O Oίκος Αξιολόγησης Πιστοληπτικής Αξιοπιστίας FITCH Ratings αναβάθμισε- όπως αναμενόταν- το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας εντάσσοντας την στην επενδυτική βαθμίδα.
Το ΒΒΒ- από ΒΒ+ δίνει το πολυπόθητο investment grade– το δεύτερο αμερικανικό οίκο (έχει προηγηθεί η Standard & Poor’s)- ο δε συντηρητικός Moody’s έχοντας κάνει την θετική έκπληξη με διπλή αναβάθμιση θα είναι ο τρίτος- πιθανότατα στο 3μηνο του 2024.
Το τι σημαίνει για τα ελληνικά assets είναι λίγο ως πολύ γνωστό, μάλιστα έχει πολυγραφεί τα τελευταία 24ωρα, για αυτό και το Β θα περιοριστεί στην επενδυτική/χρηματιστηριακή αποτίμηση.
Το ΒΒΒ- είναι το κάτω όριο του εύρους επενδυτικής βαθμολόγησης του χρέους που πρακτικά σημαίνει πως τους επόμενους μήνες προτεραιότητα της κυβέρνησης θα είναι η σταδιακή βελτίωση όσο κοντύτερα προς την κατηγορία Α- Σε αυτήν την προοπτική αναφέρεται η Fitch περιγράφοντας σειρά προϋποθέσεων, συνθηκών κ.λ.π που θα πρέπει να υλοποιηθούν (στην διάρκεια του 2024).
Τι ανάγνωση έχει αυτό για τις αγορές;
Μα του μηνύματος προς την Morgan Stanley ότι, από τούδε και στο εξής (και για όσο…) η ελληνική αγορά θα είναι under review for possible upgrade (όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά) δηλαδή να μπορεί και αυτή από την σειρά της να ενεργοποιήσει την διαδικασία προς την επανένταξη του ΧΑ στα αναπτυγμένα χρηματιστήρια.
Πότε;
Θα εξαρτηθεί, προφανώς και θα πάρει χρόνο, ωστόσο “ξεκλειδώνει” για την Morgan Stanley την δυνατότητα χαρακτηρισμού της ελληνικής αγοράς “προς αναβάθμιση” από την 6μηνιαία αναδιάρθρωση, τον Ιούνιο 2024.
- Ευκαιρία συνεπώς για long term και passive funds, που επενδύουν σε χρηματιστήρια της κατηγορίας “αναπτυγμένων αγορών” να αρχίσουν να “χτίζουν” επενδυτικά θέσεις σε τραπεζικά assets, σε blue chips και εν δυνάμει large caps- που τώρα είναι στον FTSE MidCaps.
Στα 19,5 δισ.€ η αποτίμηση συνολικά των 4 συστημικών τραπεζών, σχεδόν 70% πάνω από το τέλος του 2022, με την Eurobank να έχει φτάσει τα 6,178 δισ. και στην δεύτερη θέση της σχετικής κατάταξης.