εργοστάσια επεξεργασίας μεταλλικών προϊόντων και λαμαρίνας, σε βιομηχανίες τροφίμων, στην αυτοκινητοβιομηχανία, στην αεροναυπηγική, στις φαρμακοβιομηχανίες, στην κατασκευή φωτοβολταϊκών προϊόντων, στις βιομηχανίες πλαστικού, σε χυτήρια, όπως επίσης και στην υαλοβιομηχανία.

Η εισαγωγή των ρομποτικών συστημάτων μας στους πελάτες μας αλλάζει τον παραδοσιακό τρόπο εργασίας, μειώνει το κόστος παραγωγής προσφέρει ένα τεράστιο άλμα για την ανάπτυξή τους και, εν τέλει, αποδίδει κέρδη.

Σαν εταιρεία έχουμε ήδη υλοποιήσει ρομποτικές εφαρμογές όχι μόνο στην παλετοποίηση προϊόντων, αλλά και στον εγκιβωτισμό, στη συγκόλληση μετάλλων (ανοξείδωτο, αλουμίνιο κτλ.) και τη διαχείριση προϊόντων (handling) στη γενική βιομηχανία.

Παράλληλα, έχουμε προσφέρει λύσεις στις ευαίσθητες εφαρμογές της φαρμακοβιομηχανίας, αλλά και της βιομηχανίας τροφίμων, όπου οι κανονισμοί είναι ιδιαίτερα αυστηροί. Η τεχνογνωσία υπάρχει και μας επιτρέπει να παραδίδουμε ένα σύνολο τεχνολογικής λύσης Turn Key Solution-«με το κλειδί στο χέρι», που προκύπτει από την καθετοποίηση της παραγωγής μας, ξεκινώντας από τη μελέτη και τον σχεδιασμό της λύσης και φτάνοντας στην εκπαίδευση του πελάτη μας.

 

Ποιες είναι οι καινοτομίες που σας χαρακτηρίζουν και ποιο θα λέγατε ότι είναι το ανταγωνιστικό σας πλεονέκτημα;

Η καινοτομία για εμάς δεν είναι μια απλή λέξη που χρησιμοποιείται σήμερα κατά κόρον. Γεννιέται σε κάθε επαφή που έχουμε με τον πελάτη, όταν σχεδιάζουμε εκ του μηδενός τη λύση που θα αλλάξει τα δεδομένα στην παραγωγική διαδικασία του πελάτη μας. Άρα, σε επίπεδο τεχνολογίας, η καινοτομία μας αφορά στο σύγχρονο customized λογισμικό που σχεδιάζουμε σε συνδυασμό με τα ρομποτικά συστήματα, ενώ σε επίπεδο εταιρικής κουλτούρας, καινοτομία είναι η διαρκής αναζήτηση βέλτιστων πρακτικών μέσα από βαθιά γνώση της τεχνολογίας στο πλαίσιο του Industry 4.0.

Πώς καινοτομούμε; Η 4η βιομηχανική επανάσταση, την οποία ήδη βιώνουμε πλέον, έχει σαν βάση τη διασύνδεση των συστημάτων μεταξύ τους με στόχο τη συγκέντρωση στοιχείων από την παραγωγική διαδικασία και την απεικόνισή τους σε συγκεντρωτικούς πίνακες και διαγράμματα, και μάλιστα σε πραγματικό χρόνο. Τα ρομποτικά συστήματα της Yaskawa, που χρησιμοποιεί η Gizelis Robotics, αλλά και όλα τα περιφερειακά που εγκαθιστά, είναι Industry 4.0 Ready, που σημαίνει ότι ο πελάτης μπορεί να ζητήσει τη διασύνδεση των συστημάτων μεταξύ τους, με σκοπό τη συνεργασία τους με εσωτερικά συστήματα (π.χ. ERP), ώστε να ελέγχουν συγκεκριμένους δείκτες (KPIs).

Με τη διασύνδεση όλων αυτών των συστημάτων μεταξύ τους επιτυγχάνουμε καλύτερο έλεγχο παραγωγής με ταυτόχρονη μείωση του λειτουργικού κόστους. Ο σχεδιασμός και η προετοιμασία είναι τα «κλειδιά» της επιτυχίας μας.

Για την υλοποίηση κάθε έργου που αναλαμβάνουμε διεξάγεται έρευνα για τη σωστή λειτουργία και τον βέλτιστο αυτοματισμό του συστήματος. Όλα τα κομμάτια που περιλαμβάνουν την εφαρμογή σχεδιάζονται τρισδιάστατα σε ειδικά προγράμματα μηχανολογικού σχεδίου και στη συνέχεια εισάγονται σε προγράμματα προσομοίωσης (simulation), από όπου προκύπτουν χρήσιμα συμπεράσματα, όπως η καταλληλότερη διάταξη των επιμέρους μηχανημάτων, καθώς και οι χρόνοι λειτουργίας (κύκλοι). Με αυτόν τον τρόπο η εταιρεία Gizelis Robotics εξασφαλίζει στους πελάτες της την επιτυχία των συστημάτων τα οποία εγκαθιστά και είναι σε θέση να προσφέρει λύσεις για οποιαδήποτε ανάγκη αυτοματοποίησης.

