Την «Εφαρμογή του ν.5078/23 και τα επόμενα βήματα» ανέλυσε ο κ. Νίκος Μηλαπίδης, Γενικού Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στην τοποθέτησή του, στο πλαίσιο του 5ου Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης #ocin24.

“Αν αναπτυχθεί ο δεύτερο πυλώνας ασφάλισης θα συγκλίνουμε με τις ευρωπαϊκές χώρες.  Τα ΤΕΑ μπορεί να δημιουργηθούν και με συλλογική σύμβαση εργασίας” ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Μηλαπίδης, και τόνισε ότι “μέλημά μας στο υπουγείο ήταν και είναι είναι οι μεταρρυθμίσεις να αποσκοπούν στην ενίσχυση του κεφαλαιοποιητικού συστήματος” με στόχο την απεξάρτηση από το δημογράφικο και την ενίσχυση της οικονομίας”.

Και συνέχισε:

“Ο θεσμός λειτουγεί από 2002 αλλά δεν αναπτύχθηκε όπως έπρεπε, θέλουμε να φτάσουμε στα στάνταρ του εξωτερικού, όπου το συσσωρευμένο κεφάλαιο σε αυτόν τον κλάδο ανέρχεται στα 3 τρις”. Ο κ. Μηλαπίδης προανήγγειλε δε, κατα τη διάρκεια της ομιλίας του “σύντομα καλά νέα για το επαγγελματικό ταμείο του Φαρμακευτικού Συλλόγου”.

Στο ‘μέτωπο’ της εποπτείας, είπε ότι “παλαιοί και νέοι επόπτες δουλεύουν συλλογικά για να αναπτύξουν τα ΤΕΑ με κοινό στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας και την ανάπτυξη του θεσμού”.

Ο νόμος που ψηφίστηκε κατά τον κ. Μηλαπίδη αποτελεί ένα εργαλείο προώθησης του θεσμού, με απλοποίηση των διαδικασιών έγκρισης, διεύρυνση της συμμετοχής με τα πολυεργοδοτικά ταμεία. Ο νόμος, ανέφερε ο ίδιος, μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας μέσω παροχής κινήτρων, ενώ και η οικονομία στο σύνολό της ωφελείται.

Κατά τον Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων, καθώς τα χρόνια περνούν “θα μπορέσουμε να δούμε περισσότερα ΤΕΑ να δημιουργούνται”.

Τέλος ο κ. Μηλαπίδης διευκρίνισε ότι τα ΤΕΑ δεν μπορούν να εξομοιωθούν με τα ομαδικά συνταξιοδοτικά καθώς χρειάζονται επαρκείς τεχνικές προβλέψεις, ενώ πρέπει να έχουν assets που να αντιστοιχίζονται με τις υποχρώσεις τους”.

©Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος/PHOTOPRESS Θ&Α Αναγνωστόπουλοι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