 

Ποια εξέλιξη εκτιμάτε ότι αποτέλεσε σταθμό για την ανάπτυξη της εταιρείας σας;

Ξεκινήσαμε δυναμικά την ανάπτυξή μας από το 2008 σαν εσωτερικό τμήμα της εταιρείας Gizelis από ανθρώπους που πιστεύουν στις λύσεις που μπορεί να παρέχει η τεχνολογία στη βιομηχανία, τόσο στην ελληνική επικράτεια όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Γκιζελής ΑΕ ιδρύθηκε το 1968 από τον κ. Σταμάτη Γκιζελή, και συνεχίζει έως και σήμερα ως εξειδικευμένη βιομηχανία κατασκευής μηχανημάτων και ολοκληρωμένων λύσεων για τον κλάδο της επεξεργασίας λαμαρίνας.

Σήμερα, είναι μία από τις παλαιότερες εταιρείες του χώρου της παγκοσμίως, με δραστηριότητες που ξεκινούν από τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και συνεχίζουν έως την πλήρη παραγωγή μηχανημάτων για την επεξεργασία λαμαρίνας.

Η Γκιζελής ΑΕ είναι, πλέον, μια καθιερωμένη εταιρεία, με σημαντική παρουσία και πελάτες στην παγκόσμια αγορά. Με ένα ευρύ δίκτυο αντιπροσώπων και συνεργατών σε όλο τον κόσμο, παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις σε όλη την παραγωγική αλυσίδα για την επεξεργασία λαμαρίνας.

Το 2011, το ρομποτικό τμήμα της Gizelis αυτονομήθηκε σαν ξεχωριστή εταιρική υπόσταση δημιουργώντας την Gizelis Robotics, η οποία μπορεί και προσφέρει λύσεις χρησιμοποιώντας τους ρομποτικούς βραχίονες υψηλών προδιαγραφών της Yaskawa.

Η επιχείρησή μας πάντα είχε ως ορόσημο την ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας και αποσκοπεί στην εισαγωγή νέων τεχνολογιών στην υπάρχουσα τεχνογνωσία.

Η ρομποτική, εκτός του ότι είναι ο νεότερος κλάδος υψηλής τεχνολογίας, προσφέρει ασύγκριτα πλεονεκτήματα σε όλες τις επιχειρήσεις που τη χρησιμοποιούν.

Ορόσημο για εμάς αποτελεί, στο σύντομο διάστημα λειτουργίας μας, η εμπιστοσύνη των πελατών και ταυτόχρονα η ικανοποίησή τους με το πέρας της παράδοσης, και ιδιαίτερα αυτό που οι ίδιοι βιώνουμε κάθε μέρα, το τεράστιο ενδιαφέρον βιομηχανιών, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και ιδιωτών στο σύνολο των προϊόντων και λύσεων μας.

 

Πώς κινείστε σήμερα σε επίπεδο εξαγωγών και ποιες είναι οι βλέψεις σας στον τομέα αυτό;

Η Gizelis Robotics «βλέπει» όλες τις αγορές με το ίδιο «μάτι». Η στρατηγική μας στις αγορές του εξωτερικού είναι ξεκάθαρη, όπως και οι πωλήσεις μας, που κινούνται δυναμικά, ενώ ταυτόχρονα θεωρούμε σημαντική την εξαγωγή και αναγνώριση τεχνογνωσίας και εμπειρίας από μια ελληνική ομάδα επαγγελματιών. Όπως αναμένεται από τα παγκόσμια στατιστικά, η αύξηση των ρομπότ θα είναι κατά 40% μεγαλύτερη κάθε χρόνο, σε διάστημα πενταετίας, αφού η ζήτησή τους είναι τεράστια.

Μεγάλη αύξηση της αγοράς αναμένεται από την Ασία, καθώς οι παραγωγές είναι υψηλές, ενώ το περιβάλλον είναι άκρως ανταγωνιστικό. Ειδικότερα για αυτές τις αγορές σχεδιάζουμε νέα ρομποτικά συστήματα τα οποία θα είναι ευέλικτα και πολύ προσιτά.

 

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας στον τομέα της ρομποτικής;

Η Gizelis Robotics ήρθε για να μείνει και θα ακολουθήσει την ίδια φιλοσοφία και όραμα που κληρονόμησε από την Γκιζελής ΑΕ. Τεχνολογική υπεροχή, ποιότητα και εξειδίκευση του προσωπικού, στρατηγική εξαγωγών, ανάπτυξη εγχώριας αγοράς, ανάπτυξη προϊόντων και παρεχόμενων υπηρεσιών.

Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να επενδύουμε στην έρευνα και ανάπτυξη νέων και καινοτόμων προϊόντων που έχουν ως αρχή το «άκουσμα» των αναγκών των πελατών, που αποτελούν κύριο μέλημά μας. Στόχος μας είναι να διευρύνουμε την γκάμα ποιοτικών, σύγχρονων και καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών μέσα από συνεχή έρευνα και ανάπτυξη.

Να είστε σίγουροι πως η Gizelis Robotics ετοιμάζει ήδη το μέλλον και θα συμμετέχει ενεργά με τις δυνάμεις της στη στήριξη και τον εκσυγχρονισμό της γενικής βιομηχανίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

……………………….

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΧΡΗΜΑ, τευχ. Ιούλιος -Αύγουστος 2019

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here